Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi kenyér másként

Házi kenyér másként
Házi kenyér másként
60 perc / előkészület: 10 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kíváncsi voltam erre a kenyérre és megsütöttem. A kenyér íze finom volt, az állaga is, de nem tudtam kivenni a jénai tálból, feszegettem, kínlódtam vele és megfogadtam, ha újra sütöm, akkor papírt teszek az aljába, amivel könnyen ki tudom venni a kenyeret. A mostani kenyerek vágásnál nagyon morzsolódnak, és sokszor sületlenek.

 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Eredetileg ezt a kenyeret nem kell kidagasztani. Este 6-kor csak összekeverjük a hozzávalókat, csak arra vigyázzunk, hogy ne legyen csomós. Egész éjjel csak kelesztjük. Másnap reggel 8 órakor átdolgozzuk, megformáljuk, lisztezett konyharuhára tálba tesszük, hogy ne folyjon szét kelés közben. A jénai tálat betesszük a sütőbe felmelegíteni, bekapcsoljuk a sütőt, és 20 perc után kivesszük, papírt teszünk bele, és erre fordítjuk a kenyeret. Tetejét megkenjük vízzel sütés előtt, és lefedve sütjük. 30 percig 200 fokon, majd csökkentjük a hőfokot 180-ra, és még kb. 20 percig sütjük.

Én átdolgoztam a receptet. Kenyérsütőben kidolgoztatom és kelesztem 1-2 órát, majd kiveszem, átdolgozom, megformálom, és 30 percig megint kelesztem, és megsütöm. Amikor megsül, még forróm megkenem vízzel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ez az eredeti recept,hogy a hozzávalókat csak összekeverjük, és kelesztjük.
  2. Átgyúrjuk, megformáljuk, kilisztezett kenyérruhába tesszük.
  3. Bekapcsoljuk a sütőt, és behelyezzük a sütőbe a tálat átmelegedni.
  4. 30 perc múlva kivesszük az edényt, és tegyünk bele papírt, hogy könnyebb legyen kivenni a kenyeret.
  5. A kenyérruhával belefordítjuk a kenyeret, lefedjük, és behelyezzük a sütőbe.
  6. 200 fokon 30 percig sütjük. Lejjebb vesszük a hőfokot 180-ra, és még kb. 25 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 30 504
elküldve: 7
receptkönyvben: 282
elkészítve: 4/14
Facebookon megjelent: -

szakács

helena26

Mióta szakács: 2011.09.18.
458 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: szlovák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

házi kenyér, fehér kenyér

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kata58
Kata58 Sun, 2013-12-22 23:29

Nagyon jó lett a kenyér!
Annyit változtattam, hogy a liszt egy része 15 dkg rozsliszt volt.és a joghurt is sima natúr. Gépben elinditottam, de annyira keveselte a folyadékot, hogy muszáj volt még 1 dl kb. bedolgozni a tésztába. Elinditottam a gépet, mintha sütném is, de a második dagasztás után kikapcsoltam. Megvártam míg megkel. Nagyon tömör lett.
tettem a liszthez 1 késhegynyi ascorbinsavat, és egy evőkanál sikért is .
Ízre állagra is fantasztikus lett. mivel félbe voltam más sütésével, igy több mint 1 órát még a átgyúrás után kelt. De nagyon jót tett neki.
megéri a várakozást .A sütési idő pontosan annyi lett amit irtál....
Kisfiamnak annyira tetszett a kenyér már nyersen is, hogy kicsipet egy darabot belőle!
És még melegen megevett két szeletet. Villanytüzhelyem van, de igy is kell a 3o és 25 perces sütés...

helena26
helena26 / helena26 Mon, 2013-12-23 15:19

Ennek örülök! Valójában a recept csak útmutató,én is mindíg az ízlésemhez alakítom. Van egy alapreceptem és ahhoz adok egy +-t a másik receptből. Valójában így vállik a miénké. Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!

evita008
evita008 Sat, 2012-09-08 09:41

Nagyon jól sikerült ez a kenyér, én csak kiolajoztam a jénait mert nem volt itthon sütőpapír, a jénaim meg ovális így teljesen jó formája lett! Próbáljátok ki káposztalevéllel papír helyett! Házilag még nem sütöttem meg de már ettem olyan kenyeret és nagyon finom!

evita008
evita008 Tue, 2012-10-16 15:09

A kelkáposztának érdemes eltenni a nagy leveleit, azt tegyétek a jénai aljába! Nagyon különleges és finom kenyér!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2012-02-16 21:06

Mekkora nagy az a csésze?

helena26
helena26 / helena26 Thu, 2012-02-16 21:31

Lemértem 2,5 dcl ,de óvatosan öntsd hozzá a vizet,ne legyen lágy a tészta.Éppen olyannak kell lennie,amit a kenyérsütő képes kidolgozni,olyan kalács állagú legyen,mármint a keménysége.

helena26
helena26 / helena26 Tue, 2011-10-25 21:01

Annyira örülök,hogy megtaláltam ezt a kenyér receptet,azóta üzletben nem veszek kenyeret.
A Limara oldalon van nagyon finom kenyér(több is),krumplis,de az a fiamnak nem ízlik.A krumplis nem jött be neki.
Sajnos nincs hozzászokva a finom kenyérre,mert azelőtt én is üzletben vásároltam.
Már napok óta sütögetem a kenyeret,de nem szólt,hogy ne süssem,aminek örülök.Ezek szerint bejön neki.
Mai kenyeremnek márcsak a fele van meg!
Holnap megint sütöm.

689
finomliszt 750 g
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
1.25 tk
víz 3.75 dl