Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Jász zsivány buksza

Jász zsivány buksza
Jász zsivány buksza
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 40 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept is, a lányom keresztanyjának egyik ajándéka volt, és ki kellett próbálni, méghozzá a családunk együttléte alkalmából, ami nyáron ritka, a párom alig látjuk, annyit dolgozik, de ez egy ünnepélyes alkalom volt, és úgy gondoltam, hogy új recept és jó ötlet ezt az alkalmat finom étellel feldobni:sikerült! Augusztus 15-én, vasárnap. A finom levest méltán követte ez a második féle, aminek a második körete a mézes-mustáros sült burgonyás vöröshagyma volt. Nagyon finom volt azzal is a hús.
Az ajánlat az a finom bor és/ vagy sör volt, amit a recept mellé kaptam, de mi nem iszunk, a friss málnaszörp is ment hozzá.
Kinek, hogy és mi csúszik!
Érdemes egy kicsit zsiványnak lenni!
Buksza: pénztárca, irattárca, értéket tároló tok. (Félreértés ne legyen!)

hozzávalók / 8 adag

A húshoz

A körethez

ajánlat

Sok friss vegyes salátamix, könnyíti a zsíros terheket a pocakban, italnak sör vagy bor.
Köret lehet még: petrezselymes burgonya, burgonyapüré, sült burgonya.
A rizst a sütőben 35-40 percig főzzük-pároljuk, ha a rizs dagad, illata is van, fortyog, látjuk, mert benézünk, akkor adunk még neki 7-8 percet, kikapcsoljuk, és hagyjuk a sütőben kiperegni. Így jön ki a kb 40 perc + a bent hagyás miatti 8 perc, amikor kiperegnek a szemek.
A húsadagokat 10 percig sütjük. Forgatni kell a szép, egyenletes sülés miatt.
A megmaradt hagymakarikákat a forró olajban kisütöttem és tálaltam, a maradék tojást, amiben a húsokat forgattam meg, azt is kisütöttem, tálaltam azt is. Aki nem biztos a dolgában, hústűt használjon.

Szólj hozzá!

elkészítés

A hús készítése:

  1. A 18 hússzeletet kiklopfoljuk, zacskó alatt.
  2. A hússzeletek mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk.
  3. Mindegyik szelet jobb oldalára teszünk egy vékony szelet szalonnát, rá egy szelet csülöksonkát, erre egy vékony karika vöröshagymát és ráborítjuk a hús baloldali részét. Szükség szerint hústűvel fogassuk össze.
  4. Lisztbe, felvert tojásba, majd prézlibe forgatjuk.
  5. Nagyon forró és nagyon bő olajban kisütjük (max: 8-10 perc alatt). Többször forgassuk meg, hogy egyenletesen süljön.
  6. Kiszedjük egy jénaiba, papírtörlőre.

Gombás rizs készítése:


  1. Az olajon megfuttatjuk a megmosott rizst, rádobjuk a mirelit gombaszeleteket, a finomra vágott friss petrezselymet, pici ételízesítővel fűszerezzük és felengedjük egy picivel több vízzel, mint ami ellepi.
  2. Lefedve, takaréklángon puhára főzzük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 19 188
elküldve: 2
receptkönyvben: 204
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
konyhatechnológia: rántott ételek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

jász töltött hús, zsiványok töltött húsa, zsivány buksza gazdagon

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2010-08-27 18:48

Kedves maria_0725!Köszi szépen.Ezek szerint ahol készítik helyileg, és amit raknak bele, attól kapja a nevét,.Igazad van, én ilyen néven kaptam, viszont a lényeg, a lényeg,amikor eszed,hmmm...fincsi.Köszi!Szép hétvégét,ha az idő engedi!Éva-Anyóca

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Fri, 2010-08-27 17:04

Hasonlót szoktam készíteni, csak abban még pár szelet házi füstölt kolbász is szerepel.Felénk a Rábaközben Hansági pecsenye néven szerepel.
Mindegy egyébként minek hívjuk, az a lényege, hogy nagyon finom és gusztusos.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2010-08-27 14:38

Kedves Szenti Gabriella!
Örülök nagyon, hogy tetszik a recept.Gondoltam, hogy leírom, amikor eszembe jutott gyors gondolkodásban, hogy aki nem eszi a sertést, mert mi is havonta 2-3 alkalommal csak, az is sok, szóval, leírom, hogy lehet ezt csirkemellből is, de akkorra már elkéstem.Hát ez van.De tapasztalt nő révén, gyorsan kiötlötted, amit én elfelejtettem!!!Hát a húsnak ez a neve itt, érdekes, de amit takar, az mennyei!!Nem semmi, az alátét is egyforma??Szép napot és jó főzést hétvégére!Éva-Anyóca

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Fri, 2010-08-27 13:35

Ez olyan "hoppá-recept"! Legalábbis számomra az. Biztos Isteni lehet ez a husi. Kár, h. a Kedvesem csak csirkét eszik. Nem baj, majd ő nem kap belőle, ha elkészítem :-), v. neki majd csirkemellből csinálom. A kaja neve pedig jópofa. Ja, és egyforma tányéralátétünk van, kedves Éva-Anyóca!

1916
sertés rövidkaraj 1.3 kg
0 ízlés szerint
négyszínű bors 0 ízlés szerint
vöröshagyma 3 közepes fej
bacon 18 szelet
gépsonka 30 dkg
tojás 6 db
finomliszt 20 dkg
zsemlemorzsa 30 dkg
napraforgó olaj 10 dl
napraforgó olaj 3 ek
rizs 35 dkg
gomba 25 dkg
petrezselyem 0.5 csokor
ételízesítő 2.5 ek