Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

İrmik helvası

İrmik helvası
İrmik helvası
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

...avagy (török) búzadarás édesség. Ennek a receptjét még sok-sok évvel ezelőtt tanultam egy kedves barátnőmtől.
Törökországban több helyen is ettem már. Van, ahol aszalt dolgokat, kókuszreszeléket is tesznek bele, vagy búzadara helyett liszttel készítik (csak akkor már nem "irmik"). Mindegyik verzió nagyon finom, és... Hát nem éppen egy kalóriaszegény nasi (de kit érdekel?).

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat egy lábasban felforrósítjuk. Amikor már serceg, hozzáadjuk a gorombára vágott, szabadon választott magvainkat, és gyorsan átkeverjük.
  2. Beleöntjük a lábasba a búzadarát is, majd addig kevergetjük folyamatosan, míg a gríz aranybarna nem lesz. 
  3. Ekkor hozzáadjuk a cukrokat, elkeverjük, majd felöntjük a tejjel. Ezt is hamar átkeverjük, majd kis lángra váltunk, és addig főzzük ezt az egyveleget, míg a dara magába nem szívja az összes tejet.
  4. Folpackkal kibélelt formába öntjük a masszát, majd lefedve hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. Szeletelve, ezzel-azzal megszórva tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 985
elküldve: 4
receptkönyvben: 314
elkészítve: 10/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Afraa

Mióta szakács: 2010.04.17.
39 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 15-30 perc
konyha: török
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tejbegríz süti, török édesség, búzadarás desszert magvakkal

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

3masmama
3masmama Tue, 2015-06-09 11:54

Igazi áldás vagy a receptjeiddel kedves Afraa. Köszönjük:-))

viola01
Hagymafaló / viola01 Tue, 2015-02-10 10:00

Imádom a receptjeidet! A halvákkal mindig hadilábon álltam, mert úsztak a cukorszirupban... Viszont ez nem tűnik olyan töményen édesnek. Szerinted fenyőmag nélkül is jó? Vagy tegyek helyette valami mást? Túl drága az én pénztárcámnak. :(

Afraa
Afraa / Afraa Tue, 2015-02-10 22:40

Kedves Viola!
Köszönöm szépen a kedves szavaidat, aranyos vagy :)

Persze, nyugodtan kihagyhatod belőle a fenyőmagot, vagy tehetsz bele helyette mást is (kesu, szotyi, vagy akár kókuszreszelék, zabpehely...)

Elkepestö Schütötök
Kaddu-Laḍḍu / Elkepestö Schütötök Fri, 2014-10-10 00:04

Merhaba Afraa!

Receptedet ezennel mentettem! Amúgy az indiai típusú halvát szoktam csinálni, amelyikben cukorszirup van és nincsen tej - csaknem minden napot azzal kezdek - , de ez is szimpatikus, könnyű, olcsó, ínycsiklandó. A sok dióféle reggel meg különösen jó az agysejteknek! Valaki itt öntet után is érdeklődött: nekem a gránátalma, a kajszi és a narancs jutott eszembe mint lehetséges öntet-alapanyagok.

Güle güle!

Afraa
Afraa / Afraa Sat, 2014-10-18 12:49

Kedves Schütötök!
Köszi a hozzászólást. Igen, ezek az öntetek -főleg a gránátalmás, és a kajszis - nagyon jól passzolnának a helva mellé...bár ez magában is elég szaftos, úgyhogy nekem emellé nem hiányzik semmi (bár én még a rizsfelfújtat, sőt a gesztenyepürét is magában eszem, úgyhogy nem biztos, hogy én vagyok a standard kiindulópont :D ). Az indiai verzió is nagyon finom lehet, esetleg majd megadnád a pontos receptet? Köszi :)
Üdv: Afraa

petra1019
petra1019 / petra1019 Fri, 2014-05-16 15:57

Kedves Afraa!
Most akadtam rá a receptjeidre, nagyon tetszenek. Férjem afgán, imádjuk a keleti ízeket... :) A lisztes változatú halwat már többször csináltam, ilyet még viszont nem. Holnap el is fogom készíteni ezt!
További kellemes sütés-főzést Neked!

marti48
Marti48 / marti48 Wed, 2013-07-17 20:42

Kedves Afraa!

Most akadtam ra a receptedre es el is tettem, mert megtetszett, köszi! A lapodon sok mas kiprobalasra csabito erdekesseget kinalsz!

Üdv.
Marti

Lina0817
Lina0817 / Lina0817 Sun, 2013-04-07 16:38

Évekkel ezelőtt még gyerekkoromban kóstoltam meg ennek az eredeti változatát. Azóta azon gondolkoztam, hogy mi lehetett az a finomság, majd ráakadtam a receptedre és eszembe jutott, ez volt az! Köszönöm, biztos elkészítem majd :)

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2013-02-11 08:32

Kedves Afraa!
Ez az édesség pazar!
Amilyen gyorsan elkészült, olyan gyorsan el is fogyott! Legközelebb dupla adag lesz!
Köszi, hogy feltetted!!!!! :-)
Üdv
Tímea

Tövismami
Tövismami / Tövismami Sun, 2012-12-09 19:00

Én még sosem ettem ilyet, de nagyon jónak tűnik. A grizes édeségeket kedvelem, ez is biztos finom ugy, hogy el is fogom készíteni.
Szerinted, ha valami öntettel tálalnám, hogy passzolna hozzá?

Afraa
Afraa / Afraa Wed, 2012-12-12 21:54

Kedves Tövismami!

Elnézést a kései válaszért :)
Szerintem simán mehet mellé öntet/szósz...én leginkább valamilyen gyümölcsös ízvilágon gondolkodnék.

733
vaj 62.5 g
dió 4 dkg
törökmogyoró 4 dkg
mandula 4 dkg
fenyőmag 4 dkg
aszalt gyümölcsök 4 dkg
búzadara 1 bögre
cukor 0.5 bögre
vaníliás cukor 1 csomag
tej 3 dl