Nosalty Logó

Ínyenc grízes tészta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
eGo
Ínyenc grízes tészta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 847 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 1693 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 411 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.5 g

Zsír

  • Összesen
    20.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    576.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    80 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    321 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    142.2 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    332 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 847 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.9 g

Zsír

  • Összesen
    41.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1153.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    159 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    200 mg
  • Foszfor
    642 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    284.3 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    664 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    67 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 1693 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    280.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    156 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.2 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    8.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    162 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 411 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Forró vízben felrakjuk főni a tésztát.
  2. A darát kevés olajon, lehetőleg vastagabb aljú edényben pirítani kezdjük. Amint finoman megbarnul, öntsünk hozzá annyi vizet, amennyit épp fel tud venni, és lassú tűzön főzzük tovább, amíg pörgőssé nem válik. Ízesítsük vaníliás cukorral és egy kevéske fahéjjal. Fedő alatt hagyjuk összeérni az ízeket.
  3. Ha elkészült a tészta, szűrjük le, öblítsük le egyszer hideg vízzel, és hagyjuk egy kicsit lecsepegni.
  4. Öntsük egy tálba, tegyünk hozzá egy kevés margarint, és keverjük jól össze. Ha eloszlott rajta a margarin, már csak a darát kell hozzáadnunk, és azzal is alaposan el kell keverni.
  5. A cukrot a dióval finomra daráljuk, tálaláskor a tésztát meghintjük vele.
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 27
  • Össznézettség: 25310
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 25.

Ajánló

Aki ennél is pikánsabbra vágyik, annak ajánlok egy kanál szilva vagy baracklekvárt a tetejébe.:)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A pirításra használt olajjal és a vízzel óvatosan bánjunk, ha túl kevés, akkor száraz lesz a dara, ha túl sok, akkor pedig össze fog tapadni. Ügyeljünk arra, hogy ne hűtsük el nagyon a tésztát, és ne tapadjon össze, amíg csepeg. A margarint pedig addig adjuk hozzá, amíg meleg. Én nem szoktam átmelegíteni a grízzel összekevert tésztát, csak hagyom egy kicsit a fedő alatt, és tökéletesen rátapad a gríz, az ízek pedig finoman összeérnek.

Hozzászólások

M.Kata

"Fed? alatt haDjuk..." Nenemááááááááááááááán! :)

Törölt felhasználó

..ha csak fikázni tudsz vegyél magadnak papírzsepit, mert már csupa fika a homlokod !!!

Miss Lemon

Kedves Felhasználók! Kérünk Titeket, kerüljétek a sérteget? megjegyzéseket. Az esetleges elírásokért, helyesírási hibákért pedig minket terhel a felel?sség! További kellemes sütés-f?zést! Kata NoSalty

Kata58

Egyetértek...ki az aki még soha nem hibázott?

eGo

Ha ennél érdemibb hozzászólásod nincs, akkor minek szólsz hozzá ... ember vagyok, elgépeltem, máshol meg jól írtam, nagy ügy.

Kinguru

Nagyon szeretem a grízes tésztát,viszont még nem készítettem...itt az alkalom!Köszönöm a receptet! Szép napot! :-)

eGo

Nagyon szívesen! Sok sikert az els? f?z?cskéhez és jó étvágyat a tésztához :)

Törölt felhasználó

Hú de rég ettem ilyet! Iskolában volt sokszor. Egyszer próbáltam elkészíteni de valamit elrontottam mert a gríz nem puhult meg. Megpróbálom majd újra, párom egyrészt tésztát tésztával eszik, másrészt meg mindent ami édes. És ez még a pénztárcát is kíméli. Diétásnak nem lehet nevezni, de amilyen egyszer? olyan finom. Málnaszörppel nyakonöntve is. :)

eGo

A grízes tészta mindig favorit, nem is ismerek olyat, aki ne enné meg :) Ha "ropogós" volt a dara, akkor kevés volt alatta az olaj, vagy ha ugyanolyan apró szem? maradt, akkor még egy kis víz kellett volna rá. Egyébként a vizet 2-3 adagban is ráöntheted, ugyanúgy felf?zi végül puhára, mert egy kicsit amúgy is el kell róla sütni :) Egy pár adag nekem is a kukában landolt, mire ráéreztem, de szerencsére nem akkora pénzkidobás. Kis adagban lehet vele kísérletezni :) Málnaszörp ... jó ötlet, még nem kóstoltam vele, de fogom :)

Törölt felhasználó

Kösz a választ. Én is azt hiszem, kevés volt a víz mert a gríz kicsi maradt és száraz. Amúgy én vagyok olyan elvetemült, hogy nemcsak édesen eszem, hanem sósan is, pici borssal megszórva. :) Ha van kéznél egy kis sült szalonna kocka a tetejére, akkor pláne. :)

Törölt felhasználó

Kedves ego! Eszembe sem jutott volna egybevegyíteni a vaníliát, fahéjat és diót, majd felturbózni vele a grízes tésztát, pedig külön-külön mind a kedvencem! Ma lett el?ször kipróbálva ez a recept, a végeredmény pedig: hmmm és nyammm... Csak az kár, hogy szilvalekvár nem volt épp itthon, mivel a dió miatt biztos még ennél is jobban feldobta volna, de majd legközelebb! Nagy-nagy köszönet a receptért! :)

eGo

Kedves Siria! Nagyon szívesen a receptet, örülök, hogy ennyire ízlett :) Amióta így csinálom, mindig egy hatalmas adagot készítek, jól teleeszem magam, kipukkadásig, aztán egy ideig megvan bel?le a dózisom :) Imádom ...

Kata58

Újra készítve....és meggykompóttal tálalva...!!!!

Hasznos Virág

Nagyon örülök, hogy rátaláltam Ui. kimegyek a prérire ott nincs mérlegem de kanalam mindig:-) Köszönöm Vira

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek