Nosalty Logó

Lisztes sterz

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
demenybandi
Ezen a képen: Lisztes sterz
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 541 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 2164 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 191 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    26.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    620.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    407 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    181.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 541 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    37.6 g

Zsír

  • Összesen
    106.5 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    46 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2482.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    114 mg
  • Kálcium
    189 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    91 mg
  • Foszfor
    451 mg
  • Nátrium
    1627 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    256.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    726.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    104 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    93 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 2164 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    218.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    143 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 191 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Fél liter 3-as számú búzalisztet (közönséges finomliszt)megsózunk, és cserépedényben (vagy bármilyen lábasban) sárgára pirítunk.
  2. Ha a kellő hőfokot elérte, mit úgy tudunk meg, hogy ropog a főzőkanál alatt, vagy alig állja el az ujjunk, forró vízzel föleresztjük merőkanálonkint, nehogy túl sokat öntsünk rá.
  3. Egy tömeggé kell összeállítani, mit forró zsírral, pléhkanállal elszélesztünk apró golyókká, illetve szaggatott darabokká. (Itt úgy járunk el, ahogy a császármorzsa készítésnél szokás. Vagyis az edényben addig kevergetjük, amíg a nagy tömeg darabokra esik. Akkor jó, ha a darabok néhány helyen lepirulnak.)
  4. Sokan édes forralt tejjel eszik ezen jóízű parasztételt. Húskörözettül is fel lehet használni. Mi aludtejjel ettük annak idején, de vannak, akik lekvárral szeretik.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 19
  • Össznézettség: 29609
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 17.

Ajánló

Egy nagy pohár fröcss!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

demenybandi 3 recept

A recept beküldését Gargoyle ihlette, hiszen kutakodott egy olyan recept után, aminek a nevét még soha nem hallottam. A gondolat egyből adódott, és felvetettem neki, hogy ismeri-e ezt az ételt, és megérdemel-e egy kutatómunkát. De aztán megkönnyítettem a dolgát, és felajánlottam, hogy a hétvégén elkészítem, és felteszem. Gyerekkorom egyik meghatározó étele volt (nagyim minden héten készítette), ami a mai táplálkozástudományi hozzáértők szerint valószínűleg a tiltott ételek listájára kerül, ám akkoriban (legalábbis nálunk), kellett a kalória a munkához. Aztán egy időre feledésbe merült a recept, a mamám sem tudta már átadni, anyukám pedig inkább a modern főzőcskének szentelte a hétvégéit. Szerencsére a családi fészek alapos felkutatása kezembe adta annak a lehetőségét, hogy egy régi-régi könyvben felfedezzem gyermekkorom fő étkeit, és nekilássak sorjában elkészíteni őket. Azóta, egy-egy rész fellapozása után mindig eszembe jut, hogy a drága mamám milyen könnyedén, kisujjból tette ezeket a hagyományos ételeket az asztalra! Se szakácskönyv, se receptfüzet, minden a vérében volt! A receptet ebből a könyvből írom le, eredeti szöveggel, a helyesírási hibáival, és zárójelben hozzáfűzött magyarázatokkal. Sajnos sem szerzőt, sem címet nem tudok közölni, mert egy padláson fellelt, se eleje-se hátulja, hiányzó oldalú, porladó, elég rossz állapotú, nagyon régi könyvről van szó. Megjegyzés: Kipróbálásra csak bátraknak ajánlom ezt a kihalófélben levő receptet, elég egyszerű ízvilága van. De nosztalgiának tökéletes!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Hát ez egyszer?ségében is igazi unikum!:) Várjuk kíváncsian a többi receptet is! Üdv: Mrs Smith

bildóka

Ez egy csoda. Én is sokat ettem kislánykoromba, a Nagymamám készítette, én egyszer?en kristálycukorral szerettem. Köszönjük a receptet. Szép napot mindenkinek.

Törölt felhasználó

Kedves demenybandi! Feltaláltad a rántást. Hát ne haragudj, de ebb?l, mármint a rántásból ízvilágilag nem tudnék sokat kihozni. Nem hinném, hogy ez fini lenne, de holnap rántásos ételt készítek, meg fogom kóstolni a sós, feleresztett rántást, nem hinném, hogy ízleni fog, azért köszi(:

demenybandi

Kedves Uborkafa! Igen, ez a rátás egy er?sebb formája, de nem az én találmányom! Ha olvatad a storyt, láthatod, hogy egy régi szakácskönyvb?l való! Azért tettem fel a receptet, mert nekem kedves emlékeket idéz, de ha olvasod a hozzászólásokat, láthatod, hogy másoknak is. És igen nem biztos hogy finom, nem biztos hogy gusztusos, de legalább nem felejt?dik el! És ha ez megnyutat, én sem eszem ilyet nap mint nap, s?t gyerekkoromban utáltam is! Ám amikor eszembe jut, megcsinálom, és nem azért, mert szeretem, hanem azért mert emlékezni akarok!

karica

Tisztelt uborkafa! Hozzászólásodból az t?nik ki, hogy még a rántás elkészítési módját sem ismered. Mondhatni úgy is, hogy bölcsebb lettél volna, ha nem szóltál volna. A lisztes sterz NEM rántás! A szárazon pirított liszt egyéni ízt ad, amit fokozni lehet a hozzáadott körettel. Mi hutzle mártással szeretjük, ami aszalt gyümölcsökb?l készült mártás. S azért esszük, mert szeretjük. Persze, ízlések és pofonok különböz?ek, én sem szeretek minden ételt, de nem fitymálom le, amit mások szeretnek. Egyszer?en más az ízlésünk. Ennyi.

Törölt felhasználó

Drágám! Ne jöjjön el az az id?, hogy esetleg ráfanyarodj erre az igen finom, általában szegények ette ételre. További szép hetet!

Dacota

Polz Alaine a F?zzünk örömmel cím? könyvében így konferálja fel a stercet. "Kisnyugdíjas vagy? Üres a h?t?d, de még messze a fizetés? Itt a sterc." Bár imádtom a stílusát, aki f?zni akar, ne feltétlenül ebb?l a könyvb?l tanuljon, mert khm...hát vannak benne apró hiányosságok. Ha viszont valaki úgy érzi, ennél rosszabb napja soha nem volt, vegye el?, mert annyi der?t, humort, bölcsességet, garantálom, egyetlen szakácskönyvben sem talál. Ja, és nem utolsó sorban, esküszöm, ha szegény még élne, és valaki elé tenne 20 deka faforgácsot, 2 tojást meg 1 csipet s?t, f?zne bel?le valami táplálót. Látszik, hogy végigélte és f?zte az egész XX. századi magyar történelmet. Pont ezért ne szóljuk le a stercet, igaza van Mrs Smithnek, ez egy igazi unikum. Az én dédim is csinálta hetente négyszer, hol tejföllel, hol kis lekvárral, rosszabb napokon magában. Pedig a fiatalkori szakácskönyve tele van ajókás meg krémes tortás receptekkel, de hát volt egyszer egy ötvenes évek...szerintem nem kevés családot mentett meg az éhhaláltól,hajtsunk el?tte fejet mert tulajdonképpen ez is egy nemzeti kincs, nemcsak a gulyás :) Köszi a receptet, és hogy megosztottad velünk ezt az elfelejtett, de hasznos és nosztalgikus receptet! Szép hétvégét! Üdvözlettel: Nóra

Törölt felhasználó

Kedves Dacota! Te mikor ettél utoljára lisztes sterz-et? Én elhiszem, hogy a szegény emberek kénytelenek voltak ilyen ételeket enni, de ez nem jelenti azt, hogy ez jó, inkább szomorú. Én 1957-ben születtem, egész gyermekkoromban mackó nadrágban jártam, mert másra nem telt, de soha nem f?ztek nekem, és én sem f?ztem senkinek ezt az ételt, pedig édesanyám paraszti származású volt, és édesapám 62 kg-ra fogyott 18 évesen 1945-ben. Most is megnézem, hogy mire költök, de sterz-et nem eszem, ellenben a gáncát, vagy gánicát gyakran, ami ennél nem sokkal gazdagabb étel, viszont igen ízletes.

Dacota

Kedves Uborkafa! Hát, tény, hogy nekem sem szerepel a heti étlapomon, utoljára pedig tavaly Gyimesben ettem. Egy id?s nénit látogattunk, és nem tudott mással kínálni. Tejfölt kevert ki cukorral, azzal öntötte nyakon, és egyáltalán nem volt rossz. (ellentétben a "házi pálinkával, ami szesz víz és málnaszörp keveréke volt, azt hittem, legalábbis belevakulok, de hát vendéglátót nem bántjuk meg..:D). Nem mondom, hogy a világ legjobb hagyományos paraszti étele, én is inkább dödölle, cicege, bálmos, puliszka és gánca párti vagyok, de úgy gondolom, igenis jó, hogy ilyen receptek is felkerülnek, mert ugyanúgy a hagyományos konyhánk része, mint az el?bbiek. Ha pedig nem muszájból esszük, van a polcon más is akkor fel lehet úgy dobni, hogy kifejezetten finom legyen. Üdvözlettel: Nóra

Törölt felhasználó

Kedves Dacota! Köszönöm a kedves válaszodat. Tisztelettel uborkafa

piakistvanne

Kedves Uborkafa! 20 éves fiamnak is nagyon ízlik 2-3 havonta egyszer készitem,van hogy cukros tejföllel,vagy kompottal,friss gyümölcsel ,és akár hiszed akár nem vannak még olyan helyek ahol fogyasztják és nem a biztos hogy a szegénység miatt hanem a nagy vagy déd szül?knél ették nyaraláson és ?k jutnak eszükbe ha eszik.De ha másik gyermekeim haza érkeznek akik a poliphoz.rákhoz stb. vannak szokva ?k is szivesen eszik és ?k kérik hogy lisztes sterz legyen.

Törölt felhasználó

Nagyon örülök, hogy látom, mert a gyerekkoromra emlékeztet! Mi sósan, uborkasalátával vagy tejföllel ettük! Nagyon fini!!

zsuzsi965

Gyerekkoromban a mamám gyakran csinált ilyet. Tejjel és kristálycukorral ettük, mi gyerekek, a feln?ttek inkább savanyúsággal. Nem mondom h update1, azt sem, h finomabb, mint a rántott hús, még azt sem, h szegények voltunk és nem tellett másra, ettük és szerettük. A családomnál már nem mernék bepróbálkozni vele, de egyszer ha egyedül leszek itthon, bizisten megcsinálom magamnak. És akkor újra gyerek leszek egy kicsit.... Köszönöm a receptet :)

goldbachkata

Mi simán ettük és jéghideg tejet kortyoltunk hozzá. Nagyon szerettük gyerekkoromban! Köszönöm az emlékeztetést!

P.

(B)Andikám! :-D Ezek után én még mit is szólhatnék hozzá? Én a magam részér?l várom a többi hasonlót is! :-) Biztos vagyok benne, hogy sokan vagyunk ugyanígy ezekkel az ételekkel. Puszi! Eszter

illesera

Kedves demenybandi ! Andi !? Nem is tudod, mekkora örömöt szereztél nekem ezzel a recepttel ! Az apukám, aki most 83 éves, mindig vágykozva mesélt egy étekr?l, amit az ? édesanyja készített nekik, gyerekkorában,rendszeresen. Férfiember lévén, nem igazán tudja elmondani, milyen is volt, hogyan is készült, mi az anyuval próbáltuk így is, úgy is, de sehogyan sem volt olyan, mint amit a nagyi csinált annak idején, Szijjártóházán. Bújtam sok receptkönyvet, néztem receptoldalakat, de nem leltem hasonlót sem! Papa szerint ezt náluk Zalában gánicának hívták, de a gánica receptek nem ilyenek! Most már tudom, hogy igazából ezt kerestem mindig is, csak persze nem jó helyen ! Most lesz papa szülinapja augusztusban, hát biztos, hogy ez lesz az egyik meglepetés neki !!!! Nagyon köszönöm mégegyszer, és én is nagyon várom a további receptjeidet !!! :)))) millió puszi era

demenybandi

Kedves Era! Örömmel olvastam a hozzászólásodat! Remélem édesapádnak is ízleni fog! És ha rajtam múlik, teszek fel még néhány elfeledett receptet! Köszönöm

Törölt felhasználó

Kedves Era! Igaza van Édesapádnak. Vas megyeiként mi is ezt az ételt ismerjük gáncának. S nemcsak nagyanyám, anyám, de én is készítem. Demenybandi! Köszönöm, hogy eszembe juttattad a mamát! Jó lenne, ha a többi régi receptet is be tudnád írni! Üdv

Törölt felhasználó

A recept olvasása visszahozta a fiatalságom. Édesanyám sokszor f?zte ezt az ételt és a krumplis stercet. Köszönöm. Egy 77 éves olvasó.

demenybandi

Az emlékeink mindig megfiatalítanak. Nagyon szívesen!

kovex

Nekem a Dédikém jut az eszembe ? csinálta mindig. Mi a mai napig gyakran f?zzünk stercet, bableves mellé kit?n?. Viszont nem egyszer?en vízzel eresztjük fel, hanem sós vízbe apró kockára vágott krumplit megf?zünk és ezzel keverjük el a forró lisztet!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

12 RAKOTTAS, ami ebédre vagy vacsorára is tökéletes

Elő a tepsit vagy jénait, és jöjjenek az izgalmas rétegek: mehet bele rengeteg zöldség, amennyit nem szégyellünk, tészta, krumpli, hússzeletek vagy darált verzió is, tejföl, tejszín, joghurt, de akár ezek vegán megfelelői is...és irány a sütő!