Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Indonéz kesudiós habcsóktorta

Indonéz kesudiós habcsóktorta
Indonéz kesudiós habcsóktorta
110 perc / előkészület: 40 perc sütés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Idén Karácsonykor is egy meglepetést szerettem volna készíteni a családnak. Mint egyszer régebben említettem, egyik családtagunk indonéz származású, ezért azt találtam ki, hogy a hazájából származó torta lesz az est fénypontja. Sikerült! :) Nagyon megörült a hazai ízeknek... igaz kis módosítást bele kellett vinnem, mert nem volt itthon kakaólikőr és narancslikőr, de a Baileyssel és a Limoncellóval sem követtem el nagy hibát. A torta elfogyott....:)

hozzávalók / 12 adag

A habcsóklapokhoz

A csokoládés töltelékhez

A tejszínes töltelékhez

A díszítéshez

ajánlat

Egy ünnepi alkalom méltó megkoronázása. Garantált siker! :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a habcsóklapokat: a sütőt légkeverésesben - 180°C fokra felmelegítjük, és a kesudiókat egy tepsiben szétterítve kb. 5-8 perc alatt megpirítjuk kissé. Amikor kész, kihűtjük, és megdaráljuk egy robotgépben.
  2. A sütőt légkeverésesben - 130°C fokra csökkentjük. Négy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, és mindegyikre rajzolunk egy 24 cm átmérőjű kört. (Mivel az én sütőmbe csak kettő lemezt tudok berakni, ezért én az adagot lefeleztem, és kétszeri alkalommal csináltam meg.)
  3. A tojásfehérjéket keményre verjük a kézimixerrel, beleöntjük a vaníliakivonatot, és a ciromlevet, tovább verjük. A porcukrot kis adagonként hozzáadjuk, és közben verjük tovább a habot, míg sűrű és fényes nem lesz.
  4. Ekkor belekavarjuk laza mozdulatokkal egy fémkanál segítségével a kesudiót.
  5. A habot négy részre osztjuk, és mindegyik sütőpapírra a rajzolt körbe egyenletesen elkenjük. Kb 3 cm magas hab lesz. Majd betoljuk a sütőbe, és sütjük. (Az eredeti receptben 45 perc volt megadva, nekem 70 perc kellett hozzá.) Amikor egy fogpiszkálóval megszúrjuk és nem ragacsos a közepe, akkor jó. A sütőben hagyjuk, kissé kinyitott sütőajtónál - a sütőt kikapcsolva hagyjuk kihűlni.
  6. A kakaós töltelék elkészítése: egy tálban kikeverjük robotgéppel habosra a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, a kakaóport és a Baileys-t, és eldolgozzuk.
  7. Tejszínes töltelék elkészítése: a habtejszínt kissé felverjük a kézimixerrel. Hozzáadjuk a zselatinfixet, és keményre verjük. Amikor kész, hozzáadjuk a limoncellot, és a vaníliakivonatot, és picit a mixerrel még forgatunk rajta.
  8. Összeállítás: a habcsóklapokról lehúzzuk óvatosan a sütőpapírt, és előkészítünk egy tortatálat. Az első lapot ráhelyezzük. Megkenjük a kakaós vajkrém felével. Ráhelyezzük a második lapot. Megkenjük a tejszínes töltelék felével. A harmadik lapot ráhelyezzük. Megkenjük a kakaós töltelék másik felével, rárakjuk az utolsó lapot. Megkenjük a tetejét a tejszín maradék felével, úgy hogy a torta oldalát nem kenjük meg.
  9. Kakaóport szitálunk rá, és a csokoládétáblából egy széles kés segítségével csokoládéforgácsokat készítünk, amit a torta közepére halmozunk (a csokoládétáblát magunk elé helyezzük, a kést kb. 30 fokos szögben tartva a csokoládé tetején magunkfelé húzzuk. Így forgácsokat tudunk készíteni, mint amikor kapargatjuk késsel a vajat.)
  10. Hidegre tesszük kb. 3 órára.
  • sütési hőfok: 130°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 720
elküldve: 2
receptkönyvben: 168
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, karácsonyi édességek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: távol-keleti
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kesudiós habcsóktorta, indonéz habcsóktorta

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

villers
villers Wed, 2014-12-03 10:39

Szia!
A kesudiót teljesen porrá kell őrölni, vagy darabosra? Csak mert hallottam, hogy ha túlságosan megőrlik, akkor az olaj miatt lehúzza a tésztát.
Köszi

homar70
homar70 Tue, 2014-01-28 16:00

Kedves Mr and Mrs Smith!
Elkészítettem a tortát, születésnapi meglepetés lett
és nagy volt a siker! Nekem egy kicsit édes volt, de hát a habcsók már csak ilyen. Mivel egyik ital sem volt otthon, én nélküle készítettem el, és így is csoda finom lett! Tepsi hiány miatt én is két részletben sütöttem ki, de a második két lap nem lett olyan szép mint az első kettő,mert egy kicsit összeesett a hab, legközelebb mindenképpen egyszerre fogom sütni. Hőlégkeverés mellett kicsit gyorsan kezdtek "pirulni", az én sütőmnél kicsit alacsonyabbra kellett vennem a hőfokot. Előző napon készítettem el, és így remekül lehetett szeletelni. Köszönöm a remek receptet!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2012-05-21 06:28

Sajnálom, hogy nem akadtam korábban erre a receptre, nagyon finom. Minden elismerésem. Üdvözlettel Piroska

Adrien
Adrien Sat, 2012-04-14 21:31

Kedves Mr and Mrs Smith!
Őrülten szeretem a habcsókot! S nagyon szeretem, amikor a habcsók ropogóssága párosul a krém lágyságával. A felvágásától tartok egy kicsit, mert nem szeretnék addig várni a szeleteléssel, míg megpuhul, de biztosan kipróbálom, annyira csábító.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2012-04-23 22:40

Kedves Adrien! Ne aggódj semmitől, a filézőkés vízbe mártva egészen jól szeleteli! :) A legjobbakat: Mrs Smith

mzperxné
mzperxné Tue, 2012-03-27 05:29

Kedves Mrs Smith!

Köszönöm a tanácsot és az ötletet. Igaz, most már csak Húsvétra tudom kipróbálni, mert anyu 25-én volt 80 éves.
Az eredményről referálok:)

Üdv: Éva

mzperxné
mzperxné Sat, 2012-02-25 09:16

Gratulálok! Ez gyönyörű és biztosan nagyon finom. Mennyire lesz törékeny a tortalap? Hogyan lehet szeletelni? Szívesen megsütném édesanyám 80. szülinapjára.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2012-03-26 22:51

Kedves mzperxné!
Egy kicsit ha áll, akkor elég könnyen szeletelhető. Én szokástól eltérően nem rendes késsel vágtam, hanem egy nagyon vékony pengéjű filézőkéssel. Úgy remekül lehetett boldogulni. A krém amúgy lágyít rajta egy kicsit, hogy vágható legyen. ajánlom szívből, mert nagyon finom!:)
A legjobbakat: Mrs Smith

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Wed, 2012-01-04 15:39

Kedves Mr and Mrs Smith !
HúúúúúúúúúúúúHaaaaaaaaaa !
Ez nagyon guszta ! Gratulálok !
Szép estét kívánok! Anci

711
kesudió 30 dkg
tojásfehérje 10 db
porcukor 38 dkg
vanília kivonat 2 teáskanál
citromlé 2 teáskanál
vaj 30 dkg
porcukor 12.5 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
baileys 4 ek
habtejszín 6 dl
limoncello 1 ek
vanília kivonat 2 teáskanál
zselatinfix 1 csomag
cukrozatlan kakaópor 1 kk
csokoládé 10 dkg