r
Nosalty Logó

Indiai kitri

Petunia
Indiai kitri
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

518
Kalória
17.4g
Fehérje
82.6g
Szénhidrát
14g
Zsír
460.9g
Víz
30.1g
Koleszterin
15.2g
Élelmi rost
4.9g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 518 kcal
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 2074 kcal
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 77 kcal
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.4 g

Zsír

  • Összesen
    14 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    476.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    282 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    82.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    460.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    131 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    170 micro
  • Kolin:
    114 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    76 micro
  • β-karotin
    404 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1930 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 518 kcal
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69.6 g

Zsír

  • Összesen
    55.9 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1906.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    243 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    288 mg
  • Foszfor
    1128 mg
  • Nátrium
    152 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    330.3 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    61 mg

Víz

  • Összesen
    1843.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    523 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    173 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    94 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    679 micro
  • Kolin:
    455 mg
  • Retinol - A vitamin:
    376 micro
  • α-karotin
    303 micro
  • β-karotin
    1615 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    7719 micro
  • Lut-zea
    390 micro
Összesen 2074 kcal
  • 3% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    71.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    12.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    69.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    289 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 77 kcal

Elkészítés

  1. A sárgaborsót alaposan átmossuk, és 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk. Ezután 1,2 l sós, forrásban levő vízbe öntjük a kurkumával együtt, és 15-20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a szintén átmosott rizst is. Amint ismét felforr a víz, a lángot levesszük annyira, hogy éppen csak forrásban maradjon a víz, és további 20 percig főzzük a rizst a sárgaborsóval.
  2. Ezalatt a burgonyát meghámozzuk, és kockára szeleteljük a paradicsommal együtt, a karfiolt is megmossuk, és rózsáira szedjük.
  3. Előkészítjük a fűszereket: a gyömbért vékonyan meghámozzuk, apróra vágjuk vagy lereszeljük, és egy tányérra készítjük a csípős paprikával (én kiszedtem a magját, de ha valaki csípősen szereti, benne hagyhatja a magokat, vagy tehet bele több paprikát is), a római köménnyel és az asafoetidával együtt. A mustármagot szintén elővesszük (a tányéron szétgurul...).
  4. Egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban felforrósítjuk a ghít (vagy más zsiradékot, amit használunk), és a fenti sorrendben megpirítjuk benne a fűszereket. Gyorsan kell dolgoznunk, nehogy leégjenek! Amint a mustármag pattogni kezd, tegyük hozzá a burgonyát és a karfiolt, és pár percig a ghível átforgatva pirítsuk meg a zöldségeket. Ezután hozzáadhatjuk a paradicsomot is. Kevés vízzel fedő alatt pároljuk készre a zöldségeket.
  5. Ha a borsó és a rizs is puha, óvatosan keverjük hozzá a megpárolt zöldségeket, és már tálalhatunk is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 45 p

A kitri egy indiai vegetáriánus egytálétel. Rizsből (fehér vagy barna rizsből), valamilyen hüvelyesből (pl. borsó, bab vagy lencse) és tetszőleges zöldségekből áll. Finom ízét a ghíben pirított fűszereknek köszönheti. A kitri egészséges és könnyen emészthető, ezért pl. böjt utáni visszaszoktatáskor is kiváló. Elkészítése viszonylag könnyű, és a megadott fűszermennyiség sem túl sok (persze ha valaki úgy szereti jobban, akkor lehet fokozni), ezért ajánlom az indiai konyhával ismerkedő szakácsoknak is. A recept forrása.

További receptek

Rakott karfiol sajttal

A rakott karfiol egy igazán kiadós étel, hiszen van benne zöldség, hús, rizs, tejföl és sajt. Mindemellett nagyon finom és természetesen ízlés szerint még sok mást is csempészhetünk ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...