r
Nosalty Logó

Húsvéti rumos fonott kalács

Lilian
Húsvéti rumos fonott kalács
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére és a szóráshoz

578
Kalória
13.9g
Fehérje
82.4g
Szénhidrát
18.8g
Zsír
34.8g
Víz
245.7g
Koleszterin
3.3g
Élelmi rost
16.5g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A tetejére és a szóráshoz

Összesen 578 kcal
  • 9% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A tetejére és a szóráshoz

Összesen 3468 kcal
  • 9% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A tetejére és a szóráshoz

Összesen 326 kcal
  • 9% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    18.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    246 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    618.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    211 mg
  • Nátrium
    255 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    82.4 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    34.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    167 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    118 micro
  • Kolin:
    179 mg
  • Retinol - A vitamin:
    164 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    234 micro
Összesen 578 kcal
  • 9% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.1 g

Zsír

  • Összesen
    113 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1474 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3712.2 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    243 mg
  • Kálcium
    472 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    176 mg
  • Foszfor
    1266 mg
  • Nátrium
    1527 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    494.5 g
  • Cukor
    99 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    208.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1005 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    262 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    708 micro
  • Kolin:
    1075 mg
  • Retinol - A vitamin:
    982 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    233 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1404 micro
Összesen 3468 kcal
  • 9% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    10.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    139 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    349.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    144 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.5 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    19.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    94 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    92 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 326 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy kevés langyos tejben egy kevés porcukorral együtt feloldjuk az élesztőt; egy kevés lisztet hozzákeverve puha kovászt készítünk, a tetejét beszórjuk liszttel, és meleg helyen fél órán át kelesztjük.
  2. A maradék lisztet a porcukorral együtt egy gyúródeszkára szitáljuk; hozzáadjuk a kézmeleg vajat, a tojássárgáját, a maradék tejet, a rumot, sót, vaníliás cukrot és a citromhéjat, valamint a kovászt; majd mindebből kelt tésztát készítünk; mindaddig gyúrjuk, míg a felszíne selymesen fényes lesz. Golyót formázunk belőle, és letakarva, meleg helyen 45 percig kelesztjük.
  3. A tésztát 24 egyforma részre osztjuk, ezekből is golyót formázunk, és letakarva rövid ideig (kb. fél órát) tovább kelesztjük. Ezután hurkákat sodrunk belőlük, majd 3-3 hurkából copfot fonunk.
  4. A fonott kalácsokat sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, és bekenjük a tetejüket tojássárgájával.
  5. Ezután addig kelesztjük, míg a másfélszeresére duzzad, majd újra bekenjük tojássárgájával; végül megszórjuk leveles mandulával, még egy kicsit tovább kelesztjük, majd előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A Mester kukta című  magazin egy régi példányának (1994/3.) címlapján jelent meg ez a fantasztikus recept. Azóta elvileg (már amikor kaláccsal ettük a húsvéti reggelit) csak egyszer fordult elő, hogy boltban vettünk közel sem olyan finom kalácsot, mint ez. Ezt a hibát többet nem követjük el. Általában már inkább másfélszeres adagot készítünk. Ha nem lenne annyira macerás, nem csak húsvétra készülne a sonka, a főtt tojás és a torma mellé. :)

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek