r
Nosalty Logó

Húsvéti kalácskenyér

Éva házias konyhája
Húsvéti kalácskenyér
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1052
Kalória
22.4g
Fehérje
168.9g
Szénhidrát
32.3g
Zsír
47.5g
Víz
281.5g
Koleszterin
6.7g
Élelmi rost
46.8g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 1052 kcal
  • 8% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 4208 kcal
  • 8% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 335 kcal
  • 8% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.4 g

Zsír

  • Összesen
    32.3 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    282 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    628.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    64 mg
  • Kálcium
    134 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    319 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    168.9 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    47.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    281 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    154 micro
  • Kolin:
    193 mg
  • Retinol - A vitamin:
    276 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    246 micro
Összesen 1052 kcal
  • 8% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.7 g

Zsír

  • Összesen
    129.2 g
  • Telített zsírsav
    71 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1126 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2515.7 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    254 mg
  • Kálcium
    537 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    210 mg
  • Foszfor
    1278 mg
  • Nátrium
    206 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    675.5 g
  • Cukor
    187 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    189.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1126 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    614 micro
  • Kolin:
    772 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1102 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    260 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    984 micro
Összesen 4208 kcal
  • 8% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    200 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    53.7 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    15.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    78 micro
Összesen 335 kcal

Elkészítés

  1. A lisztet egy tálba beleszitáljuk, és egy mélyedést alkotunk a közepébe. A tejet langyosra fölmelegítjük.
  2. Közben az élesztőt belemorzsoljuk a lisztben kialakított mélyedésbe, megszórjuk az egy evőkanál cukorral, és a meleg tejből is adunk hozzá egy keveset. Pár percig kelesztjük.
  3. A mazsola kivételével a többi hozzávalókat is a liszthez adjuk, és jól összedolgozzuk, dagasztjuk-
  4. Konyharuhával letakarjuk, és 20 percet pihentetjük a tésztát. Majd a 20 perc pihenés után hozzáadjuk a mazsolát, és jól beledolgozzuk. További 20 percig pihentetjük (Tipp: A mazsolát fölhasználás előtt jó, ha meleg vízben megáztatjuk, és szűrőn lecsöpögtetjük.)
  5. Miután lejárt a pihenési idő, akkor kétfelé választjuk a tésztát, és 2 db cipót alkotunk. Egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe rakjuk. Az egy tojássárgáját összekeverjük a tejjel, és lekenjük a tetejét. A tetején egy éles késsel keresztet teszünk rá. (Ez lehet egy szimbólum, mivel húsvéti kenyér vagy csak egy díszítés, mindenki egyénileg dönti el.) Ameddig fölmelegszik a sütönk ismét pihentetjük kb 25 - 30 perc.
  6. 190 fokon 25-30 percig sütjük. Ha nagyon barnul a tészta, akkor sütőpapírral takarjuk le- Fogyasztáskor a szeleteket megkenhetjük vajjal, úgy még finomabb. Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Húsvét hagyományos kenyere, ami inkább egy kalács. Nagyon egyszerű az elkészítése. Nálam nem csak húsvétkor kerül az asztalra, mert a reggelinél mindenki szívesen elfogyasztja a kakaó vagy kávé mellé.

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek