r
Nosalty Logó

Humusz

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
ze(n)derta
Humusz
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 10% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 40% Zsír
Összesen 437 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 40% Zsír
Összesen 2627 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 40% Zsír
Összesen 488 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 40% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    35.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    677.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    162 mg
  • Nátrium
    404 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    198 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 437 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 40% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    52.2 g

Zsír

  • Összesen
    211.1 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    138 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4066.1 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    384 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    222 mg
  • Foszfor
    970 mg
  • Nátrium
    2424 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    44 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    148.9 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    110.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    120 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1189 micro
  • Kolin:
    204 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    81 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 2627 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 40% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    39.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    755.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    180 mg
  • Nátrium
    450 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    221 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 488 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csicseriborsót legalább egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, de még jobb, ha 2-3 napon kersztül hagyjuk a csírázást megindulni.
  2. (Ha ezt a módot választjuk, akkor minden nap leöntjük az áztatólevet és mielőtt friss vizet tennénk rá, átmossuk a csicseriborsót.)
  3. A beáztatott borsót annyi vízzel tesszük fel főni, hogy épp ellepje.
  4. Sóval és a fekete köménnyel együtt kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
  5. A tűzről levéve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd az összes többi hozzávalóval együtt pépesre turmixoljuk.
  6. Ha túl sűrű lenne az állaga, akkor némi vízzel krémes állagúra hígítjuk.
  7. Tálaláskor egy tányérra halmozzuk. Olívaolajat csorgatunk rá és megszórjuk némi pirospaprikával.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 85
  • 7 napos nézettség: 665
  • Össznézettség: 367282
  • Feltöltés dátuma: 2008. május 16.

Receptkategóriák

Humusz
ze(n)derta 188 recept

Legegyszerűbben különféle hámozott, szeletelt, nyers zöldségekkel együtt kínálom. Szendvicsekben krémként, vagy pitában hússal és friss salátával, de akár tortilla chips-szel "kikanalazva" is isteni!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Hát aztán ez egy igazi humusz!

ze(n)derta

sziaa Belubi! remélem ízlett a recept. igazi tápláló alap, f?leg így télvíz idején... további jó f?z?cskézést! xxx toma

Törölt felhasználó

Nagyon jó kis recept! Mindenképpen kipróbáljuk! Alternatív felhasználási módokért érdemes megnézni a Ne szórakozz Zohannal! c. filmet! Disco, disco! Jó, Jó! Üdv: H.selago

ze(n)derta

hali H.selago! nem láttam a filmet, de a leírás alapján vicces lehet... jó f?z?cskézést és kellemes ünnepeket! xxx toma

Törölt felhasználó

Nem tudtam, hogy a humusz az zsidó eredetü lenne, mivel az ételek háttere nagyon érdekel, kérném a recept felhelyez?ét?l ezt bizonyítani. Kösz, Paul

ze(n)derta

kedves Paul! az a szép a gasztronómiában, hogy népek és kultúrák, hagyományok és szokások folyamatosan keverednek, majd beintegrálódnak a mindennapi éteink repertoárjába. hogy zsidó étel-e a humusz, vagy sem, azt nem tudom "bizonyítani", de azt hiszem nem is kell. ahogy a zsidó gasztro-kultúrában úgy a Közel-Kelet és a mediterránium valamennyi országának konyhájában megtalálható a humusz. üdv, toma

Törölt felhasználó

Kedves Toma, Mi a zsidó gasztro-kultura, és err?l hol olvashatok angolul vagy magyarul? Kösz, Paul

ze(n)derta

szia Paul! pár linket mellékelek, de sok-sok oldalt találsz még az interneten. kellemes böngészést! üdv, toma http://fuszereslelekindex.blogspot.com/ http://www.fuszereslelek.hu/

loncsi

Kedves Paul! Úgy tudom, hogy a humusz arab étel, persze biztosan készítik Izraelben is, mert egész Észak-Afrikára jellemz? ez az étel. Azt viszont nem állítanám, hogy a Kelet- ill. Közép Európai zsidóságra jellemz? lenne, mert akkor már kis hazánkban is találkoztál volna vele, azaz ismernéd, de a szefard, azaz az iszlám hit? országokban él?, ill. onnan bevándorló zsidó konyhában biztosan megtalálható. Mint biztosan tudod, a zsidó nép diaszpórában él, és persze vannak igen komoly étkezési szabályaik, de a több évszázados együttélés más népekkel, helyileg befolyásolta az ételeiket. Erre példa a lengyel-, vagy zsidó tojás, a sólett, a barhesz, stb. Szeretettel loncsi

loncsi

Ami nem is humusz, hanem hummus, amint a következ? oldalon láthatod: http://hu.wikipedia.org/wiki/Hummus Még ilyet kérdezni, szerinted az USA-ban nem élnek zsidók? Bár, ha tényleg érdekelne a zsidó gasztro kultúra, akkor, akkor utána néznél, kedves szakácstársaim által megadott oldalaknak magyarul. Szeretettel loncsi

Törölt felhasználó

A hummusz nem népre, hanem tájegységre jellemz? étel: fogyasztják egész Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. A neve alapján arab eredet?, de az izraeliek ma már többet fogyasztanak bel?le, mint az arabok. Budapesten az összes arab ill. izraeli étteremben megtalálható.

ze(n)derta

.

Törölt felhasználó

mennyei finom KÖSZI

ze(n)derta

kedves Melinda! nagyon örülök, hogy ízlett ;-) további jó f?z?cskézést! üdv, toma

Törölt felhasználó

Én úgy tudom, h a csicseriborsót minimum másfél órát kell f?zni, különben nyers, kemény marad...

Törölt felhasználó

Sziasztok, én is megcsináltam a hummust, és nagyon finom lett, bár a többi családtagom kicsit sokallta a római kömény ízét, kb. 3/4 teáskanállal tettem bele, a fent említett mennyiségekhez, és tényleg eléggé dominált az íze. A recept ett?l függetlenül jó, tényleg olyan mint az eredeti! Szóval mindenki bánjon óvatosan a római köménnyel! Üdv:H

ze(n)derta

kedves Hajncus! köszönöm szépen az elismer? szavakat. a római köménnyel már csak így van: vagy szereti valaki az ízét, vagy ki nem állhatja... a f?szerek mennyiségét mindenki nyugodtan változtathatja ízlése szerint. további jó sütés-f?zést! üdv, toma

Törölt felhasználó

Nagyon szimpatikus a recept, kérdésem, h. ha konzerv csicseriborsóval készítem, akkor ugye nincsen szükség áztatásra (s talán a f?zési id? is lerövidül)?

Törölt felhasználó

Kedves Davila! Bocs, hogy én válaszolok, csak megláttam a kérdést. Nem kell beáztatni a konzervcsicseriborsót! A f?zési id? lerövidülésére nem esküdnék meg azonban. A tahinivel könnyebb dolgod van, itt a recept, bár az alapanyagoknál van feltüntetve: http://www.nosalty.hu/tahini_alapanyag_712 Én nem láttam még feketeköményt se Corában, se Tescoban. A Tescoban római köményt lehet kapni az idegen népek konyhájánál, indiai csomagolásban, mint a madras curryt és stb-it. Feketekömény az a Culinárisban, vagy Ázsia Bt-ben Budapesten van, sajnos. Azért reméljük, valaki tud segíteni, és vidéken is van! Esetleg valami bioboltban érdekl?dj, hátha szereznek be! A legjobbakat: Mrs Smith

ze(n)derta

kedves Szurosp! nagyon köszi a segítséget! üdv, toma

Törölt felhasználó

ja, és a lányeg! A tahinit és a feketeköményt vidéken vajon hol lehet beszerezni? Cora, Tesco? Vmelyikben esetleg?

ze(n)derta

kedves Davila! bevallom még konzerv csicseriborsóból nem készítettem ezt a receptet, de mivel a konzervet én már rögtön tálalom, így gondolom egyáltalán nincs szükség további f?zésre. ami a feketeköményt illeti. abszolút helyettesíthet?. a távolkeleti ízvilágban a római kömény használata jelent?s, szóval nyugodtan készítheted azzal is. további jó sütés f?zést! üdv, toma

kridosi

Kedves zederta! megcsináltam egy napos és 2-3 napos áztatással is. nagyon bejött. még ez el?tt soha nem ettem humuszt, de jobb kés?bb mint soha. :) ja és nem bántam meg. köszi a receptet.

ze(n)derta

kedves Kridosi! örülök, hogy örömet szerezhettem Neked! üdv, toma

koszider

Paulnak üzenem, hogy eddigi legjobb hummuszomat (vagy humuszomat vagy hummus-omat - kinek hogy tetszik) izraeli "importként" ettem, egy barátom hozta, aki a zsidó rokonait látogatta. Nekem ez elég bizonyíték ahhoz, hogy a hummusz része a zsidó étkezési szokásoknak és punktum. ? egyébként egy öntetféleséget is hozott hozzá, ami olajban elkevert, sajnos felismerhetetlenül apróra darabolt zöldségekb?l (paprika?) és f?szerekb?l állt és csodás volt a hummuszra öntve. Felmelegített pitával kitörölgettük egy tálból, épp úgy, ahogy a barátom minden nap ezt reggelizte Izraelben. Máig számban az íze, fantasztikus.

Törölt felhasználó

Hol Lehet feketeköményt kapni? Csak olaj formában látom hírdetni. Gondolom por alakban kell a receptbe.

ze(n)derta

kedves György! ha jól emlkészem, akkor én egy arab f?szerboltban vásároltam. egyébként egészben, és én daráltam meg kávédarálón. remélem találsz majd! üdv, toma

Törölt felhasználó

Üdv Én úgy tudtam eddig hogy a hummusz Libanoni étel. Libanoni éttermek elég elterjedtek, (csak Magyarországon még nem), és mindegyiknak az étlapján szerepel. Izrael és Libanon határosak, innen lehet az átfedés. Én Hummuszt ettem már Luandában, Bukarestben és Ankarában is. Nagyon finom pitával és bárányhúsból készült sültekkel, arabos f?szerezéssel. Most gyártom éppen házilag...

ze(n)derta

kedves Attis! ez is olyan kérdés, minthogy a rétes vajon magyar vagy osztrák sütemény... ha innen nézem sárga, ha onnan nézem, villamos ;-) a lényeg, hogy nagyon finom és egészséges étek! remélem jól sikerült a hazai gyártmány ;-) üdv, toma

4999

Sziasztok! Többen kérdezték, hogy hol lehet fekete köményt venni. Én a Reálban vettem. Mostanában a legtöbb Reálban van egy külön polc, ahol ilyen különleges f?szerek kapnak helyet, (s?t, ahová én járok, ott még egy külön füzet is ki van téve, ahová beírhatod mit szeretnél a polcon látni.) Én ott vettem római köményt is, meg még sok egyéb dolgot. Tahinit azonban nem találtam, így azt egy keleti f?szereket árusító boltból vettem (Debrecenben) (itt egyébként midnen el?z?leg említett f?szer is megtalálható)

ze(n)derta

kedves Hozzászóló! köszönöm az információt a többiek nevében is. kellemes Karácsonyt kívánok! üdv, toma

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek