Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hummusz Baklavaria konyhájából

Hummusz Baklavaria konyhájából
Hummusz Baklavaria konyhájából
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hummusz az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben fogyasztott étel a Közel-Kelet országaiban. A hummus a csicseriborsó arab megfelelője, ami a hummusz legfőbb hozzávalójának számít. A hummusz eredete vitatott. Ennek oka, hogy a hummusz olyan régóta ismert ételnek számít és olyan sok változata létezik, hogy a pontos eredete az évszázadok alatt elveszett. Néhány forrás szerint a hummusz az egyik legrégebb ismert étel, hiszen egyes források szerint a csicseriborsót már az ókori Palesztinában is fogyasztották, Mezopotámiában a csicseriborsó volt az egyik legkorábban termesztett termés, illetve az ókori Rómában is általánosan elterjedt ételnek számított. Más források szerint Saladin készítette először a XII. században. (Saladin kurd muszlim volt, akit elsőként lett Egyiptom és Szíria szultánja.) Az első írott recept a XIII. századi Egyiptomból származik. A hummusznak rengeteg változata létezik világszerte, mindenütt más ízesítéssel készül. Néhány típusának erős citromos aromája van, máshol különleges fokhagymás, vagy épp fűszeres íze van. A hummuszt főként előételként fogyasztják pita kenyérrel vagy friss zöldségeket mártogatva, tökéletes alternatíva mártogatós szósznak.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Néhányszor mossuk át jó alaposan a csicseriborsót, és tiszta vízben egy éjszakán át áztassuk. Hagyjunk elég vizet a tálban a csicseriborsón, mert a víz nagy részét fel fogja szívni az éjszaka folyamán, és körülbelül kétszeresére nő. (Természetesen használhatunk konzerv csicseriborsót is, így megspóroljuk az áztatási időt.)
  2. A következő nap egy nagy lábasban tegyük fel a csicseriborsót főni, kb. 1 órán keresztül. (Egy hasznos tipp: tegyünk egy kis szódabikarbónát a főzővízbe, így valamivel gyorsabban megfő.) Addig főzzük, amíg egy villával könnyen szét tudjuk nyomni a szemeket. Amikor készen van, leszűrjük a borsószemeket, és egy tálban félretesszük a főzővizet.
  3. A megfőtt csicseriborsót egy mixerbe tesszük vagy előveszünk egy botmixert, és finomra daráljuk, szükség esetén főzővizet is teszünk hozzá. Ha készen van, hozzáadjuk a tahinit, sót, olívaolajat, citromlét, chilit és ismét átturmixoljuk a masszát, ha még úgy érezzük, adunk hozzá vizet.
  4. Tálaláskor egy kis olívaolajjal meglöttyintjük a tetejét és meleg pitával tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 120 485
elküldve: 6
receptkönyvben: 368
elkészítve: 26/28
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

konyha: arab
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi hidegtálak, szilveszter
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós krémek
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

csicseriborsókrém, humusz, citromos-chilis csicseriborsókrém

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

musicus2
musicus2 / musicus2 Sun, 2017-12-03 19:31

Feketeköményt kell bele tenni, ettől lesz karakteres az íze! A készen kapható termékekben is ezt érezni ki a legerősebben.

marpio
marpio Sun, 2015-11-22 21:23

Kedves Baklavaria!
Nagyon nagyon túl sok a 100 gr. tahini... olyan keserű lett a humusz, hogy ehetetlen!

t_timi
Hangya6 / t_timi Sat, 2012-10-27 16:31

Kedves Bernadett!
Köszönjük a felhívást. A csicseriborsó valóban nem javasolta paleo étrend hívei számára, ahogy más hüvelyes sem. A receptet kivettük a kategóriából.
üdvözlet,
A szerkesztők

399
csicseriborsó 250 g
tahini 100 g
őrölt fűszerkömény 0.5 ek
chili 1.5 tk
citromlé 3 ek
olívaolaj 1.5 ek
1 ek
víz 2 dl