Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hummusz nem mindegy módra

Hummusz nem mindegy módra
Hummusz nem mindegy módra
35 perc / előkészület: 5 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hummuszra Libanon és Izrael egyaránt a sajátjaként tekint, ráadásul ahány ház, annyi szokás (már Budapesten is), így blődség volna autentikus receptnek kikiáltani. Nem adhatok tehát mást/többet, mint a saját bevált receptemet, mely tőle telhetően igyekszik kíméletes, ízletes és egészséges lenni. 

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

A hummusz mellé a legjobb párosítás a paradicsom, akár nyersen salátaként, vagy bármelyik közel-keleties 'lecsó' formájában (matbuha, shakshuka). Ezen kívül tetszőleges friss péksüteménnyel, lepénykenyérrel, pitával remekül kombinálható.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csicseriborsót legalább egy éjszakára beáztatjuk vízbe. Hosszabb áztatás esetén cseréljük a vizet naponta, majd felhasználás előtt mossuk át alaposan a borsót. Így a hummusz sokkal könnyebben emészthető lesz.
  2. Tegyük fel bő vízben főni a csicseriborsót, érdemes szódabikarbónát adni hozzá. Kuktában bizonyára hamar megpuhul, de egy sima lefedett lábasban is kb. 30-40 perc alatt megvan. (Az első felforráskor keletkező habot el szoktam távolítani, és innentől takaréklángon főzöm tovább a csicseriborsót.)
  3. Amint megfőtt a csicseriborsó (ilyenkor már láthatóan 'hullajtja' héjait), zárjuk le a tüzet, és a főzővízből tegyünk félre 1-2 decit, ennek az íze rengeteget dob a hummusz ízén a sima vízhez képest. Amint kihűlt a csicseriborsó, távolítsuk el a már levált héjakat, és ha időnk/energiánk engedi, hámozhatjuk a megfőtt borsót, ízlés dolga (két ujjunk között összenyomva ekkor már szinte kicsusszannak a héjukból). Díszítés céljából félretehetünk egy maréknyi hámozott, főtt csicseriborsót.
  4. Egy alkalmas méretű tálban botmixerrel dolgozzuk el a csicseriborsót a többi hozzávalóval (turmixgép vagy konyhai robotgép ugyanúgy megfelelő lehet erre a célra). A vizet folyamatosan adagoljuk hozzá, hogy megfelelő sűrűségű legyen a krémünk (hűtve sűrűbbé válik). Közben kóstolással győződjünk meg róla, hogy szorul-e további ízesítésre a hummusz.
  5. Opcionálisan borssal, cayenne borssal, őrölt csemege paprikával, esetleg az indiai konyhában használatos chana masala fűszerkeverékkel feldobhatjuk a hummuszt, de mivel a csicseriborsó íze inkább mérsékelt fűszerezés mellett élvezhető a maga teljes valójában, nem kell túlzásba esnünk. Pár óra hűtés után fogyasztva az igazi. A kész hummuszt a félretett főtt csicseriborsóval, olívaolajjal, petrezselyemmel vagy friss korianderrel, esetleg fenyőmaggal díszíthetjük.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 5 651
elküldve: 1
receptkönyvben: 17
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

falsestuff

Mióta szakács: 2015.06.27.
2 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, tízórai, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós krémek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: zsidó
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre

egyéb elnevezések

humusz, hummusz

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

616
csicseriborsó 500 g
fokhagyma 5 gerezd
tahini 5 ek
citromlé 1 citromból nyert
víz 1 dl
olívaolaj 0.5 dl
római kömény 2 ek
himalája só 2 ek
szódabikarbóna 1 ek