r
Nosalty Logó

Hummusz nem mindegy módra

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
toroltfelhasznalo-137777
Hummusz nem mindegy módra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 16% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 630 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 3150 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 363 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26 g

Zsír

  • Összesen
    29 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2395.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    190 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    482 mg
  • Nátrium
    1598 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    588 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 630 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    130.1 g

Zsír

  • Összesen
    144.9 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    65 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    50 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11975.8 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    950 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    546 mg
  • Foszfor
    2412 mg
  • Nátrium
    7990 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    361.3 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    75 mg

VÍZ

  • Összesen
    187.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2940 micro
  • Kolin:
    502 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    201 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 3150 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1380.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    278 mg
  • Nátrium
    921 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    339 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 363 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csicseriborsót legalább egy éjszakára beáztatjuk vízbe. Hosszabb áztatás esetén cseréljük a vizet naponta, majd felhasználás előtt mossuk át alaposan a borsót. Így a hummusz sokkal könnyebben emészthető lesz.
  2. Tegyük fel bő vízben főni a csicseriborsót, érdemes szódabikarbónát adni hozzá. Kuktában bizonyára hamar megpuhul, de egy sima lefedett lábasban is kb. 30-40 perc alatt megvan. (Az első felforráskor keletkező habot el szoktam távolítani, és innentől takaréklángon főzöm tovább a csicseriborsót.)
  3. Amint megfőtt a csicseriborsó (ilyenkor már láthatóan 'hullajtja' héjait), zárjuk le a tüzet, és a főzővízből tegyünk félre 1-2 decit, ennek az íze rengeteget dob a hummusz ízén a sima vízhez képest. Amint kihűlt a csicseriborsó, távolítsuk el a már levált héjakat, és ha időnk/energiánk engedi, hámozhatjuk a megfőtt borsót, ízlés dolga (két ujjunk között összenyomva ekkor már szinte kicsusszannak a héjukból). Díszítés céljából félretehetünk egy maréknyi hámozott, főtt csicseriborsót.
  4. Egy alkalmas méretű tálban botmixerrel dolgozzuk el a csicseriborsót a többi hozzávalóval (turmixgép vagy konyhai robotgép ugyanúgy megfelelő lehet erre a célra). A vizet folyamatosan adagoljuk hozzá, hogy megfelelő sűrűségű legyen a krémünk (hűtve sűrűbbé válik). Közben kóstolással győződjünk meg róla, hogy szorul-e további ízesítésre a hummusz.
  5. Opcionálisan borssal, cayenne borssal, őrölt csemege paprikával, esetleg az indiai konyhában használatos chana masala fűszerkeverékkel feldobhatjuk a hummuszt, de mivel a csicseriborsó íze inkább mérsékelt fűszerezés mellett élvezhető a maga teljes valójában, nem kell túlzásba esnünk. Pár óra hűtés után fogyasztva az igazi. A kész hummuszt a félretett főtt csicseriborsóval, olívaolajjal, petrezselyemmel vagy friss korianderrel, esetleg fenyőmaggal díszíthetjük.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 21
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 9226
  • Feltöltés dátuma: 2015. július 02.

Ajánló

A hummusz mellé a legjobb párosítás a paradicsom, akár nyersen salátaként, vagy bármelyik közel-keleties 'lecsó' formájában (matbuha, shakshuka). Ezen kívül tetszőleges friss péksüteménnyel, lepénykenyérrel, pitával remekül kombinálható.

Receptkategóriák

Felhasználó képe
toroltfelhasznalo-137777 2 recept

A hummuszra Libanon és Izrael egyaránt a sajátjaként tekint, ráadásul ahány ház, annyi szokás (már Budapesten is), így blődség volna autentikus receptnek kikiáltani. Nem adhatok tehát mást/többet, mint a saját bevált receptemet, mely tőle telhetően igyekszik kíméletes, ízletes és egészséges lenni. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek