r
Nosalty Logó

Hortobágyi húsos palacsinta esztersilver konyhájából

esztersilver
Hortobágyi húsos palacsinta esztersilver konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Húsos ragu

Palacsintához

784
Kalória
46.9g
Fehérje
41.9g
Szénhidrátok
45.7g
Zsír
272.5g
Víz
286.5g
Koleszterin
2.3g
Rost
9.6g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Húsos ragu

Palacsintához

Összesen 784 kcal
  • 12% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Húsos ragu

Palacsintához

Összesen 3133 kcal
  • 12% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Húsos ragu

Palacsintához

Összesen 154 kcal
  • 12% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.9 g

Zsír

  • Összesen
    45.7 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    287 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1107.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    240 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    526 mg
  • Nátrium
    203 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    272.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    170 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    61 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    216 mg
  • Retinol - A vitamin:
    152 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    187 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    308 micro
Összesen 784 kcal
  • 12% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    187.6 g

Zsír

  • Összesen
    182.6 g
  • Telített zsírsav
    71 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    82 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    1146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4429.9 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    267 mg
  • Kálcium
    962 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    261 mg
  • Foszfor
    2102 mg
  • Nátrium
    811 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    167.6 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    1089.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    679 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    95 mg
  • D vitamin:
    245 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    180 micro
  • Kolin:
    864 mg
  • Retinol - A vitamin:
    609 micro
  • α-karotin
    118 micro
  • β-karotin
    747 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    1234 micro
Összesen 3133 kcal
  • 12% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    8.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    53.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    125 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 154 kcal

Elkészítés

Húsos ragu

  1. A húst leöblítjük, felkockázzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és elnegyedeljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A füstölt szalonnát apróra felkockázzuk, megpirítjuk, zsírjában megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön kissé megpirítjuk.
  2. Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk a húst a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, összekeverjük, visszatesszük a tűzre, és fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (25-30 perc), azaz pörköltet készítünk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
  3. Kiszedjük a húst a levéből, apróra összevágjuk vagy megdaráljuk. A levében elkeverünk 3 dl tejfölt, összeforraljuk, és annyit adunk belőle a húshoz, hogy jól kenhető masszát kapjunk.
  4. Megkenjük vele a palacsintákat, batyuszerűen felhajtjuk, összetekerjük, és tűzálló tálba sorakoztatjuk. Megöntözzük a maradék tejfölös-paprikás mártással (ha túl híg, 1-2 kk liszttel/rizsliszttel összeforralva besűrítjük), és a sütőben átforrósítjuk (10 perc). Meglocsoljuk a palacsinták tetejét a maradék tejföllel, és petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk.

Palacsintához

  1. Közben a palacsintákhoz elhabarjuk a tejben a tojásokat, 1-1 csipet sót és őrölt borsot, majd apránként a liszthez adjuk, simára keverjük, lefedjük, és fél órát pihentetjük.
  2. Egy közepes méretű serpenyőt vékonyan kikenünk olajjal, a többit a masszához keverjük és 8 vastagabb vagy 12 vékony (azaz személyenként 2 vagy 3) palacsintát sütünk belőle. Letakarjuk, melegen tartjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 45 perc
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A Konyhafőnök egyik adásában készítettek hortobágyi palacsintát, az ötlet onnan volt (a tálalás is) a recept pedig Lajos Mari könyvéből.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...