r
Nosalty Logó

Homár risotto Szardínia szigetéről

NS
Homár risotto Szardínia szigetéről
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

481
Kalória
12.2g
Fehérje
84.3g
Szénhidrát
4.9g
Zsír
191.1g
Víz
38.1g
Koleszterin
4.5g
Élelmi rost
4.5g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 481 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 966 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 127 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    12.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    476.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    180 mg
  • Nátrium
    148 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    84.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    191.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    172 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    242 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    669 micro
  • β-karotin
    1725 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 481 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    24.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    953.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    109 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    103 mg
  • Foszfor
    360 mg
  • Nátrium
    296 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    168.6 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    382.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    344 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    485 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    1339 micro
  • β-karotin
    3450 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    273 micro
Összesen 966 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    126.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    50.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    178 micro
  • β-karotin
    458 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    341 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 127 kcal

Elkészítés

  1. Vágjuk le a fejét és az ollóit a homárnak, s tegyük fel főni kb. 1 liter vízbe a petrezselyemmel, sárgarépával és fél hagymával. Főzzük kis lángon kb. fél órát.
  2. Ha kész, a a hagyma másik felének felét - azaz egy negyed hagymát - vágjuk apróra, s pároljuk meg kevés olajon. Majd adjuk hozzá a kettévágott homártörzset, s alacsony lángon főzzük 5 percig.
  3. Ezután öntsük fel a borral, 1-2 percig főzzük, amíg el nem párolog az alkoholtartalma, adjuk hozzá a paradicsomot, s 10 percig kis lángon főzzük, néha alaposan keverjük át.
  4. A maradék negyed hagymát vágjuk apróra, tegyük egy serpenyőbe kevés olajjal, s pároljuk meg. Ha kész, öntsük hozzá a riszt, s pirítsuk meg egy kicsit. Öntsük fel a rizst a főzőlével - amiben a fej és az ollók főttek - úgy, hogy a rizs mennyiségének kétszerese legyen.
  5. Adjuk hozzá az ollókat is a rizshez, s fedjük le, és főzzük félideig. Ezután adjuk hozzá a paradicsomos homárt, s főzzük addig, amíg a rizs meg nem fő - ezt az időpontot a rizs zacskóján szokták jelölni -. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel.
  6. Ne feledjük, a homár ollója is tele van finom falatokkal. Igaz, nehéz hozzájutni, mert nagyon kemény a páncélja, de ha nincs otthon homárollónk, megteszik a metszőolló is.:-)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 60 p

Szerintem az olaszok legmegosztóbb szigete. Leginkább abban, hogy van-e ott tényleg látnivaló, vagy inkább egy unalmas, mára már modernné vált sziget. Nos, én azokat erősítem, akik találtak érdekességet ezen a szigeten, leginkább a gasztronómiájában. Íme egy a sok közül.  Csak ajánlani tudom, hogy friss homárból készítsük el ezt a receptet. Én sem bírom szegényt sehogy sem megölni, de pl. az egyik nagyáruház halosztályán készséggel elvégezték helyettem. 

További receptek

Sütőtökös rizottó kacsamellel

Ősszel egyértelműen a sütőtök a sláger, így ezt most egy önmagában is lélekmelengető rizottóba csempésztük. Kacsamellett sütöttünk hozzá, de magában is vagy egy kis baconnel is ...

Vénusz

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...