r
Nosalty Logó

Homár risotto Szardínia szigetéről

NS
Homár risotto Szardínia szigetéről
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

481
Kalória
12.2g
Fehérje
84.3g
Szénhidrát
4.9g
Zsír
191.1g
Víz
38.1g
Koleszterin
4.5g
Élelmi rost
4.5g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 481 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 966 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 127 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    12.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    476.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    180 mg
  • Nátrium
    148 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    84.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    191.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    172 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    242 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    669 micro
  • β-karotin
    1725 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 481 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    24.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    953.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    109 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    103 mg
  • Foszfor
    360 mg
  • Nátrium
    296 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    168.6 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    382.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    344 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    485 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    1339 micro
  • β-karotin
    3450 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    273 micro
Összesen 966 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    126.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    50.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    178 micro
  • β-karotin
    458 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    341 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 127 kcal

Elkészítés

  1. Vágjuk le a fejét és az ollóit a homárnak, s tegyük fel főni kb. 1 liter vízbe a petrezselyemmel, sárgarépával és fél hagymával. Főzzük kis lángon kb. fél órát.
  2. Ha kész, a a hagyma másik felének felét - azaz egy negyed hagymát - vágjuk apróra, s pároljuk meg kevés olajon. Majd adjuk hozzá a kettévágott homártörzset, s alacsony lángon főzzük 5 percig.
  3. Ezután öntsük fel a borral, 1-2 percig főzzük, amíg el nem párolog az alkoholtartalma, adjuk hozzá a paradicsomot, s 10 percig kis lángon főzzük, néha alaposan keverjük át.
  4. A maradék negyed hagymát vágjuk apróra, tegyük egy serpenyőbe kevés olajjal, s pároljuk meg. Ha kész, öntsük hozzá a riszt, s pirítsuk meg egy kicsit. Öntsük fel a rizst a főzőlével - amiben a fej és az ollók főttek - úgy, hogy a rizs mennyiségének kétszerese legyen.
  5. Adjuk hozzá az ollókat is a rizshez, s fedjük le, és főzzük félideig. Ezután adjuk hozzá a paradicsomos homárt, s főzzük addig, amíg a rizs meg nem fő - ezt az időpontot a rizs zacskóján szokták jelölni -. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel.
  6. Ne feledjük, a homár ollója is tele van finom falatokkal. Igaz, nehéz hozzájutni, mert nagyon kemény a páncélja, de ha nincs otthon homárollónk, megteszik a metszőolló is.:-)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 60 p

Szerintem az olaszok legmegosztóbb szigete. Leginkább abban, hogy van-e ott tényleg látnivaló, vagy inkább egy unalmas, mára már modernné vált sziget. Nos, én azokat erősítem, akik találtak érdekességet ezen a szigeten, leginkább a gasztronómiájában. Íme egy a sok közül.  Csak ajánlani tudom, hogy friss homárból készítsük el ezt a receptet. Én sem bírom szegényt sehogy sem megölni, de pl. az egyik nagyáruház halosztályán készséggel elvégezték helyettem. 

További receptek

Sütőtökös rizottó kacsamellel

Ősszel egyértelműen a sütőtök a sláger, így ezt most egy önmagában is lélekmelengető rizottóba csempésztük. Kacsamellett sütöttünk hozzá, de magában is vagy egy kis baconnel is ...

Vénusz

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...