Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács kicsia konyhájából

Mézeskalács kicsia konyhájából
Mézeskalács kicsia konyhájából
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám kicsi és vékony mézeskalácsokat készít, és sosem volt ideje kidíszíteni. Én mindig a nagyobb méretű, vastagabb méziket szerettem, sok szép cukormázzal. Először mérleg, kiszúróforma, nyújtótábla nélkül, távol az otthontól próbáltam, és kifogástalan, igazi karácsonyi hangulatot varázsolt. Tavaly már két helyre sütöttem, egymás után. Tesóm nem szereti a mézeskalácsot, de ezt nem tudta abbahagyni :) Pihe-puha, nem túl édes, illatos. Mesebeli :)

hozzávalók / 12 adag

A mézesekhez

A mázhoz

ajánlat

A nyújtótábla helyett sokkal jobb a szilikonlap, ahogy a tepsibe is zsírpapír, egyéb megoldás helyett. 

Bátran díszíthetjük aszalt gyümölcsökkel, cukrokkal, csokimázzal, stb. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát összekeverjük fakanállal. (Mindig lusta voltam szitálni, mert anélkül is kiváló.)
  2. Beleütünk 2 egész tojást és egy sárgáját. Az egy fehérjét félretesszük a hűtőbe, ebből lesz a máz.
  3. A szobahőmérsékletű margarint a tésztába tesszük, összedolgozzuk, de ekkor még nem fog összeállni a tészta.
  4. Hozzáadjuk a forró vízbe állított, felmelegített mézet, és jól összegyúrjuk. Ha nagyon ragadós, kicsi lisztet adunk hozzá, de viszonylag lágy tésztát kell kapnunk.
  5. Becsomagoljuk konyharuhába/fóliába, majd zsákba tesszük, és a hűtőben hagyjuk egy napot állni. (Egy alkalommal 3 napig állt a hűtőben, és semmit nem veszített minőségéből.)
  6. A hűtőből kivéve nem kell megijedni, ha repedezett, csak gyúrjuk át, majd osszuk kisebb részekre. Mindig csak egy kis cipót/darabot nyújtunk ki. (Én még cipót sem szoktam gyúrni, mindig csak levágok az egészből késsel egy darabot, amit épp kinyújtok.)
  7. Lisztezett táblán, szilikonlapon (utóbbi zseniális találmány) 3-4 mm vastagra, de nagyobb formák esetén akár vastagabbra nyújtott tésztát kiszaggatjuk, zsírpapíron/szilikon sütőlapon forró (180 fok) sütőben aranybarnára sütjük.
  8. Miután kihűlt (másnap szoktam, így 3 napos a mézi készítés), a hűtőbe tett tojásfehérjét keményre verjük, 3-4 dkg porcukorral, pár csepp citromlével és egy csipet sóval sűrű, tejföl állagúra keverjük, hogy ne folyjon ki a tálból, de picit folyós legyen. A cukorral így óvatosan bánjunk. Egy tiszta zsákba töltjük, melynek egy sarkát óvatosan kivágjuk, így ügyesen lehet vele díszíteni.
  9. Pár óra alatt megszárad a máz. A mézik pedig kb. azonnal puhák, ha mégis kemény lenne, 1-2 nap alatt szabad, párás levegőn hagyva, vagy a fenyőfán díszként megpuhulnak.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 194
elküldve: 0
receptkönyvben: 18
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

kicsia

Mióta szakács: 2014.06.26.
23 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mézes figurák, puha mézeskalács, mézeskalács cukormázzal

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

540
finomliszt 100 dkg
porcukor 30 dkg
1 csipet
méz 35 dkg
tojás 2 db
tojássárgája 1 db
margarin 3 ek
szódabikarbóna 1 teáskanál
fahéj 3 g
szegfűszeg 1 dkg
gyömbérpor 2 csipet
szerecsendió 2 csipet
tojásfehérje 1 db
porcukor 4 dkg
1 csipet
citromlé 4 csepp