Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házmester szelet

Házmester szelet
Házmester szelet
25 perc / előkészület: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem a marlenkát. Nagyon.
Szlovák barátnőmtől már egy ideje megkaptam a receptet, de ezidáig még nem vettem rá magamat, hogy nekiessek az egyáltalán nem egyszerű sütinek. Na, múlt hétvégén gondoltam, itt az idő. Megvettem szépen a hozzávalókat, és lelkiekben felkészültem, hogy pár órán át a konyhában leszek.
Ha azt olyan könnyen adnák...
Van nekünk a kollégiumban egy kedvesnek egyáltalán nem nevezhető házmesterünk, aki apukánk helyett apukánk, és anyukánk helyett anyukánk, akár akarjuk, akár nem. Naponta végigjárja a közös helyiségeket, meg a folyosókat, és ha valami nem a kedvére való, akkor az első arra járó szerencsétlent elkezdi nevelni. A konyhára külön háklis - ha szerinte nincs elég rend, akkor szó nélkül lekapcsolja az áramot - akkor is, ha éppen főzicskézik valaki. Villanytűzhelyeknél ez meglehetősen akadályozza a munkamenetet.
Nem tudom, ki volt ott előttem, de biztos hagyott maga után valamit, mert nem volt áram. Azt hittem, a guta üt meg. A krémet még megfőztem volna valahogy, de sütő csak a közös konyhában van. És ha már a lapokat nem tudtam elkészíteni, úgy döntöttem, nem főzök 3 órán át sűrített tejet, majd legközelebb lesz marlenka, és kiokoskodok valami ízügyileg hasonlót, amihez nem kell sütő. És nem mintha megérdemelné, de gondoltam, akkor már a delikvensről lesz elnevezve... :)

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Tudom, hogy otthon nem lehet minden sarkon créme fraiche-t kapni, ha meg valaki beszerzi, akkor nem valószínű, hogy kekszre keni. Szóval tejföllel is neki lehet állni, csak akkor kicsivel több vaníliás cukor kell bele. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sűrített tejet egy lábosban kicsit felmelegítjük, hogy folyékony legyen.
  2. Beleöntjük a créme fraich-t és a vaníliás cukrot, a diót, majd jól elkeverjük, és kicsit félretesszük hűlni.
  3. A kekszeket egyesével belemártogatjuk a kávéba (óvatosan, nem kell, hogy elázzon), és szép sorjába egy tepsibe tesszük.
  4. Jön rá egy adag krém, majd ismét egy adag keksz, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
  5. Az utolsó adag krémet, ami a sütit lefedi, megszórjuk kakaóporral.
  6. Hűtőbe tesszük egy éjszakára.

  • tepsi mérete: 30x40x5 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 58 127
elküldve: 19
receptkönyvben: 872
elkészítve: 12/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gyors kekszes süti sűrített tejjel és créme fraich-sel, hamis marlenka, diós-krémes-kekszes szelet, alternatív tiramisu, créme fraiche keksztorta

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zoralina0719
Zoralina0719 Mon, 2012-10-08 15:21

Sziasztok! Én ma vettem meg a hozzávalókat,Leibniz nevű kekszet vettem hozzá,10dkg-os csomagban van,és elég borsos ára van,de remélem megérte. :-) A napokban fogom elkészíteni ezt a sütit,majd megírom milyen lett. Szép hetet Mindenkinek! :-)

anyuka54
anyuka54 Mon, 2012-10-08 12:22

Ez biztos nagyon finom.De nem kaphatnánk meg az eredeti receptet? " Légyszi-légyszi"

-EdinA-
-EdinA- Mon, 2012-10-08 11:43

Sziasztok!

Ti milyen kekszből csináljátok? Jó hozzá a sima háztartási?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2012-10-08 12:02

Kedves Edina,
Én vajas kekszből készítettem, de a sima háztartási is jó hozzá!
Szép napot!
Üdv,
Nóra

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2012-10-08 09:18

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.10.07. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

beatrixa
beatrixa Sun, 2012-10-07 14:11

Sziasztok.Kérem segítsetek,mi az a créme fraich-t?
Köszönöm előre is :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2012-10-07 21:13

Kedves Beatrixa,
A franciák tejfölje. :) Legalábbis nagyon hasonló, csak sokkal zsírosabb.
Bővebben itt olvashatsz róla:
http://www.nosalty.hu/alapanyag/creme-fraiche
Ha nem találsz (ritkán lehet kapni) akkor tejföllel lehet pótolni, de mivel a tejföl savanykásabb, kicsit több porcukrot tegyél bele. :)
Szép estét!
Üdvözlettel,
Nóra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-12-25 22:56

ÉN MÁR TÖBBSZÖR MEGCSINÁLTAM...EGYSZERŰEN ISTENI...KÖSZI A JÓ RECEPTET.

vezsu
vezsu / vezsu Wed, 2010-07-07 13:03

Pontosan ez volt a baj. Rettenetesen forró volt, utána meg széteset, nem tudtam megfeleló nagyságra kinyújtani. Lehet hogy túl lassan csináltam, vagy egyszerúen rosz receptet próbáltam. Pokolian megdolgoztam vele..:::)))).....Azóta kaptam egy másikat, ami állítólag múkodik. Ha gondolod elkuldom...Én azóta se vettem magamat rá...
zsuzsi

vezsu
vezsu / vezsu Wed, 2010-07-07 14:22

Teljesítve...:::))))....remélem megkapod. Sok sikert, szívemból.
puszi, zsuszi

Mana75
Marianna / Mana75 Wed, 2010-07-07 12:24

Szia Nóra! Én is odáig vagyok a Marlenkáért! Nagyon várom, hogy legyen 3 szabad órád és megoszd velünk a receptet! Ja és ezek után nem is érdemli meg az a fránya házmester, hogy egy fincsi sütit róla nevezz el!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-07-07 12:51

Kedves Mana!
De aranyos vagy! Ígérem, hogy a hétvégén, de lekésőbb a jövő hét folyamán megcsinálom!
Szép napot!
Üdv:
Nóra

vezsu
vezsu / vezsu Wed, 2010-07-07 11:11

A ,, creme fraiche,, othon is el lehet készíteni. Íme a recept :
1 db tejföl ,1 db tejszín ........ossze keverjuk, és 24 órára meleg helyre tesszuk pihenni. Felhasználás elót elég megkeverni, de lehet egy kicsit felverni is. Hűtőben több napig is frissen marad....:::))))..
A marlenka tényleg isteni, de én csak egyszer készítettem edig, mert majd meg utott a guta. Képtelen voltam a tésztát kinyújtani. Fel adtam...talán majd egyszer....
Udv.zsuzsi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-07-07 12:55

Kedves Zsuzsi!
Először is köszönöm a receptet. :) Én is tartok a marlenka készítéstől - mint általában a soklapos sütikétől - .Megmondanád, mi volt a baja tésztával? Mit csinálná másként? Én azt hallottam, hogy a legnagyobb gond, hogy nagyon forró alapanyagokba kell belekeverni a lisztet, különben törik és szétesik. Te tudsz valami más buktatót is? Jobb, ha előbb felkészülök a nehézségekre :)
Szép napot!
Üdv:
Nóra

aneg
Wendy / aneg Wed, 2010-07-07 10:46

Marlenka ide vagy oda ez bizony jól néz ki! És ha créme fraiche helyett tejfölt használunk, nem lesz fura az íze?
Wendy

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-07-07 12:50

Kedves Wendy!
Nem lesz fura, csak szerintem kell bele egy kicsit több vaníliás cukor. Nem az a kimondottan "gejl" süti, ha craime fraish-el készíted, akkor is mérsékelten édes. De ha van rá még egyszer 24 órád, akkor érdemes Vezsu receptjét kipróbálni, otthon én is így pótlom a nem craime fraishet
Szép napot!
Üdv:
Nóra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-07-07 09:46

Kedves Nóra! Szintén nagyon imádom a Marlenkát! :) Esetleg meg tudnád osztani velünk azt a klassz receptet??? Már alig várom! Köszi! Hajni

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-07-07 09:58

Kedves Hajni!
Amint van fölös 3 órám - meg áram a konyhában - csinálom, és jön a recept!:)
Üdv:
Nóra

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-07-07 07:55

Az...élvezi a hatalmát...de ha kiköltöztem, és visszakaptam a kauciómat, megmondom neki a magamét :D

836
keksz 70 dkg
crème fraîche 70 dkg
sűrített tej 20 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
feketekávé 2 dl
dió 8 dkg
cukrozatlan kakaópor 1 teáskanál