r
Nosalty Logó

Háromszor hajtogatott sajtos pogácsa

PSzaboIstvan
Háromszor hajtogatott sajtos pogácsa
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1187
Kalória
36.2g
Fehérje
104.8g
Szénhidrát
68.8g
Zsír
102.6g
Víz
301.1g
Koleszterin
3.9g
Élelmi rost
8.5g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 1187 kcal
  • 12% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 4741 kcal
  • 12% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 353 kcal
  • 12% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.2 g

Zsír

  • Összesen
    68.8 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    301 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3610.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    585 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    503 mg
  • Nátrium
    2399 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    104.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    102.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    629 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    621 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    102 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 1187 kcal
  • 12% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    144.7 g

Zsír

  • Összesen
    275.3 g
  • Telített zsírsav
    161 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    81 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1205 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14443.6 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    251 mg
  • Kálcium
    2339 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    216 mg
  • Foszfor
    2014 mg
  • Nátrium
    9596 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    419.1 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    410.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2517 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    142 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    408 micro
  • Kolin:
    448 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2483 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    409 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    583 micro
Összesen 4741 kcal
  • 12% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    20.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1076.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    174 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    715 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    30.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    188 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    185 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 353 kcal

Elkészítés

  1. 50 g kézmeleg tejben elkeverünk 10 g mézet, majd beleszórjuk és elkeverjük az 1 csomag friss vagy instant élesztőt. (A jobb eredmény érdekében szórhatunk erre az elegyre még egy kis lisztet is, mielőtt félretesszük felfutni az élesztőt.)
  2. Egy keverőtálban kimérünk és összekeverünk 500 g lisztet, 20 g sót és 15 g cukrot, majd beledarabolunk 130 g hideg vajat. A tál tartalmát daraszerűre morzsoljuk. Fontos, hogy a lisztszemeket teljesen átfogja a zsiradék, és hogy egyáltalán ne maradjanak összeálló vajdarabkák.
  3. Erre a "darára" ráütünk egy egész tojást, ráöntjük a felfutott élesztőt és a 150 g tejfölt, majd tésztává gyúrjuk. A kész tésztát legalább 30 percig hagyjuk pihenni.
  4. Míg a tészta pihen, lereszelünk 300 g tetszés szerint választott - vagy akár több fajtából összeválogatott - sajtot apró szemű reszelőn, majd szétválasztjuk 1/3-2/3 részre. (A 2/3 megy majd a tésztába, az 1/3 pedig a sajt tetejére.)
  5. Amint a tésztánk "kipihente magát", lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd megolvasztjuk a maradék 50 g vajat, melynek 1/3 részével megkenjük a kinyújtott tésztánkat.
  6. A megvajazott tésztára egyenletesen rászórjuk a (kb. 200 g) reszelt sajt 1/3 részét, majd a tésztát a szokásos módon hajtogatjuk: jobbról-középre, balról-rá, fentről-középre, lentről-rá. A meghajtogatott tésztát tiszta konyharuhával letakarva kb. 15 percre állni hagyjuk.
  7. A tészta nyújtását, a vajas kenést, a sajtszórást, a hajtogatást, és a pihentetést még egyszer vagy kétszer megismételjük, miközben felhasználjuk az összes (50 g) vajat, és a (200 g) reszelt sajtot.
  8. Az utolsó hajtogatás után ismét kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztánkat. (Ezen a ponton akár tetszés szerint be is lehet csíkozni vagy kockázni a tésztánk felületét, kb. fél centinként meghúzott átlós bevágásokkal, de ez nem feltétlenül szükséges.)
  9. A másik tojást egy kis tálban kikeverjük, a tojás felével megkenjük a kinyújtott tésztánk felszínét, majd megvárjuk míg ez az első "kenet" megszárad. (Ez lehet akár 30 perc is.)
  10. Előmelegítjük a sütőt - légkeverésen - 200 fokra, majd egy kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a nyers pogácsákat, melyeket sütőpapírral bélelt sütőtálcára sorakoztatunk.
  11. És már nincs is más hátra, mint a maradék tojással egyenként megkenni a tálcára helyezett nyers pogácsákat, a félretett (kb. 100 g) reszelt sajtból csipkedve finoman megszórni a tetejüket, majd kb. 13-15 perc alatt - gőzmentes(!) sütőben - aranybarnára sütni őket.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

További receptek

Cheddar scones

A klasszikusan édesen fogyasztott brit klasszikuson csavartunk most egyet, és sós verzióban, jó sok cheddarral megturbózva készítettük el. Egy-egy sajtos scone remek tízórai vagy uzsonna ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek