Nosalty Logó

Hájas tészta baracklekvárral

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Hájas tészta baracklekvárral
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 804 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 6435 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 384 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    41.5 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    453.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    224 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    94.2 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    60.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 804 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.9 g

Zsír

  • Összesen
    331.8 g
  • Telített zsírsav
    120 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    152 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    409 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3627.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    288 mg
  • Kálcium
    257 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    186 mg
  • Foszfor
    1080 mg
  • Nátrium
    1791 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    753.9 g
  • Cukor
    160 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    484.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    467 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    244 micro
  • Kolin:
    309 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    371 micro
Összesen 6435 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    19.8 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    216 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    107 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 384 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hájat megtisztítjuk a hártyától, úgy, hogy a megtisztított mennyiség 35 dkg legyen. Lehet kaparni vagy darálni, lényeg, hogy kenhető állagú, apró cafatokatkapjunk a művelet végére.
  2. A megtisztított hájat 10 dkg liszttel jól eldolgozzuk, és hidegre tesszük állni (kb 25 perc).
  3. A többi hozzávalóból tésztát gyúrunk, 15 percre féreteszük állni.
  4. A tésztát kinyújtjuk (kb. ujjnyi vastagra), és rákenjük a lisztes hájat (kézzel a legegyszerűbb lapogatni)
  5. Az egészet felcsavarjuk, és elkezdjük nyújtani, lehetőség szerint úgy, hogyviszonylag szabályos négyszögetkapjunk.
  6. Ha már sikerült ujjnyi vastagra nyújtani, akkor hajtogatunk rajta egyet: előbb az alsó részt, majd a felső részt hajtjuk középre.
  7. Az előttünk lévő téglalap alakú tésztának most a jobb, majd bal oldalát hajtjuk szintén középre.
  8. Kicsit meglapogatjuk az egészet, és hűvös helyen 20-25 percig pihentetjük.
  9. Utána ismét ujjnyi vastag négyszöget nyújtunk a tésztából, és megint meghajtogatjuk az előbb leírt módon.
  10. Ezt a nyújtás-hajtogatás-pihentetést még kétszer megcsináljuk (tehát összesen négyszer).
  11. Az utolsó nyújtás után (mikor szintén ujjnyi vastag a tésztánk)hosszú csíkokat vágunk le belőle, amit szabályos négyszögecskékre osztunk (kb. tenyérnyiekre).
  12. A tenyérnyi négyszögek sarkatit átlósan összenyomjuk, hogy kis batyukat kapjunk.
  13. 200 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt aranyszínűre sütjük őket.
  14. A sütőből kivéve még melegen porcukorba forgatjuk, majd az addigra szépen kinyílt kis batyukba teszünk egy-egy kanál saját készítésű baracklekvárt.
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 84670
  • Feltöltés dátuma: 2009. december 25.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Élek-halok a hájas tésztából készült süteményekért. Sajnos az a szomorú tapasztalatom, hogy egyre kevesebb a kedves, vidéki rokon nénik száma, akik nekikezdenek ennek a süteménynek, (nem is csodálom, mert a tészta kidolgozása igényel némi karizmot).  A minap rémülten ébredtem rá, az elmúlt két évben nem ettem házi hájas sütit. Éreztem, hogy elérkezett a  pont, amikor nem lehet tovább halogatni az ügyet - nekem kell nekiállni a sütésnek. Azalatt a nem kis idő alatt, amíg rájöttem, hogy hogyan lehet a hájat hatékonyan kaparni, illetve, amíg felfogtam a hajtogatás fortélyait, magamban eldöntöttem, hogy na jó, ez volt az utolsó alkalom, hogy én ennek nekiálltam. Aztán mikor beleharaptam az első, még langyos, porcukros, baracklekváros süteménybe, rájöttem, hogy megéri, megéri, megéri...és már bánom, hogy nem dupla adagot csináltam.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Dacota... Ez valami félelmetesen jól néz ki... De azt hiszem én ebbe soha nem mernék belefogni; úgy hogy egyenl?re marad az ábrándozás... és a könnypotyogtatás... brühühü.............. (Nincs ennek valamivel kevésbé komplikált változata...??) Ölel: Mirza

Dacota

Kedves Mirza! Hááát, sajnos a legegyszer?bb változat a kedves vidéki rokon néni...ha ilyen nincs, akkor kell egy jó hentes, aki a lehet? legjobb hájat adja neked, valamint pár jóbarát, aki kalákában segít hájat pucolni...Egyébként ha a háj már megpucolt állapotban van, nem olyan nagy ördöngösség.:) Ha egyszer van egy szabad délutánod, érdemes nekilátni :) Üdvözlettel: Nóra

Törölt felhasználó

A hájat lelehet húsdarálón is darálni nem muszáj kaparni.Én anyukám tol láttam,az ? hájas sütije olyan volt mindig,mint egy ki nyílt rózsa.Amilyen szép volt annyira finom is.

Éva-Anyóca

Kedves Dacota!Ez gyönyör?!Nekem van ismer?söm, aki a hájat adja, és van anyósom és anyum is, aki megsüti.Pofátlan szerencsém van ebben.Ugyanazt készíti a két mama, mégis totál teljesen más, a recept ugyanaz, csak a kinézete és íze más.Miért?Végül is mindegy,finom, és szerencsénk van a mamák miatt is!Köszi, átadom nekik a recit, hátha ez alapján is megpróbálják. :-))Elmentve!Szép napokat szilveszterig.Boldog új esztend?t neked és kedves családodnak!:-))Éva-Anyóca

Dacota

Kedves Anyóca! Ó, hát én sem álltam volna neki, ha ilyen hájasgyártó apanázzsal lennék körülvéve! :) Egyébként semmi extra nincs benne, mint kiderült a rokon néni Horvát Ilonát használja évtizedek óta! Neked és családodnak is nagyon békés, boldog új esztend?t kívánok! Szeretettel: Nóra

Éva-Anyóca

Kedves Dacota!Köszi szépen!:-)) /azért tudom, hogy egyszer majd eljön az id?, amikor a két mama már nem fog ilyet készíteni, és fel kell vennem a keszty?t, és szembe kell néznem, ezen csoda megsütésével is:-)))-de remélem, az még sokára lesz.:-))) / B.U.É.K.!!!!Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Mirza, ne haragudj, hogy én is beleszólok, de igazából a leveles tészták hajtogatása nem nagyobb kunszt mondjuk egy papírforgó elkészítésénél.) DE tényleg. Szerintem pl. egy több lapos sütemény lapjait egyenként kinyújtani sokkal macerásabb. F?leg, hogy bár megvan a jól bevátl és ebben a kit?n? receptben is leírt módja a hajtogatásnak, igazából mindegy, hogy miképp hajtogatsz, lehet úgy is, mintha papírt hajtogatnál mindig félbe, csak arra figyelj, hogy minden nyújtás után ugyanazt és ugyanúgy csináld. A pihnetteési id?kt?l sem kell megijedni, közben azt csinál az ember, amit akar, f?z, mos, vasal, Tv-t néz. Szerintem kizárólag a sütéssel lehet ezt a fajta süteményt elrontani, mert ha nem elég forró a süt?, amikor betesszük, akkor a zsiradékban lév? víz nem távozik el azonnal g?z formájában és nem válnak szét a lapok, s?t, még ki is olvad és kifolyik a zsiradék, a sütik pedig abban áznak.

Törölt felhasználó

Kedves Nóra! Igen egyet kell értenem nem nagy kunszt,ha már láttuk mástól...és a hájat el?készítettük... A tied miért nincs kinyílva szerinted? Miért nem látszanak a levelek? tudom így is finom, néha nekem is ilyen, néha kinyílik és néha úszik a zsírban..:) Forró késsel vágtad? Az Istenek oda fönn....én most sütöm.. üdv Zsuzsa

Ollocska

Kedves Mind, Kedves Dacota! En nem eszem disznohajat, de imadom a hajas sutit. El lehet kesziteni liba vagy kacsahajjal is? Ha igen, akkor mennyi kellene hozza, illetve ugyananyi, kevesebb vagy tobb?

Dacota

Kedves ollócska, Megoszlanak a vélemények, van, aki szerint igen, a többség azt mondja, nem. Én egyszer próbálkoztam, ugyanezzel a recepttel, csak sertésháj helyett libahájjal - katasztrófa lett. Azóta hiszek a többségnek, a hájas sütihez sertésháj való. De ha valaki bizonyíthat egy tál sütivel, hogy tévedtem, elhiszem neki. :) Szép napot! Üdvözlettel, Nóra

Ollocska

hat ez bizony nagy kar... koszonom a valaszod! :-)

torpi

Sokan elfelejtik, hogy nem eleg a hajat ledaralni.A hajat egyben hideg vizbe kel aztatni, majd lehuzni a hartyat.Konnyen megy a hideg viz utan, csak ezutan lehet daralni.En jo magam hosszu evek ota sutom.Kedvenc sutink.Sokan forro kesre eszkusznek a teszta darabolashoz, mondom nem kel, jo a hideg eles kes.Sutes utan egy tobbleveles tesztat kaptok, amit levelekre lehetne szedni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek