Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hájas karika

Hájas karika
Hájas karika
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A háj tésztára kenésével mindig rengeteget kínlódtam, mert mindenhol azt írják, mondják, hogy a hájat folyamatosan hidegen kell tartani, és úgy kell a tésztára kenni. Nemrég a barátnőm nagymamája elárulta az ő kis titkát, azóta én is szívesebben állok neki a hájas tésztának. A nagyi a hájat egy kis nejlonzacskóba teszi, a száját jól beköti, egy tálba forró vizet tesz, és a hájat beleteszi 10 percre. Kinyomva a zacskóból gyönyörűen kenhető. Mikor rákente a tésztára, hűvös helyre teszi 10 percre, amíg a háj visszaszilárdul, és csak azután áll neki a tésztahajtogatásnak. 

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A háj és a lekvár kivételével a hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd a tésztát 20 percig pihentetjük.
  2. Vékonyra nyújtjuk, és rákenjük a hájat. Feltekerjük, mint a piskótatekercset, kézzel kicsit lelapítjuk, majd a két oldalát középre hajtjuk. Ismét vékonyra nyújtjuk, és összehajtogatjuk úgy, hogy először az alját és a tetejét középre hajtjuk, majd a két oldalát is ráhajtjuk.
  3. 20 percig pihentetjük, kinyújtjuk, majd újra megcsináljuk a tekerést és a hajtogatást.
  4. 20 perc újabb pihenés után kb. 3-4 mm-esre nyújtjuk a tésztát, szaggatóval kiszaggatjuk, a felét a lyukas közepűvel. Sütőpapíros tepsire rakjuk az egész köröket, ecsettel megvizezzük őket, majd ráhelyezzük a lyukas köröket, enyhén rányomkodjuk.
  5. Előmelegített sütőben megsütjük, a közepükbe teáskanálnyi lekvárt teszünk, majd porcukorral megszórjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 699
elküldve: 2
receptkönyvben: 34
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Csöpp

Mióta szakács: 2013.02.13.
55 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

lekváros hájas tészta, hájas karika lekvárral töltve, hája sütemény

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

690
sertésháj 20 dkg
finomliszt 40 dkg
tojás 1 db
szódavíz 1 dl
tejföl 1 ek
1 kk
cukor 1 teáskanál
fehérbor 0.5 dl
lekvár/ dzsem 40 teáskanál