Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hamis hájas

Hamis hájas
Hamis hájas
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár napja készítettem el a hamis hájast. A nővéremet átvertem vele, hiszen azt hitte, valódi hájas, még réteges is lett... pedig nem is lett hajtogatva egyszer sem. Mikor kivettem a hűtőből, kicsit  keménynek tűnt a tészta, de perceket várva engedett, és szépen nyújtható lett. Levagdostam a kinyújtott hullámos széleit egyenesre, és könnyebb volt téglalap formákat alakítani belőle, a levagdosott részeket pedig ismét összegyúrtam, majd nyújtottam.... Szerintem ez nem olyan hizlaló, hisz nem háj van benne!!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A lekvár mennyiségét saccolva adtam meg, attól függ, mennyit teszünk a tésztába!!!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat összegyúrjuk és kb. 12 órára hűtőbe tesszük, majd enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk.
  2. Téglalap alakokat vágva, megtöltjük szilvalekvárral, diókrémmel, vagy más töltelékkel.
  3. Sütőpapíros tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben halvány színűre sütjük.
  4. Még forrón megporcukrozzuk. (Ebből a mennyiségből 3 és fél gáztepsivel lett.)
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 72 985
elküldve: 18
receptkönyvben: 767
elkészítve: 18/29
Facebookon megjelent: 1

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
722 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

hamis hájas süti, lekváros hamis hájas,hájas tészta hamis,hájas tészta,aprósütemény lekváros

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pintyöke72
pintyöke72 Fri, 2019-05-24 09:26

Kipróbálom. De kétlem,hogy 3,5 gáztepsi tésztához 20 dkg lekvár elég lenne...nem kötözködésből írom.. gyakorlat...

ilus74
Iluska / ilus74 Fri, 2019-05-24 10:09

Ez így igaz,bizony nem elég ez a mennyiség!!!Szerintem félre írtam......(javítom!!) :-)))))

Béba_43
Béba_43 Mon, 2018-03-19 12:55

Ezt a receptet már 20 éve sütöm, legjobban szeretem fasíthússal megtölteni! De bögrével szaggatom, vagy erre kialakított formával, és villával nyomkodom össze! Fele vaj, és dupla sertés zsír. Még hájasabb lesz. S lényeg mélyhűtőben (természetesen) sütés előtt, összegyúrva, hónapokig eláll. Bármikor elő lehet venni.

ilus74
Iluska / ilus74 Tue, 2018-03-20 08:58

Biztos jó lehet más töltelékkel is,bár én még nem próbáltam....
Én is szeretem a sertészsírt,lágyabb minden tőle.
Igen kör alakúra is lehet készíteni,ki milyet szeret!! :-)))

Tiamia
Tiamia Sat, 2016-10-22 07:31

Sziasztok!
Tényleg elég szubjektív lett a recept leírása! Kezdő főző-sütő vagyok, még életemben nem sütöttem sem hamis, sem igazi hájast, így most itt állok a nyújtani való tészta előtt és azon gondolkozom, hogy milyen vékonyra kell nyújtani? Mekkora téglalapot kell kivágni? Milyen sűrűn lehet rakni a tepsibe (mennyire dagad meg)? Ezek nem mindenkinek magától értetődő dolgok. Olyan, mintha adnék egy halom biciklialkatrészt és azt mondanám, tessék, rakd össze leírás nélkül. Biztos ki lehetne idővel bogozni, hogy mi hova kerül, de időt nyerhetünk másoknak a legkisebb, jelentéktelennek tűnő információval is. Na megyek nyújtani, lesz amilyen lesz.

ilus74
Iluska / ilus74 Sat, 2016-10-22 16:42

Sziaaaaa!
Vissza olvastam a receptet,és igazad van oda írhattam volna,milyen vastagra kell nyújtani,pedig minden receptemben közlöm ezt,szerintem elfelejthettem,vagy siettem.
3-4 mm-vastagra kell nyújtani,és azt mindenki döntse el,hogy mekkora téglalapokat tölt meg,mekkora sütiket szeretne.
Mint minden süteményt, ezt sem szabad túl szorosan rakni a tepsire.
Remélem azért jól összehoztad,és jó lett a végeredmény!!!! :-))

Tiamia
Tiamia Sat, 2016-10-22 20:04

Szia!
Köszönöm szépen a választ! :)
A tökéletes eredmény sajnos elmaradt, de ez az én hibám. Először is nem nyújtottam elég vékonyra, másrészt valami gagyi lekvárt használhattam, mert bár keménynek tűnt az állaga, sütés közben kifolyt és megégett, pedig keveset raktam belőle és igyekeztem rendesen körbenyomkodni a széleit. Mivel a tésztába nem kell cukor, a lekvár meg kifolyt, így csak a porcukor adott neki egy kis édes ízt, de mivel édesszájú vagyok, én így is megettem. :) Ezekből tanulva legközelebb majd okosabban állok neki. Köszi a receptet!

gyorgymiklosne
gyorgymiklosne Sun, 2018-01-21 22:32

Csak annyit mondanék minden kezdő sütő- főző társamnak, fogja úgy fel, hogy ez szinte egy nagy kísérlet és törekvés a legjobban kihozni az anyagokból.

ilus74
Iluska / ilus74 Sun, 2016-10-23 14:57

Szió!
Na de remélem azért nem szegte kedved,az újra próbálás!!
Igen,fontos a sütésálló lekvár,(szilva,áfonya...) mert különben ez történik vele!!Majd legközelebb!! :-))) -egyébként így tanul az ember.....

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2016-02-05 02:03

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.02.04. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Csurgóné Erzsébet
Csurgóné Erzsébet Thu, 2014-03-20 07:46

A részletes leírást hiányolom.A lisztet ,a zsiradékot ,az ecet,tehát a tészta elkészítését.Azt,hogy hogyan töltöm az már egyéni.Üdv

ilus74
Iluska / ilus74 Thu, 2014-03-20 18:02

Üdv!Miért soroljak fel külön mindent,hogy először a lisztet,utána a zsírt,majd a vajat,sót,stb. össze kell gyúrni.Mikor így is érthető,és szerintem ez nem fog rontani a végeredményen........

annazsofi
annazsofi / annazsofi Thu, 2012-01-19 19:55

Szia Ilus!
2 kocka sütővaj, az 2x10 dkg? Én sem láttam még sütővajat, sütőmargarint igen.
Jó-e a teavaj a sütihez? Vagy csak házizsír elegendő-e? Vagyis a 90 dkg-hoz pontosan mennyi zsíradék szükséges? Köszönöm a választ!

ilus74
Iluska / ilus74 Fri, 2012-01-20 14:12

Szia!A teavaj is jó.Csupán zsírral ne csináld.90 dkg liszthez kell a 2x25 dkg vaj,ráma,vagy margarin és a 12 dkg zsír.Remélem segítettem!!-és sikeres sütögetést!!

csato
csato Sun, 2011-10-09 15:43

Csak egyszerűen az van ráírva,h sütő vaj.Amúgy a napokban szúrtam ki csak én is.Én sima vajat használok inkább avval nem lehet hibázni.És bocs,h válaszoltam amikor nem nekem lett feltéve a kérdés.Üdv Csató

cafika
Cafika / cafika Sun, 2011-10-09 14:53

szia Iluska,
tetszik a recept. de sajnos nekem sem vilàgos ez a sùtòvaj , ez sima vaj, vagy margarin??
és a lekvàrral valò tòltés sem értem, csak òssze kall hajtani, vagy a téglalapokat csak òssze kell ragasztani, vagy tojàssal kell òsszeragasztani, vagy hogyan is van ez, jo lenne, ha jobban részleteznéd!!
elòre is kòszi,
ùdv. Cafika

ilus74
Iluska / ilus74 Wed, 2011-10-19 18:14

Kedves cafika!Előbbiekben leírtam a vajat.Beleteszem a tölteléket,és kissé összenyomom a tésztát.Ennyi!Szép napot!

Julcsi 78
Julcsi 78 Sun, 2011-10-09 13:46

Ne haragudj, de nagyon amatőr vagyok. A sütővaj, az kocka margarin?

ilus74
Iluska / ilus74 Wed, 2011-10-19 18:11

Kedves Julcsi!Én a Pennyben szoktam venni a Líra sütővajat.Másfajtát is használhatsz.Szió

2264
finomliszt 90 dkg
vaj 50 dkg
sertészsír 12 dkg
1 csipet
víz 18 evőkanál
ecet 1.5 ek
lekvár/ dzsem 40 dkg