Hagyományos zserbó Vicikó konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Vicikó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
21g vaj149 kcal
-
2g élesztő2 kcal
-
8g tej5 kcal
-
0g cukor1 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A tetejére
Összesen
862
Kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
100g tej56 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
800g sárgabaracklekvár2224 kcal
-
350g dió2289 kcal
-
250g porcukor968 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
A tetejére
Összesen
10342
Kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
19.2g finomliszt70 kcal
-
9.6g vaj69 kcal
-
0.8g élesztő1 kcal
-
3.8g tej2 kcal
-
0.1g cukor0 kcal
-
3.1g tojássárgája10 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
30.7g sárgabaracklekvár85 kcal
-
13.4g dió88 kcal
-
9.6g porcukor37 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
A tetejére
-
1.9g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
1.3g porcukor5 kcal
-
2.3g víz0 kcal
-
3.1g vaj22 kcal
-
0.5g citromlé0 kcal
Összesen
396
Kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.5 g
Zsír
-
Összesen 44.3 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 131 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 450.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 227 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110.7 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 41.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 214 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 72 micro
-
Kolin: 84 mg
-
Retinol - A vitamin: 209 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
Összesen
862
Kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 137.9 g
Zsír
-
Összesen 531.8 g
-
Telített zsírsav 202 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 121 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 181 g
-
Koleszterin 1578 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5401.9 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 261 mg
-
Kálcium 948 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 964 mg
-
Foszfor 2729 mg
-
Nátrium 420 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 18 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1328.3 g
-
Cukor 711 mg
-
Élelmi rost 66 mg
VÍZ
-
Összesen 499.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2566 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 80 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 863 micro
-
Kolin: 1002 mg
-
Retinol - A vitamin: 2511 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 634 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1018 micro
Összesen
10342
Kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 20.4 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 207 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.9 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 19.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 98 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 96 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
Összesen
396
Kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A tésztához
-
500 g finomliszt
-
250 g vaj
-
20 g élesztő
-
100 ml tej
-
0.5 teáskanál cukor
-
4 db tojássárgája
-
1 csipet só
A töltelékhez
-
800 g sárgabaracklekvár
-
350 g dió
-
250 g porcukor
-
2 ek vaníliás cukor
A tetejére
-
5 ek cukrozatlan kakaópor
-
5 ek porcukor
-
7.5 ek víz
-
80 g vaj
-
1.5 ek citromlé
Elkészítés
A tésztához
- A tészta elkészítéséhez az élesztőhöz adjuk az1 mk cukrot, ésa meleg tejben felfuttatjuk.
- A lisztbe szórunk 1 csipet sót, kissé elvegyítjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk benne.
- Hozzátesszük a tojások sárgáit, afelfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk.
- Lemérjük, és 4 db egyenlő részre osztjuk. Egyesével kis gombócokat formálunk belőlük, tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen1 órát kelesztjük.
- Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A diótmegdaráljuk,hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot,keverjük össze, ésosszuk el egyenlően 3 részre.
- A lekvárt is is osszuk el 3 részre.
- A tésztagolyókból egyet lisztezett felületen kinyújtunk a tepsi méretére: 35 x 25 cm.Igyekezzünk pontosan, sarkosan nyújtani, és sütőpapírral borított tepsibe fektetjük az első lapot.
- Megkenjük az első adag lekvárral, meghintjük az első adag cukros dióval,és folytatjuk ugyanígy még kétszer (tészta, lekvár, cukros dió).
- A tetejére jön a 4. tésztalap, ezzel fedjük be. Egy villával több helyen egészen atepsiig beleszúrunk.
- Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Ha megsült, kivesszük a sütőből, pár percet hagyjuk hűlni, majd megfordítva egy tiszta, "illatmentes" deszkára ( nem műanyag, üveg, stb. ) borítjuk, levesszük a sütőpapírt, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
- A csokihoz összekeverjük a hozzávalókat a citromlé kivételével,forró vízgőz felett összemelegítjük, hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, elkeverjük, és a sütire simítjuk a csokit.
- Hagyjuk alaposan kihűlni, majd forró vízbe mártott, letörölt, éles, vékony pengéjű késsel szépen felszeleteljük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 35x25
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 262
- 7 napos nézettség: 2101
- Össznézettség: 914017
- Feltöltés dátuma: 2013. január 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:

Vicikó
251 recept
Nagymamám egyik kitűnő receptje. Szerintünk tökéletes. :-)
Hozzászólások
Nagyon szép,gratulálok!Üdv.Benari
Köszönöm :-) Üdv: V.
Viciko, ezek gyonyoruek!!! Receptet mentettem! Gratulálok, üdv, Torma :)
Köszi, kedves Torma! :-) Üdv: Vici
Visszajöttem gyönyörködni a képben, olyan profi, de a leírás is! Nekem sokat segit, mert edeset nagyon ritkan keszitek. Szerintem ez pattanni fog a Facebook oldalra! Kellemes hétvégét Vici, Torma :)
Nagyon kedves T?led, hogy ilyet írsz! :-) Igen, megpróbálom a leírásokat olyanná fogalmazni, hogy érthet? és követhet? legyen, egy akár kezd? háziasszony - ( ember ) :-) nak is. Szerintem annál nincs rosszabb,mint hogy azt kell silabizálni, hogy ezt most hogy is, ezzel most mit is kell csinálni? Ilyenkor biztos sokan fel is adják. Igen, ez ugyan valóban édes süti, de olyan sokáig eláll, s?t az állástól még finomabb is, hogy nem kell rögtön, szinte aznap elpusztítani, így el lehet csipegetni szép lassan. És így már nem olyan vészes édes. :-) Igaz, én saját készítés? lekvárral készítem, és abban alig van cukor, így a töltelék sem igazán édes, valamint a csoki a tetején is szinte keser?csoki jelleg?, amit?l szintén nem édesedik el nagyon. És, végül lehet féladagot is készíteni, én sokszor így csinálom, nem vagyunk nagy család, s?t, ezért sokszor az is éppen elegend?. :-)) Még egyszer, köszi a kedves dicséretet, örülök, hogy tetszik a kép :-) Neked is szép hétvégét kívánok! ( nekem munkával telik, de én már csak így élek :-)) ) Vici
Szerintem mar kinezetre is tokeletes, gratulalok!:) Veronika
Köszi, kedves vagy Veronika! :-) Üdv: Vici
...mmmm... de szép! :D
..... mmm...., de milyen fincsi volt! :-))) Szép hétvégét kívánok Neked! Üdv: Vici
Szia Vici! :D No azt elhiszem! Ami ilyen klasszul néz ki, csak finom lehet(ett)! Neked is szép hétvégét! Üdv: Ági
Nagyon guszta és a csokimáz is tökéletes. Üdv. Piroska
Köszönöm kedves Piroska! Igen, jó recept a csokira is :-)) Jó hétvégét kívánok! Üdv: Vici
Kedves Vicikó! Gratulálok ehhez a gyönyör? sütihez! Nagyon guszta és eszméletlenül profi a teteje. :) Üdv: Fahéj
Köszönöm szépen! Igyekszem-igyekszem! :-)))) Szép hétvégét kívánok Neked! Üdv: Vici
Nagyon jól néz ki,gratulálok!Imádom a zserbót!
Köszi! Mi is szeretjük! :-)) Üdv: Vici
Jól néz ki és nagyon finom is lehet.Holnap megsütjük.
Kedves József! Köszönöm a dicséretét! :-) Kíváncsian várom, hogy Önöknek hogy ízlett, ha majd elkészítik. Szép hétvégét kívánok! Üdv: Vici
Kedves Vicikó! Boldog Új Évet Kívánok! Annyira guszta, annyira nyami,...már ránézésre is!...:-O Csodálatos a süti, ha ránézésre ennyire guszta és finom, elkészítve nagyon jó lehet.:-O.:-O Köszönöm. Éva-Anyóca
Kedves Éva, boldog új évet Nektek is! Köszi- köszi én is! Fincsi is volt! :-))) A drága Mamika-recept érdeme...! Tudod?! Üdv: Vici
Hát igen, a mamik azok tudtak, de mennyire!! :-) Nekem még soha ételt (sütit), ilyen közelr?l nem sikerült lefényképezni, hogy ennyire éles is legyen.... A süti így tutira teljesen kivehet?, egyenletesek a rétegek, és a tetején az a csokimáz, valami felséges...:-), menten ennék egy szelettel bel?le! :-O Köszönöm, és az a jó, hogy a mami még hátra is hagyta a receptet, és sokan örülhetünk, ha esetleg még tudtunk a nagyinkkal, vagy dédinkkel találkozni, és látni ?t, ?ket sütés közben, az is valami felemel? érzés ám! Igaz? :-O Szép hétvégét kívánok! Éva-Anyóca
A csokimázzal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. A citromlé érdekel, hogy miért kell bele, mivel még nem hallottam ilyen megoldásról. A szép és mutatós csokimázhoz külön gratulálok! Nekem ez az egyik gyenge pontom, ami nem szokott sikerülni.
Kedves gyanett! A citromlé az íze miatt kell bele, - nekem. Ha egyszer kipróbálod így, szerintem megérted. Nagyon finom ízt ad, a cukor édességéhez, és a kakaó keser?ségéhez. Ez a leheletnyi savanyú íz csak még jobban kiteljesíti a csoki ízét. És csakis vajat használok bele, ( sosem margarin, vagy olaj !!) mert az is nagyon megselymesíti az ízeket. Próbáld ki egyszer ezt a csoki receptet, azt hiszem nem fogsz csalódni, és er?s pontoddá válik! :-)) Szép vasárnapot Neked! Üdv: Vici
Hát ez valami fantasztikus! Szemet gyönyörködtet?, ahogy ezek a sütiszeletek kinéznek! És külön gratulálok a tökéletes csokimázhoz! Vera
Megsütöttem....de már csak fél adag csokimázat tudok rátenni. A családomnak nagyon ízlett! :)
Igen, a sütikre veszélyes tud lenni, ha beengedjük a falánk családtagokat a konyhába, mikor ilyesmit készítünk, mert rejtélyes módon el tudnak t?nni bizonyos alkotórészek:-)))) De örülök, hogy a felére azért jutott:-))) Áldott Húsvétot kívánok Nektek! Üdv:-) Vici
Szia Vicikó!Tekintettel arra,hogy nagyon sok dióm volt itthon,úgy döntöttem,zserbót sütök húsvétra.A Te receptedre esett a választás!Annyira jól sikerült,hogy húsvét vasárnapra már nem el is fogyott! A csokimáz is nagyon finom lett,bár a citromtól kicsit idegenkedtem!Nem kellett volna,azzal együtt tökéletes volt.Ünnepek után még egy adagot kell sütnöm közkívánatra!Köszi! Áldott ünnepeket!
Kedves Kata! Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, reagálok a hozzászólásodra, nem is értem, hogy kerülte el a figyelmem? Bocsánat! Szóval, nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült a zserbód, és hogy ideje el?tt el is fogyott! :-))) Köszi, hogy megírtad! Szép Húsvét utáni hétvégét kívánok Neked, és családodnak is! :-) Üdv:-) Vici
Röviden csak annyit, hogy én még ilyen finom zserbót nem ettem, tökéletes a töltelék és tészta aránya. Csak egy baj van vele, nem lehet abbahagyni az evést...:-)
Köszi, Nagymamám nevében is! :-), és hogy megírtad, azt is! Üdv:-) Vici
Szia! Most találtam a receptedet, a facebook-nak hála!! :D És örülök, m nagy zserbó-?rült vagyok, de régen ettem! :P Nem is értem, miért.... :O Nagyon nagyon gusztán néz ki!!! Ahogy elolvastam, rögtön tudtam, h ki fogom próbálni. A hozzászólások csak er?sítettek ebben! Hétvégén tuti megsütöm! Köszi nagyon! Bea :)