Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagyományos zserbó Andi konyhájából

Hagyományos zserbó Andi konyhájából
Hagyományos zserbó Andi konyhájából
60 perc / előkészület: 35 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Életem első zserbója, Anyukám receptje alapján. Valahogy mindig úgy voltam vele, hogy féltem belevágni. Majd egyik alkalommal, mikor Anyukámék eljöttek, megkértem, hogy készítsük el úgy, hogy ő adja az instrukciókat, én pedig csinálom, amit mond. Persze közben jegyzeteltem is.

Nagyon finom lett, és hamar elfogyott. Most már tényleg gyakran fogom készíteni, mert nem is olyan nehéz, mint hittem.:-)

hozzávalók / 10 adag

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 ek cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg margarin
  • 1,5 ek zsír
  • 2 púpos ek tejföl
  • 1 nagy csipet só

Töltelékhez:

Tetejére:

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A darált diót elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elmorzsoljuk benne a margarint és a zsírt. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a felfutott élesztőt, a porcukrot, a sót, a tejfölt, és alaposan összedolgozzuk. A tészta jó puha, rugalmas legyen.
  3. Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  4. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és kicsit téglalapformára alakítjuk, majd szép vékonyra, a tepsi nagyságára és formájára elnyújtjuk.
  5. A nyújtófára feltekerjük, majd a tepsibe fektetjük.
  6. Megkenjük a dzsem felével, majd rászórjuk a diós töltelék felét.
  7. Elnyújtjuk a második tésztát is, a töltelékre tesszük, lekenjük a maradék dzsemmel, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a diós tölteléket.
  8. Elnyújtjuk, és befedjük a maradék tésztával. Egy villával kicsit megszurkáljuk a tetejét.
  9. Előmelegített sütőben 180 fokon, hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
  10. A tortabevonót apróra tördeljük, és lobogó vízgőz felett az olajjal felolvasztjuk, majd bevonjuk vele a süti tetejét.
  11. Ha megszilárdult a csoki, éles késsel szépen szeletelhetjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 37×42 cm
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 68 141
elküldve: 9
receptkönyvben: 331
elkészítve: 22/28
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

zserbó, meggyes zserbó, meggylekváros-diós zserbó

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nananyó
Nananyó Thu, 2015-11-19 10:41

Kedves Levendula,

igazad van, minden recept baracklekvárt ír, legalábbis amiket én olvastam, és a családból hallottam. De én már nemegyszer használtam saját gyártású, magnélküli ribizlilekvárt, isteni finom volt vele. Kisérletezzetek bátran, de pl. eper-, v. málnalekvár szerintem nem igazán jó bele.
Üdv mindenkinek, Nananyó

himerbea
Beáta / himerbea Mon, 2014-12-29 16:26

Elhatároztam, hogy idén karácsonykor elkészítem életem első zserbóját. Erre a receptre esett a választás. Nagyon jól döntöttem. Isteni finom és tényleg nem is nehéz. Köszönöm

köévi
köévi Sun, 2013-12-15 08:54

Van saját zserbó receptem, s elolvastam itt jó néhányat. Sehol nem írják a tejfölt. Mint tudjuk, a tejföl csodákat tesz, tehát én most elkészítem a te recepted alapján a sütit.
Kicsit aggódom, mert Amszterdamba küldöm a gyerekeknek karácsonyra! Remélem tökéletes lesz.

katalinka3
katalinka3 Sat, 2013-06-29 19:57

Katalinka3.
Nagyon tetszik a recepted. Valahogy Én is úgy leszek vele, hogy életem első zserbója lesz.
Most belevágok. Férjem édesanyja zserbójára esküszik. Már sajnos nem él, és a receptje nincs
meg. Megírom majd, hogy milyen volt a fogadtatása.
Köszönöm még egyszer: Katalinka3.

veressandrea
Andi80 / veressandrea Mon, 2013-07-01 07:12

Nagyon szívesen kedves Katalinka3,
Jó sütögetést és várom az eredményről a véleményed :-)
Szép napot!
Üdv:Andi