r
Nosalty Logó

Hagyományos zalai dödölle

Gerzsenyi Flóra
Hagyományos zalai dödölle
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

668
Kalória
7.4g
Fehérje
41.7g
Szénhidrát
52.5g
Zsír
117.1g
Víz
71.9g
Koleszterin
2.5g
Élelmi rost
4.2g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 668 kcal
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 5338 kcal
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 282 kcal
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    52.5 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    286.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    117.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 668 kcal
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    59.1 g

Zsír

  • Összesen
    419.9 g
  • Telített zsírsav
    162 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    169 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    54 g
  • Koleszterin
    575 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2289.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    125 mg
  • Kálcium
    661 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    219 mg
  • Foszfor
    1051 mg
  • Nátrium
    216 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    333.4 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    936.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    623 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    86 mg
  • D vitamin:
    204 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    213 micro
  • Kolin:
    282 mg
  • Retinol - A vitamin:
    608 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    131 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    113 micro
Összesen 5338 kcal
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    22.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    121.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    17.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    49.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 282 kcal

Elkészítés

  1. A burgonyákat megmossuk, meghámozzuk és kockázzuk, majd egy lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy pont ellepje, ízlés szerint sózzuk, majd puhára főzzük.
  2. Krumplinyomóval összenyomkodjuk a főzővízben, és hagyjuk picit hűlni. Hozzáadjuk a lisztet, majd visszatesszük a tűzhelyre, és folyamatos lassú melegítés mellett szinte csomómentesre keverjük. Szükség lesz egy kis izommunkára, hogy egységes masszát kapjunk.
  3. Egy serpenyőben a szalonnakockákat ropogósra sütjük, saját zsírjában. A hagymákat apróra vágjuk, és mangalicazsíron elkezdjük üvegesre pirítani.
  4. A kihűlt masszából két evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk, és a hagymás zsírban mindkét oldalukat ropogósra pirítjuk. Ha a hagyma már nagyon megpirult, sima mangalicazsíron folytassuk a galuskák pirítását.
  5. Tejföllel, szalonnával és sült hagymával gazdagon tálaljuk. Kínálhatunk mellé vegyes vágott savanyúságot is, amit a helyiek kevés tökmagolajjal is meglocsolnak. Érdemes kipróbálni, mert isteni!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 20 p

A dödölle a magyaros konyha egyik igen kiadós és laktató, tájjellegű étele. A zalai régióból származik, és míg régen a szegények eledeleként tartották számon, ma már nívós éttermek is kínálják, házias kuriózumként. A dödölle szinte az egész országban elterjedt, csak máshogy nevezik, vagy kicsit másképp készítik. A liszt, a krumpli, a pirított hagyma és a zsír viszont egyikből sem hiányozhat!

További receptek

Egyszerű tojásfasírt

Nem feltétlenül kell hús a szaftos fasírthoz: erre kiváló példa az alábbi recept, amelyben tojás, zsemle és egy nagy csokor zöldfűszer alakul aranybarna és ízes pogácsákká. ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...