r
Nosalty Logó

Hagyományos zalai dödölle

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Hagyományos zalai dödölle
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 668 kcal
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 5338 kcal
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 282 kcal
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    52.5 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    286.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    117.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 668 kcal
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    59.1 g

Zsír

  • Összesen
    419.9 g
  • Telített zsírsav
    162 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    169 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    54 g
  • Koleszterin
    575 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2289.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    125 mg
  • Kálcium
    661 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    219 mg
  • Foszfor
    1051 mg
  • Nátrium
    216 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    333.4 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    936.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    623 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    86 mg
  • D vitamin:
    204 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    213 micro
  • Kolin:
    282 mg
  • Retinol - A vitamin:
    608 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    131 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    113 micro
Összesen 5338 kcal
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    22.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    121.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 282 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A burgonyákat megmossuk, meghámozzuk és kockázzuk, majd egy lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy pont ellepje, ízlés szerint sózzuk, majd puhára főzzük.
  2. Krumplinyomóval összenyomkodjuk a főzővízben, és hagyjuk picit hűlni. Hozzáadjuk a lisztet, majd visszatesszük a tűzhelyre, és folyamatos lassú melegítés mellett szinte csomómentesre keverjük. Szükség lesz egy kis izommunkára, hogy egységes masszát kapjunk.
  3. Egy serpenyőben a szalonnakockákat ropogósra sütjük, saját zsírjában. A hagymákat apróra vágjuk, és mangalicazsíron elkezdjük üvegesre pirítani.
  4. A kihűlt masszából két evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk, és a hagymás zsírban mindkét oldalukat ropogósra pirítjuk. Ha a hagyma már nagyon megpirult, sima mangalicazsíron folytassuk a galuskák pirítását.
  5. Tejföllel, szalonnával és sült hagymával gazdagon tálaljuk. Kínálhatunk mellé vegyes vágott savanyúságot is, amit a helyiek kevés tökmagolajjal is meglocsolnak. Érdemes kipróbálni, mert isteni!
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 13 alkalommal
  • Receptkönyvben: 241
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 55
  • Össznézettség: 22237
  • Feltöltés dátuma: 2022. augusztus 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hagyományos zalai dödölle
Gerzsenyi Flóra 378 recept

A dödölle a magyaros konyha egyik igen kiadós és laktató, tájjellegű étele. A zalai régióból származik, és míg régen a szegények eledeleként tartották számon, ma már nívós éttermek is kínálják, házias kuriózumként. A dödölle szinte az egész országban elterjedt, csak máshogy nevezik, vagy kicsit másképp készítik. A liszt, a krumpli, a pirított hagyma és a zsír viszont egyikből sem hiányozhat!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk