r
Nosalty Logó

Kopetka

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Dacota
Kopetka
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 656 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 7860 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 124 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.7 g

Zsír

  • Összesen
    24.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    890.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    332 mg
  • Nátrium
    366 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    88.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    299.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    156 micro
Összesen 656 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    236.8 g

Zsír

  • Összesen
    297.6 g
  • Telített zsírsav
    104 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    125 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    47 g
  • Koleszterin
    1482 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10685.1 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    409 mg
  • Kálcium
    821 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    999 mg
  • Foszfor
    3987 mg
  • Nátrium
    4390 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1056.9 g
  • Cukor
    62 mg
  • Élelmi rost
    92 mg

VÍZ

  • Összesen
    3593.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    520 micro
  • B6 vitamin:
    12 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    648 mg
  • D vitamin:
    395 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    61 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    889 micro
  • Kolin:
    1602 mg
  • Retinol - A vitamin:
    520 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1870 micro
Összesen 7860 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    168.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 124 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk, és puhára főzzük. Ha elkészült, leszűrjük, és áttörjük, félretesszük hűlni.
  2. A hagymát apróra vágjuk, kevés zsiradékon megdinszteljük, hozzátesszük a kockára vágott szalonnát, és azt is készre sütjük. Az egészet félretesszük.
  3. Ha kihűlt a krumplimassza, belekeverjük a lisztet és a tojásokat (liszt-, tojás- és természetesen krumplifüggő, hogy mennyire áll össze). Akkor jó a masszánk, ha nudliszerű az állaga. Sózzuk, borsozzuk.
  4. A kész masszából, lisztezett munkafelületen enyhén lapos rudakat formázunk, majd kb 3-4 centi széles nudlikat vágunk le belőle. Ezeket lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük.
  5. Ha elkészült, összekeverjük a hagymás szalonnával, tepsibe tesszük, és 10 percig sütjük, hogy a nudli egy kis színt kapjon.
  6. Melegen tálaljuk.
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 265
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 50025
  • Feltöltés dátuma: 2009. december 07.

Ajánló

Tálaláskor kínálhatunk mellé fokhagymás tejfölt.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Hétvégenként közösen szoktunk főzni a kollégiumban. Most a lengyeleken volt a sor, ők diktálták a tennivalókat, mi kuktáskodtunk. Az étel, amit végül közösen készítettünk, lengyelül kopetka névre hallgat, de él bennem a gyanú, hogy nagyon közeli rokonságban áll a mi dödöllénkkel. Na igen, ilyen szerencsés történelemmel mindenkinek volt lehetősége kitapasztalni, hogy a krumpliból mi minden készülhet. Ez is, akárcsak a dödölle, igazi szegényember (esetleg kollégista) étele. Viszont nagyon laktató, nagyon finom és könnyen elkészíthető, így ideális alanya egy-egy nagy létszámú baráti összejövetelnek, télen-nyáron.

Hozzászólások (3)

Lona

Ma elkészitettem,persze kisebb adagból ,isteni finom lett köszi a receptet.

Dacota

Kedves Lona, nagyon örülök, hogy ízlett! Szép napot! :)

Törölt felhasználó

Kedves Dacota! Lengyelországon belül is vidékenként változik a kopytki (patácskák) elkészítési módja.Én,amikor ott laktam délen,a sziléziai részen,egyszr? köretnek készítettük.Az áttört krumplit a liszttel összekevertem,majd forró zsiradékban kopogósra sütöttem. Ha ugyanebb?l a masszából lapított pogácsákat készítesz,azt forró vízben kif?zve újabb étel kapsz(f?leg szaftos húsokhoz,szószhoz) Ezt én sziléziai galuskának ismerem.Fogyasztható knédli gyanánt,szintén a lengyel székelykáposzta--bygosz--mellé.Ezt anyósom f?zte nekem,mert nagyon szerettem.Zsókamama

Dacota

Kedves Zsókamama, Igen, az én barátaim is nagyon sok változatát ismerték ennek az alaptésztának. De hát nálunk is készül bel?le gombóc, galuska, krokett...a krumpli-kiszt keverék mindenre jó! :) Szép estét! Üdvözlettel, Nóra

Törölt felhasználó

Finom:):):)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Itt a zsenge CUKKINI: így maxold ki a most legfinomabb...

A tök és az uborka keresztezéséből született, ízében kellemesen semleges, nagyszerű alapanyaga húsos és vegetáriánus fogásoknak, könnyen elkészíthető, kalóriaszegény, viszont vitaminokban gazdag. Van-e még ilyen zöldségfélénk, amelyről gyakorlatilag csak csupa pozitív tulajdonságot tudunk elmondani? A cukkini tényleg a nyár egyik favoritja, imádjuk!