r
Nosalty Logó

Dödölle 4. - kukoricaliszttel

NS
Dödölle 4. - kukoricaliszttel
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

569
Kalória
11.6g
Fehérje
88.3g
Szénhidrát
20g
Zsír
215.2g
Víz
22.5g
Koleszterin
9.1g
Élelmi rost
5.2g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 569 kcal
  • 4% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2275 kcal
  • 4% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 139 kcal
  • 4% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.6 g

Zsír

  • Összesen
    20 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    575.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    127 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    296 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    88.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    215.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    145 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 569 kcal
  • 4% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.5 g

Zsír

  • Összesen
    80.1 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2303.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    509 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    442 mg
  • Foszfor
    1185 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    353.3 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

Víz

  • Összesen
    861 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    166 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    581 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 2275 kcal
  • 4% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    141.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    21.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    52.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 139 kcal

Elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk.
  2. Annyi vízzel feltesszük főni ami ellepi -1 kiskanál delikáttal ízesítjük.
  3. Kb. 40 percig főzzük úgy, hogy a víz fele elforrjon róla.
  4. A maradék lével együtt krumplinyomóval összetörjük, hozzáadagoljuk a kukoricalisztet - folyamatosan kevergetve.
  5. Sózzuk ízlés szerint, és kb. 5 percig még kis lángon kevergetve főzzük. Akkor jó, ha elválik az edény falától.
  6. A vöröshagymákat megpucoljuk, majd félbevágjuk és felkarikázzuk.
  7. A szalonnát kis kockákra szeleteljük.
  8. 2 púpozott evőkanál csirkezsírban kisütjük, majd a hagymát ezen üvegesre pároljuk.
  9. A kukoricalisztes burgonya masszát evőkanállal szaggatjuk ki a forró, hagymás zsírba, egy kicsit pirítjuk ezen.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 50 p

Magyar népi hagyományos étel, tájegységenként változik a neve és elkészítési módja, Dödölle, Ganza, Krumpligránica, Szuszogó stb... A vas megyei rönöki nagynéném receptje alapján. A nagymamám azt mondta (vas megyei  mondás szerint), hogy a dödölle akkor jó, ha a macska is megeszi. (A macska akkor nem eszi meg a dödöllét, ha felragad a szájpadlására.)

További receptek

Brassói szűzpecsenye

A brassói aprópecsenye egy fantasztikus magyaros fogás, amiből vétek lenne kispórolni az étel lelkét, a fokhagymát. Szaftosabban vagy kissé szárazon is egyformán nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...