Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagymás marhaszelet Koszider konyhájából

Hagymás marhaszelet Koszider konyhájából
Hagymás marhaszelet Koszider konyhájából
135 perc / előkészület: 15 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Elkészítése ugyan időigényes, de nagyon egyszerű és rendkívül finom. Köretnek én most dinsztelt-pirított krumplit készítettem, de sült krumplival, krumplipürével is jó. Karakteres főzelék (pl. kelkáposzta, bab) mellé is finom!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A marha mellé vörösbort szokás ajánlani, de ez a könnyű párolt hús és hagyma szerintem jobb fehér borral. Vagy a Jolly Joker sörrel!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Szín marhahúst válasszunk, ami nem zsíros-faggyús, például combot. A húst szép, nem túl vékony szeletekre felvágjuk, személyenként kettőt-kettőt számítsunk.
  2. A megtisztított hagymát szálasra felvágjuk. Egy nagy, magas falú serpenyőben (lábosban) felforrósítjuk a zsírt, rádobjuk a felvágott hagymát, két nagy csipet sóval megszórjuk, és pár percig fedő alatt dinszteljük.
  3. Ezután rátesszük a hússzeleteket, mindkét oldalukat fehéredésig pároljuk. Most felöntjük az alaplével (vagy fél liter vízzel és egy marhahús-leveskockával), lefedjük, és lassú tűzön addig pároljuk, míg a hús egészen porhanyós nem lesz. Ez legalább 2 óra, de akár több is lehet! Ezalatt a hagyma egészen pépesre szétfő, a szaftja besűrűsödik. (Ha nagyon pirulna, egészen kevés vizet öntsünk alá, sűrűnek kell maradnia.)
  4. Párolás közben fűszerezzük jó sok borssal, ha még kell, kevés sóval, tehetünk rá egy kis csípős paprikát is. Mivel a párolt hagyma nagyon édeskés, egy-két kiskanál mustárral savanyítsuk be a szaftot.
  5. Ha a hús puha, de még vizes a szaftja, a fedőt levéve süssük el belőle a vizet. Kóstoljuk meg, kíván-e még fűszert. A végeredmény szétomlóan puha marhaszelet, sűrű, édeskés-savanykás szaftban. Még hidegen is kitűnő, kenyérrel kimártogatva!
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 909
elküldve: 1
receptkönyvben: 56
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

dinsztelt marhaszelet, párolt marhahús

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

magaduram
magaduram / magaduram Fri, 2018-12-14 05:24

Nagyon örülök ennek a receptnek. Anyukám készített ilyet, csak nem emlékeztem, hogyan. Most rájöttem, hogy pontosan így, annyi a különbség, hogy ő kuktában csinálta, kb. feleennyi idő alatt, és olyan omlós, finom volt, nem lehetett betelni vele.
(Krumpliügyben veled tartok.)

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2018-12-14 08:35

Kedves Magaduram!
A kukta jó ötlet, ha gyorsítani kell ezen a - valljuk be - elég hosszadalmas recepten. (De hosszan készítve se megerőltető, mert semmit se kell vele csinálni, csak néha-néha ránézni, hogy legyen alatta elég szaft.) Én is gyerekkoromban ettem utoljára, szinte el is felejtettem, de szerencsére a sógornőmnek eszébe jutott, mert ő is szerette nálunk. Tényleg nagyon finom, érdemes felvenni a napi repertoárba!
Üdvözöl: Koszider

mmareen
mmareen Tue, 2018-01-16 20:15

Elkészítettem! Finom, szaftos étel, valóban hidegen is finom kenyérrel. Az én ízlésem szerint talán a rizs jobban illik hozzá. A krumpli viszont nagyon finom a sóskához!
Köszönöm!

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2018-01-16 22:51

Kedves mmareen!
Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalatodat!
A krumpli kérdéséhez: rám ne hallgassatok, mert én szívem szerint mindenhez sült krumplit ennék, annyira szeretem. Ehhez a marhához valójában csak a tésztát nem tudom elképzelni (pedig az mindenféle szaftos ételhez tud passzolni), mert egy kicsit édeskés - meg valószínűleg gyerekkoromban se azzal ettem, és így már nagyon nehéz váltani. Egy biztos: ez nálunk a kelkáposztafőzeléknek volt a rendszeres kísérője.
Üdvözöl: Koszider

414
marhahús 80 dkg
vöröshagyma 4 nagy db
mustár 2 teáskanál
sertészsír 2 ek
marha alaplé 5 dl
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint