Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Habos meggyes lepény 3.

Habos meggyes lepény 3.
Habos meggyes lepény 3.
75 perc / előkészület: 35 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha meggyszezon, akkor meggyes lepény! Aztán jöhet a többi meggyes variáció is, de szerintem a lepényben (és a rétesben!) a legfinomabb! Lajos Mari - Hemző Károly: 99 gyümölcsös édesség című könyvből való ez a recept.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Nem tévedés, hogy a tésztából hiányzik a cukor, hiszen a habban lévő cukormennyiség bőségesen biztosítja a kellő édességet!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgákat, csipet sót, reszelt citromhéjat.
  2. A kockacukorral édesített langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, és összegyúrjuk a tésztával.
  3. Cipót formálunk belőle, letakarva, fél órát pihentetjük.
  4. Ezalatt kimagozzuk a meggyet, megdaráljuk a 10 dkg diót, előmelegítjük a sütőt.
  5. Kivajazunk, lisztezünk egy közepes tepsit, és kinyújtjuk a cipót kb. ujjnyi vastagra.
  6. Tepsibe terítjük, megszurkáljuk, és közepes lángon (gáz) félig megsütjük. (Inkább kevesebb ideig, mint tovább, mert a habbal is szárad még).
  7. Kemény habbá verjük a 6 tojásfehérjét a cukorral.
  8. A félig sült tésztát dúsan megrakjuk a meggyel, megszórjuk a darált dióval, és rákenjük a kemény habot.
  9. Langyos sütőben addig szikkasztjuk, amíg a hab világossárga nem lesz (kb. 30-35 perc).
  10. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és vizes késsel szeleteljük.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x21 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 410
elküldve: 0
receptkönyvben: 128
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

tekovacs

Mióta szakács: 2011.01.02.
91 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

meggyes pite habbal, meggyes sütemény

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gubigabi
Gubigabi / gubigabi Sat, 2011-07-02 14:44

Igazi nyári hangulat. Gratulálok szuper a fotó, gondolom a süti is és az már csak "hab a tortán".
Üdv. Gubigabi

693
finomliszt 40 dkg
vaj 20 dkg
tojás 6 db
élesztő 2 dkg
tej 0.5 dl
kockacukor 1 db
1 csipet
citromhéj 0.5 citromból nyert
meggy 80 dkg
dió 10 dkg
cukor 30 dkg