Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Habkönnyű túrógombóc

Habkönnyű túrógombóc
Habkönnyű túrógombóc
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (186)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sok helyen ettem már túrógombócot, de igazából sehol sem ízlett, mert kissé kemény, nehezen rágható gombócok voltak csupán... Míg nem nővérem egy ismerősétől hozta ezt a receptet, mely az első elkészítés után elnyerte az egész család tetszését, és azóta is csak így készítjük. Ennek köszönhetően garantáltan omlós, habkönnyű túrógombócokat ehetünk. :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

 


  1. A  túrót jól összedolgozzuk a 3 tojássárgájával, búzadarával, sóval és szódabikarbónával.

  2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, ezt követően hozzáadjuk a masszához.

  3. 1-2 órán át állni hagyjuk a hűtőben, majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőle.

  4. Bő, forrásban lévő vízben kb. 15 percig főzzük, végül meghempergetjük a már elkészített pirított darában vagy zsemlemorzsában.

  5. Porcukorral meghintve, tejföllel kínáljuk.


 

  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 426
össznézettség: 984 315
elküldve: 240
receptkönyvben: 5 913
elkészítve: 780/854
Facebookon megjelent: 8

szakács

Saron

Mióta szakács: 2012.02.28.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

túrógombóc, édes gombóc túróból, túrógömb

Hozzászólások (186)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2018-10-17 01:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.10.16. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Haszusz
Haszusz Tue, 2018-10-16 20:44

Elolvasva a hozzászólásokat, sokan panaszkodtak arra, hogy szétesik főzés közben. A recept arányai jók, csak a szódabikarbónát kell kifelejteni belőle, az nyomja szét a gombócokat, azzal a sült tésztákat lazítjuk és nem a főtteket.

Kriszti7
Kriszti7 / Kriszti7 Wed, 2018-04-18 13:15

Köszi, nekem is ez (volt) az első túrógombóc receptem és nagyon bevált!!! Azóta csak így készítem, a férjem nagy örömére. És a múltkor még az anyukám is elkérte a receptet! ;)

meddien
meddien Sat, 2018-04-07 19:28

Megcsináltam életem első túrógombócát, és nagyon jó lett. Bár nem tudtam a terv szerint haladni, kénytelen voltam 1 napig a hűtőben tárolni. Egyben maradt, most már csak a másnapi teszt maradt :) Köszönöm a receptet!

noryc
noryc Sat, 2018-04-07 18:32

Én is elkészítettem, szuper lett. Talán egy nagyon kicsit több griz ment, de leginkább mérési pontatlanság miatt. Raktam bele vaníliás cukrot is, de akinek szüksége van rá, szerintem a gombócot is bátran ízesítheti.
Talán azoknak, akiknek nem állt össze, lecsesebb volt a túró, de akár a tojás is lehetett ludas, minden esetre én ilyet nem tapasztaltam, és tényleg nagyon finom.

CsBBarbara
CsBBarbara Sun, 2018-02-25 17:22

Soha egyetlen túrogombócom sem sikerült. Mindegyik szétfőtt,annyira hogy a kukában landolt. Ez a recept viszont tökéletes. Csodaszép gombócaim lettek,a férjem el volt ájulva. Köszönöm,örök hála!

Ejudit10
Ejudit10 Sun, 2018-02-11 10:21

Kedves Saron! Én már nagyon sok túrógombócot készítettem, de ez lett a legkönnyebb. Mivel kb 70 deka tehéntúróm volt itthon, így ennyiből készítettem, de a többi hozzávalót a recepted szerint mértem. Én adtam hozzá bio citromhéjat is, ami még külön nagyon finom ízt ad a gombócnak. Elég sokáig, kb. másfél napig állt a hűtőben, már azt hittem, mindent elrontottam, de kifőzve isteni finom, könnyű lett! Ahogy feljött a víz tetejére, onnantól számítva kb. 5 perc alatt készrefőtt. Ha tovább hagyom, biztos szétfő, mert nagyon könnyű a tésztája, valószínű a 3 tojástól.
Természetesen egy darabot kettévágva ellenőriztem. Másnap is ugyanolyan könnyű maradt. Nagyon köszönöm ezt a receptet, ezentúl ezt fogom mindig használni. Üdv:Judit

Dóra7.6
Dóra7.6 Sun, 2018-01-28 09:08

Ez a recept tökéletes. Rengetegszer elkészítettem, sohasem estek szét a gombócok, pedig nem tettem hozzá plusz lisztet vagy darát. Sőt, én búza dara helyett zabkorpát használok, isteni :)

tsyby
tsyby Sat, 2017-11-04 15:19

Nagyon finom és valóban habkönnyű lett, a gombócok formázhatóak voltak. Én semmit sem változtattam a recepten. Köszönöm szépen!

onyxka
onyxka / onyxka Wed, 2017-10-18 16:58

Sajnos én is a negatív(abb) hozzászólok csoportját kell képviselnem... Nekem is elég „takony” (elnézést a kifejezésért) lett a massza, így folyamatosan adagoltam még darát hozzá. Nem mértem, hanem öntöttem. És mikor így sem akart keményedni, akkor liszttel próbáltam masszívabbá tenni. Kb. 3-4 kanál után kezdett alakulni. Többet nem mertem tenni, viszont így még mindig nem tudtam a tenyeremmel golyókat formálni. Végül egy evőkanál és egy teáskanál segítségével készítettem amolyan majdnem-golyókat. A sztori azonban happy enddel végződött: igaz, hogy a masszába eredetileg tettem egy plikk vaniliás cukrot, 2 ek rendes cukrot, reszelt citromhéjat, így egy egész finom túró-amőba kerekedet belőle. Összességében nem rossz, de a recept hiányos. Ezt a hozzászólást nem bántásként írtam, hanem inkább emlékeztetőnek magamnak, hogy legközelebb mikor újra elkészíteném, tudjam, hogy mikkelegészítsem még ki.

polkadots
Pöttöm Panni / polkadots Wed, 2017-12-06 15:51

Szia! Valami félre mehetett, mert én mindig pontosan követem ezt a receptet és világbajnok túrógombócok lesznek belőle. :/

szmari
szmari Sun, 2017-10-08 08:49

Részemről csak annyi a gond vele, hogy a tojásfehérjehab mindenképpen összeesik ennyi állás után. Tehát tök fölösleges mozzanat a habverés.

A gombócok mérete pedig befolyásolja a főzésidőt, amit ugyan forró vízben kezdünk, de aztán le kell csendesíteni. És természetesen mindig egy próbadarabbal érdemes kezdeni, mert a túró nedvességtartalmától függ, hogy mennyi darát kell adnunk hozzá. A végeredmény minsősége a dara mennyiségétől függ. Nálam ez kb 7 ek szokott lenni, fél csésze ( cup) Ha sok a dara, kemény lesz, ha kevés szétesik a gombócunk. Úgyhogy ez a recept csak rugalmas használattal működik. Részemről mindent összekeverek csak egyszerűen, ( 2 tojással) hűtőben pihentetem 1-2 órát, és lehet kezdeni a tesztelést, majd mehet élesben a gombócfőzés. Gyenge lesz , mint a harmat, és nem esik szét. :-) Csak egy kis tapasztalatmegosztásnak szántam :-)

Pepiofi
Pepiofi Mon, 2017-05-15 20:04

sajnos ebből a csodás receptből kimaradt egy fontos összetevő, a liszt. El nem tudom képzelni, hogy anélkűl hogy nem ment széjjel senkinek? Elkészítettem, és amikor főzni kezdtem AZONNAL - nem 15 perc mukva, ahogy itt ajánlja- egy trutyi lett belőle. Ritkán készítem, és csak akkor jutott eszembe, mikor a feléből már "tejbetúró'lett , hogy a liszt, amit anyukám mindig rakott bele ekkora mennyiségű gríz mellett, az kimaradt. Miután pótoltam a maradék masszába, már szépen sikerűlt a többi.Kérdezem magamtól, hogy akik itt ennyien hozzászóltak, tényleg elkészítették, vagy kamu ez az egész oldal?

Anyuci61
Anyuci61 Wed, 2017-05-24 18:49

Én ma készítettem,de ahogy olvastam a hozzászólásokat,változtattam kicsit.A 7 kanál búzadara helyett csak 5 kanállal tettem,plusz 2 kanál lisztet,de a fél kiló túróhoz kevésnek bizonyult.Kicsit túl könnyű lett.15 percig főzni nem szabad.Csak amíg feljönnek a víz színére és azonnal leszűrni.Kevés reszelt citromhéjjal és vaníliás cukorral ízesítettem.Nem szabad egyből beleszaladni,pár gombóccal ki kell próbálni!Akkor még van lehetőség változtatni.A javított változat már valóban könnyű és finom.

Hajni67
Hajni67 Sun, 2017-04-02 08:50

Kedves Saron:)
A túrógombóc egy nagyon finom és könnyen elkészíthető étel, nass, mégis egyike azoknak, amik vagy nagyon jól sikerülnek, vagy csapnivaló lesz:))) Szerintem ez sok mindentől függ.... lévén, hogy az evőkanalak nagysága sem egyforma, tehát a méricskélésnél is lehetnek már gondok:))) A többiről nem is beszélve.... túró/tojás minősége... Mivel ha tehetem én nem lobogó vízben főzök ki dolgokat, hanem gőzzel, így ily módon készítettem el a te receptedet is:) Nagyon finom lett, mentve a kedvencek közé:)))

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2016-10-09 01:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.10.08. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2016-09-08 01:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.09.07. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2016-09-07 01:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.09.06. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2016-04-19 01:03

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.04.18. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Beata968
Beata968 Sat, 2016-03-26 19:39

Kedves Saron! Szerintem is egy tökéletes recept, nagyon finom lett. Én annyit " bolondítok " rajta, hogy darált mézeskalács vagy zabkeksz morzsában hengergetem meg, arra jön a porcukros-tejföl, a gyerekek nagyon szeretik így. Köszönöm.

Viv
Viv Thu, 2016-02-18 18:44

Nagyon finom. Szerintem az a 15 perc nálam inkább 10 volt, mert már elkezdett 1-2 gombócról leválni egy kis rész. Szóval akkor elkezdtem kivenni, nehogy szétessen. Még élünk és tegnap csináltam meg, szóval szerintem jó volt így is. :D Meg fogom csinálni többször is.

katalin52
katalin52 Sat, 2015-07-11 17:26

Szóval van itt sikerélmény és kudarc is. Az enyém teljes kudarc. Teljesen szétfőtt a lobogó vízben a gombóc. Pontosan kimértem a megadott hozzávalókat. Mi a túró miatt nem sikerült? Ja, nem a túróval volt a baj...

Bagi Liliann
Bagi Liliann Wed, 2016-12-14 14:07

A víz csak addig lobogjon, amíg a gombócokat beleteszed.... én utána lecsavartam a gázt, és gyöngyöző vízben főztem csak. Így nem esett szét.

TriciAdder
TriciAdder Thu, 2015-04-09 19:34

Isteni finom. :) Ilyennek kell lennie a túrógombócnak! Most csináltam először, de biztos nem utoljára. Köszönöm a receptet!

Petibaba
Petibaba Mon, 2015-04-06 08:33

A legfinomabb túrógombóc! Köszi a receptet! Dobozos, krémes túróval is nagyon jó lett: 0,25 kg + 4 evőkanál búzadara, főzés kb. 5 perc volt. Véletlenül nem választottam szét a tojást (1 db ennyi túróhoz), hanem a tálban francia habverővel az egész tojást felvertem, de így is szuper könnyű lett a gombóc. Csak így fogom ezután csinálni! Évek óta nem csináltam, mert az én receptjeim nem voltak finomak.

628
tehéntúró 0.5 kg
tojás 3 db
búzadara 70 g
1 csipet
szódabikarbóna 1 késhegynyi
zsemlemorzsa 20 dkg
napraforgó olaj 2 ek
porcukor 5 dkg
tejföl 1 dl