r
Nosalty Logó

Habkönnyű túrógaluska friss epervelővel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Habkönnyű túrógaluska friss epervelővel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A túrógaluskához

Az epervelőhöz

Összesen 392 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A túrógaluskához

Az epervelőhöz

Összesen 1563 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A túrógaluskához

Az epervelőhöz

Összesen 191 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.1 g

Zsír

  • Összesen
    18.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    117 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    726.7 g
  • Cink
    163 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    126 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    199 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.7 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    119.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    125 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    16 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    75 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    123 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 392 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    68.3 g

Zsír

  • Összesen
    74.4 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    468 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2907 g
  • Cink
    652 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    311 mg
  • Vas
    503 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    795 mg
  • Nátrium
    491 mg
  • Réz
    25 mg
  • Mangán
    21 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    150.8 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    478.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    499 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    138 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    63 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    301 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    133 micro
  • Kolin:
    307 mg
  • Retinol - A vitamin:
    490 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    95 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    548 micro
Összesen 1563 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    356.5 g
  • Cink
    80 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    62 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    37 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 191 Kcal

Hozzávalók

A túrógaluskához

Az epervelőhöz

Elkészítés

A túrógaluskához

  1. A túrót áttörjük, vagy kutterral krémesítjük, hozzáadjuk a búzadarát, a pici sót, a tojássárgáját, valamint egy teáskanálnyi cukrot, a végén pedig óvatosan a tojásfehérje felvert habját.
  2. Hűtőben legalább fél órán át pihentetjük.
  3. Két erőleveskanál (nem evőkanál!) vagy nagyobb teáskanál segítségével galuskaformára szaggatjuk és lobogó vízben főzzük kb. 6-7 percig.
  4. Szűrőlapáttal óvatosan tányérra szedjük, hűtjük.
  5. A vajat lábosban felolvasztjuk, és a morzsolt kekszet átforgatjuk rajta, annyit, amennyit "felvesz", ne álljon össze, legyen morzsás. A mennyiség attól is függ, milyen a kekszünk. (Célszerű olyan kekszet használni, ami könnyen morzsolható, pl. háztartási kesz nem jó.)
  6. A már csak langyos galuskákat a kekszmorzsában átforgatjuk.
  7. Az epret a cukorral és a citromlével összeturmixoljuk.
  8. Tálaláskor a galuskát porcukorral hintjük és lehűtött epervelővel tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 16381
  • Feltöltés dátuma: 2010. május 09.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A párom túrógombócot rendelt ma vacsorára desszertként. Már régóta gondolkodtam, hogyan lehetne a jól bevált túrógombóc receptemet (50 dkg túró, 3 tojás, csipet só, 9 dkg búzadara) légiesebbé, könnyedebbé tenni. A tojásfehérje felvert habja az evidencia erejével adta magát. Viszont azzal már eleve tisztában voltam, hogy a  fehérjehab miatt lágyabb lesz az állaga, vagyis gombócot nem lehet formázni belőle, így lett galuska. Több dara hozzáadásával lehetne kötni az állagot, viszont akkor odavész a habosság. Bevált. Tényleg habkönnyű. :) Melegen is lehet tálalni (kontrasztban a hideg epervelővel) ez esetben viszont csak szórjuk meg a kekszmorzsával, ugyanis amikor meleg, nem lehet "hempergetni", mert szétesne. Fontos, hogy ne evőkanállal szaggassuk, mert főzés közben dagad és ormótlanul nagy galuskákat fogunk kapni. (Az első nekem is olyan lett :). Ha valakinek mégis sikerül (formás!) gombócot alkotnia, szóljon, szabadalmaztatjuk. :)

Hozzászólások

Edit

Kedves Juci ! Milyen az er?leveskanál én még olyat nem halottam:)) Mondjuk lehet , hogy azért még van ilyen , de én nem ismerem.Üdv Edit

Törölt felhasználó

Szia Edit, kisebb, mint egy ev?kanál. Így tudnám jellemezni legegyszer?bben. De ha van nagyobb teáskanalad (én amolyan "müzliev?" kanálnak hívom :)) , azzal is jó.

Edit

Tényleg sosem halottam még róla ! Mit?l er?leveskanál a neve? Tényleg kíváncsi vagyok az eredetére! Üdv Edit

Törölt felhasználó

Szia! Gondolom attól er?leveskanál, hogy az er?levest csészében szolgálják fel és a normál ev?kanál nem férne el a csészében. üdv. marcellita

Törölt felhasználó

Az er?leveskanál gasztronómiai szakkifejezés, er?leveseket, krémleveseket, ill. gyümölcsleveseket azzal szolgálják fel (legalábbis jobb helyen :)) illetve úgy is fogalmazhatnék, hogy azzal KELL felszolgálni. Étteremben szarvashiba, ha sima kanalat adnak fel er?lveshez-krémleveshez. Amit marcellita írt, azzal tökéletesen egyetértek, bár a pontos eredetét sajnos nem tudom.

Edit

Na akkor azért nem ismerem, mert nem járok étterembe enni:)) Köszi a felvilágosítást! Mindig tanul az ember lánya:))))Üdv Edit

Törölt felhasználó

Igazán nincs mit! :) Akkor még egy kis "okoskodás" :) hogy 2 dolgot is tanulj mára :) aztánmajd felvéghatsz a barátok el?t, hogy ezt biza Te tudod! Szóval, tudod, mi a különbség a desszertvilla és a süteményes villa között? Na, ez egy olyan nüansznyi dolog, amin pl. egy érdemjegy múlhat felszolgáló vizsgán...:) A desszertvilla 4 ágú, készlet része (azaz ugyanolyan, mint a készletben lév? villa, csak desszertes), éttermekben ezzel kell felszolgálni, míg a süteményes villa 3 ágú, az egyik ága vastagabb és csapott a vége (biztosan láttál már olyat) és azt "szólóban" szolgálják fel, cukrászdákban. Üdv, Juci

Edit

Köszönöm az infót Puszi érte:))

koovix

Ez a kutter meg az er?leveskanál mint egy alapfokú gasztronómiai továbbképzés. Nekem nem tetszik. Ellenben a recept jó.

Gerzsó

Miért baj az, ha ezen az oldalon ilyesmir?l is szó esik?

Törölt felhasználó

Sajnos nekem szétestek a galuskák:( Igaz több, mint egy órát volt a h?t?ben. Ez lehetett a gond? A végén inkább raktam hozzá egy kis lisztet gombócokat formáltam bel?le és így f?ztem ki. Szerencsére egybe maradtak, csak sajnos nem lettek habkönny?ek.

Törölt felhasználó

Húú, nagy kaland volt nekem ez a finomság. Réges-rég kinéztem már, de annyira, h teljesen el tudtam képzelni, h milyen ízre és állagra vágyom. Aztán nagy nehezen nekiestem, mert úgy t?nt sok vele a para. Ennek ellenére nekem minden klappolt, és isteni finom lett!!! S?t, dupla adagot készítettem, (több túróval és kevesebb búzadarával, meg tojással), szóval kicsit érzéssel kevertem, de mondom nagyon jó lett. Szépen ki is tudtam ?ket f?zni, tényleg jól megdagadtak, de nem estek szét. Ami pedig különösen meglepett, hogy maradt egy jó adag, amit csak másnap f?ztünk ki, és ugyan olyan szuperül ment minden. Köszönöm szépen ezt a receptet, nagyon megszerettem, és még biztos, hogy el fogom készíteni! Andi

Törölt felhasználó

Én gyerekeknek szánt kanállal szaggattam, szerintem hasonló a méret. A recept nekem tökéletesen bevált, nem esett szét és nagyon gusztusos. Én édesít?vel csináltam és citromhéjat is tettem bele, de az íze így sem volt túl izgalmas. (ez azonban nem a recept hibája, hanem a sajátom). Szóval szuper recept, és abszolút alakbarát!

Hozzávalók

A túrógaluskához

Az epervelőhöz

Címlapról ajánljuk

További cikkek