Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Habkönnyű túrógaluska friss epervelővel

Habkönnyű túrógaluska friss epervelővel
Habkönnyű túrógaluska friss epervelővel
16 perc / előkészület: 10 perc főzés: 6 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A párom túrógombócot rendelt ma vacsorára desszertként. Már régóta gondolkodtam, hogyan lehetne a jól bevált túrógombóc receptemet (50 dkg túró, 3 tojás, csipet só, 9 dkg búzadara) légiesebbé, könnyedebbé tenni. A tojásfehérje felvert habja az evidencia erejével adta magát. Viszont azzal már eleve tisztában voltam, hogy a  fehérjehab miatt lágyabb lesz az állaga, vagyis gombócot nem lehet formázni belőle, így lett galuska. Több dara hozzáadásával lehetne kötni az állagot, viszont akkor odavész a habosság. Bevált. Tényleg habkönnyű. :)
Melegen is lehet tálalni (kontrasztban a hideg epervelővel) ez esetben viszont csak szórjuk meg a kekszmorzsával, ugyanis amikor meleg, nem lehet "hempergetni", mert szétesne.
Fontos, hogy ne evőkanállal szaggassuk, mert főzés közben dagad és ormótlanul nagy galuskákat fogunk kapni. (Az első nekem is olyan lett :).
Ha valakinek mégis sikerül (formás!) gombócot alkotnia, szóljon, szabadalmaztatjuk. :)

hozzávalók / 4 adag

A túrógaluskához

Az epervelőhöz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A túrót áttörjük, vagy kutterral krémesítjük, hozzáadjuk a búzadarát, a pici sót, a tojássárgáját, valamint egy teáskanálnyi cukrot, a végén pedig óvatosan a tojásfehérje felvert habját.
  2. Hűtőben legalább fél órán át pihentetjük.
  3. Két erőleveskanál (nem evőkanál!) vagy nagyobb teáskanál segítségével galuskaformára szaggatjuk és lobogó vízben főzzük kb. 6-7 percig.
  4. Szűrőlapáttal óvatosan tányérra szedjük, hűtjük.
  5. A vajat lábosban felolvasztjuk, és a morzsolt kekszet átforgatjuk rajta, annyit, amennyit "felvesz", ne álljon össze, legyen morzsás. A mennyiség attól is függ, milyen a kekszünk. (Célszerű olyan kekszet használni, ami könnyen morzsolható, pl. háztartási kesz nem jó.)
  6. A már csak langyos galuskákat a kekszmorzsában átforgatjuk.
  7. Az epret a cukorral és a citromlével összeturmixoljuk.
  8. Tálaláskor a galuskát porcukorral hintjük és lehűtött epervelővel tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 142
elküldve: 2
receptkönyvben: 318
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 4 főre
fogás: desszert

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nojszee
nojszee Sun, 2012-04-22 16:30

Én gyerekeknek szánt kanállal szaggattam, szerintem hasonló a méret. A recept nekem tökéletesen bevált, nem esett szét és nagyon gusztusos. Én édesítővel csináltam és citromhéjat is tettem bele, de az íze így sem volt túl izgalmas. (ez azonban nem a recept hibája, hanem a sajátom).
Szóval szuper recept, és abszolút alakbarát!

bohemiannihil
Süli Andrea / bohemiannihil Wed, 2011-08-17 13:52

Húú, nagy kaland volt nekem ez a finomság. Réges-rég kinéztem már, de annyira, h teljesen el tudtam képzelni, h milyen ízre és állagra vágyom.
Aztán nagy nehezen nekiestem, mert úgy tűnt sok vele a para. Ennek ellenére nekem minden klappolt, és isteni finom lett!!! Sőt, dupla adagot készítettem, (több túróval és kevesebb búzadarával, meg tojással), szóval kicsit érzéssel kevertem, de mondom nagyon jó lett. Szépen ki is tudtam őket főzni, tényleg jól megdagadtak, de nem estek szét.
Ami pedig különösen meglepett, hogy maradt egy jó adag, amit csak másnap főztünk ki, és ugyan olyan szuperül ment minden.
Köszönöm szépen ezt a receptet, nagyon megszerettem, és még biztos, hogy el fogom készíteni!

Andi

Makka
Makka / Makka Sun, 2011-05-29 16:44

Sajnos nekem szétestek a galuskák:( Igaz több, mint egy órát volt a hűtőben. Ez lehetett a gond? A végén inkább raktam hozzá egy kis lisztet gombócokat formáltam belőle és így főztem ki. Szerencsére egybe maradtak, csak sajnos nem lettek habkönnyűek.

koovix
koovix Sat, 2010-05-22 09:31

Ez a kutter meg az erőleveskanál mint egy alapfokú gasztronómiai továbbképzés. Nekem nem tetszik. Ellenben a recept jó.

laraed
Edit / laraed Sun, 2010-05-09 08:58

Kedves Juci ! Milyen az erőleveskanál én még olyat nem halottam:)) Mondjuk lehet , hogy azért még van ilyen , de én nem ismerem.Üdv Edit

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Sun, 2010-05-09 09:36

Szia Edit, kisebb, mint egy evőkanál. Így tudnám jellemezni legegyszerűbben. De ha van nagyobb teáskanalad (én amolyan "müzlievő" kanálnak hívom :)) , azzal is jó.

laraed
Edit / laraed Sun, 2010-05-09 10:22

Tényleg sosem halottam még róla ! Mitől erőleveskanál a neve? Tényleg kíváncsi vagyok az eredetére! Üdv Edit

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Sun, 2010-05-09 13:57

Az erőleveskanál gasztronómiai szakkifejezés, erőleveseket, krémleveseket, ill. gyümölcsleveseket azzal szolgálják fel (legalábbis jobb helyen :)) illetve úgy is fogalmazhatnék, hogy azzal KELL felszolgálni. Étteremben szarvashiba, ha sima kanalat adnak fel erőlveshez-krémleveshez.
Amit marcellita írt, azzal tökéletesen egyetértek, bár a pontos eredetét sajnos nem tudom.

laraed
Edit / laraed Sun, 2010-05-09 14:37

Na akkor azért nem ismerem, mert nem járok étterembe enni:)) Köszi a felvilágosítást! Mindig tanul az ember lánya:))))Üdv Edit

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Sun, 2010-05-09 14:43

Igazán nincs mit! :)
Akkor még egy kis "okoskodás" :) hogy 2 dolgot is tanulj mára :) aztánmajd felvéghatsz a barátok előt, hogy ezt biza Te tudod! Szóval, tudod, mi a különbség a desszertvilla és a süteményes villa között? Na, ez egy olyan nüansznyi dolog, amin pl. egy érdemjegy múlhat felszolgáló vizsgán...:) A desszertvilla 4 ágú, készlet része (azaz ugyanolyan, mint a készletben lévő villa, csak desszertes), éttermekben ezzel kell felszolgálni, míg a süteményes villa 3 ágú, az egyik ága vastagabb és csapott a vége (biztosan láttál már olyat) és azt "szólóban" szolgálják fel, cukrászdákban.

Üdv, Juci

marcellita
marcellita Sun, 2010-05-09 13:46

Szia!
Gondolom attól erőleveskanál, hogy az erőlevest csészében szolgálják fel és a normál evőkanál nem férne el a csészében.
üdv.
marcellita

392
tehéntúró 25 dkg
búzadara 40.5 g
1 csipet
cukor 1 teáskanál
tojás 2 db
vaj 5 dkg
keksz 10 dkg
eper 25 dkg
cukor 1 ek
citromlé 1 tk