r
Nosalty Logó

Habkönnyű túrógaluska friss epervelővel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Habkönnyű túrógaluska friss epervelővel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A túrógaluskához

Az epervelőhöz

Összesen 392 kcal
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A túrógaluskához

Az epervelőhöz

Összesen 1563 kcal
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A túrógaluskához

Az epervelőhöz

Összesen 191 kcal
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.1 g

Zsír

  • Összesen
    18.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    117 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    726.7 g
  • Cink
    163 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    126 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    199 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.7 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    119.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    125 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    16 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    75 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    123 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 392 kcal
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    68.3 g

Zsír

  • Összesen
    74.4 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    468 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2907 g
  • Cink
    652 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    311 mg
  • Vas
    503 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    795 mg
  • Nátrium
    491 mg
  • Réz
    25 mg
  • Mangán
    21 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    150.8 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    478.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    499 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    138 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    63 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    301 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    133 micro
  • Kolin:
    307 mg
  • Retinol - A vitamin:
    490 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    95 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    548 micro
Összesen 1563 kcal
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    356.5 g
  • Cink
    80 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    62 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    37 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 191 kcal

Hozzávalók

A túrógaluskához

Az epervelőhöz

Elkészítés

A túrógaluskához

  1. A túrót áttörjük, vagy kutterral krémesítjük, hozzáadjuk a búzadarát, a pici sót, a tojássárgáját, valamint egy teáskanálnyi cukrot, a végén pedig óvatosan a tojásfehérje felvert habját.
  2. Hűtőben legalább fél órán át pihentetjük.
  3. Két erőleveskanál (nem evőkanál!) vagy nagyobb teáskanál segítségével galuskaformára szaggatjuk és lobogó vízben főzzük kb. 6-7 percig.
  4. Szűrőlapáttal óvatosan tányérra szedjük, hűtjük.
  5. A vajat lábosban felolvasztjuk, és a morzsolt kekszet átforgatjuk rajta, annyit, amennyit "felvesz", ne álljon össze, legyen morzsás. A mennyiség attól is függ, milyen a kekszünk. (Célszerű olyan kekszet használni, ami könnyen morzsolható, pl. háztartási kesz nem jó.)
  6. A már csak langyos galuskákat a kekszmorzsában átforgatjuk.
  7. Az epret a cukorral és a citromlével összeturmixoljuk.
  8. Tálaláskor a galuskát porcukorral hintjük és lehűtött epervelővel tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 143
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 16723
  • Feltöltés dátuma: 2010. május 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A párom túrógombócot rendelt ma vacsorára desszertként. Már régóta gondolkodtam, hogyan lehetne a jól bevált túrógombóc receptemet (50 dkg túró, 3 tojás, csipet só, 9 dkg búzadara) légiesebbé, könnyedebbé tenni. A tojásfehérje felvert habja az evidencia erejével adta magát. Viszont azzal már eleve tisztában voltam, hogy a  fehérjehab miatt lágyabb lesz az állaga, vagyis gombócot nem lehet formázni belőle, így lett galuska. Több dara hozzáadásával lehetne kötni az állagot, viszont akkor odavész a habosság. Bevált. Tényleg habkönnyű. :) Melegen is lehet tálalni (kontrasztban a hideg epervelővel) ez esetben viszont csak szórjuk meg a kekszmorzsával, ugyanis amikor meleg, nem lehet "hempergetni", mert szétesne. Fontos, hogy ne evőkanállal szaggassuk, mert főzés közben dagad és ormótlanul nagy galuskákat fogunk kapni. (Az első nekem is olyan lett :). Ha valakinek mégis sikerül (formás!) gombócot alkotnia, szóljon, szabadalmaztatjuk. :)

Hozzávalók

A túrógaluskához

Az epervelőhöz

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek