Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyümölcsös torta avagy a 10 dekás torta

Gyümölcsös torta avagy a 10 dekás torta
Gyümölcsös torta avagy a 10 dekás torta
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Most más tollával ékeskedem, mégpedig a keresztanyukáméval. Ez az ő receptje és képe is, de muszáj volt kölcsönkérnem tőle, mivel olyan szép lett! Bátran merem ajánlani mindenkinek, és a csatnit is mindenképen készítsük el hozzá! :)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Megjegyzések:

A tortát tálalhatjuk önmagában vagy vaníliás/fahéjas porcukorral megszórva.  

Különlegesebb lesz, ha a gyümölcsből pl. szilvacsatnit készítünk hozzá, és a forró csatnit ráöntve vagy külön tálkában kínáljuk hozzá.

Az almás verzió is nagyon finom almacsatnival, de vaníliaszósszal vagy vanília fagylalttal is.

A meggyes verziót egy kis meggycsatnival és lágy felvert tejszínhabbal kínálhatjuk.

Gyors gyümölcscsatni (pl. szilvából):

Egy lábasban tegyünk 2 ek olajat és ¼ vajat. Tegyünk rá 2 ek barna cukrot, és kevergessük el, amíg karamellizálódni nem kezdene. Ekkor tegyük rá a felébe vágott, érett, kimagozott szilvákat (kb. 10-20 darab nagyságtól függően), és azokat egy kicsit nyomkodjuk meg. Szórjunk rá fűszereket (pl. 2 tk mézeskalács fűszerkeveréket). Pikánssá tehetjük 1 dl vörösborral. Addig rotyogtassuk (kb. 10-15 perc), amíg az ízek összeérnek, a szilva megfő, de karakterét nem veszíti teljesen el, azaz darabos jellegű marad.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Bekapcsoljuk és előmelegítjük a sütőt 190 fokra (légkeverésnél 170 fokra).
  2. Előkészítjük a gyümölcsöt (kimagozzuk, daraboljuk stb.).
  3. Kimérjük a hozzávalókat, feltörjük a tojásokat.
  4. Kivajazunk/olajozunk egy kb. 24-26 cm átmérőjű szilikon tortaformát. (Hagyományos tortaformát ki is kell lisztezni, de használhatunk sütőpapírt is.)
  5. A cukrot a lágy margarinnal robotgéppel habosra verjük.
  6. A munka közben egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat.
  7. A lisztet a többi hozzávalóval összekeverjük, és kanalanként adagolva a robotgéppel hozzádolgozzuk a tojásos krémalaphoz. Ezzel a tészta készen is van.
  8. Ha a gyümölcs apró (pl. meggy), akkor azt őrölt dióba, mandulába vagy lisztbe forgatva belekeverhetjük a tésztába, és úgy öntjük a sütőformába.
  9. Ha a gyümölcs nagy szemű (pl. szilva, barack, ringló stb.), akkor negyedelve/felezve rárakjuk a sütőformába öntött tésztára.
  10. Sütési idő kb. 50 perc. Ezt követően hagyjuk egy kicsit kihűlni a tésztát. 
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 641
elküldve: 7
receptkönyvben: 172
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Yolika

Mióta szakács: 2012.05.06.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, szüret, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

10 dekás torta, gyümis torta, gyors és egyszerű gyümölcsös diós torta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nkcicc
nkcicc / nkcicc Sun, 2015-01-04 22:45

Nagyon finom, köszönöm a receptet! Legközelebb dupla adagot csinálok!:)

474
cukor 10 dkg
margarin 10 dkg
finomliszt 10 dkg
mandula 10 dkg
tojás 4 db
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliaaroma 1 teáskanál
sütőpor 2 tk
szódabikarbóna 1 tk
fahéj 2 tk
meggy 1 kg
vaj 0.5 ek