r
Nosalty Logó

Kovászos kenyér 2. (Parasztkenyér)

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Glaser
Kovászos kenyér 2. (Parasztkenyér)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A kovászhoz

A kenyértésztához

Összesen 456 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A kovászhoz

A kenyértésztához

Összesen 2731 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A kovászhoz

A kenyértésztához

Összesen 230 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1180.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    169 mg
  • Nátrium
    912 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    90.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    86.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 456 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    76.9 g

Zsír

  • Összesen
    24.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7084.5 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    227 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    209 mg
  • Foszfor
    1012 mg
  • Nátrium
    5471 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    542.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    516.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    581 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    270 micro
Összesen 2731 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    600.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    464 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 230 Kcal

Hozzávalók

A kovászhoz

A kenyértésztához

Elkészítés

A kovászhoz

  1. A kovászhoz az élesztőt feloldjuk a langyos vízben. Hozzáadjuk a kétféle lisztet és simára keverjük. Lefedjük egy konyhakendővel és meleg konyhában 24 órát kelesztjük.
  2. A kovászhoz hozzáadjuk a langyos vizet, az olajat, sót, a 500 g lisztet és összekeverjük, majd dagasztjuk, amíga tésztát már nem ragad, ha szükséges adunk még hozzá lisztet.
  3. További 7-8 percig dagasztjuk.
  4. Meleg helyen 1 órát kelesztjük, majd ismét átdagasztjuk és cipót formálunk, amit srégen többször bevágunk.
  5. A cipót sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és további 1 órat kelesztjük.
  6. A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
  7. A cipót betoljuk a sütőbe, 10 perc múlva a sütőt 200 fokra állítjuk és további 45-50 percig sütjük.
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 30
  • Össznézettség: 65202
  • Feltöltés dátuma: 2009. november 17.

Ajánló

Mikor majdnem készen vagyunk a dagasztással, adhatunk hozzá pirított hagymát és akkor hagymás kenyeret kapunk.

Receptkategóriák

Még egy nagyon finom kenyérrecept.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szia. Egyetlenegy kifogásom van az egésszel. Már a sokadik kenyér receptet olvasom és most szakadt el a cérna. Nem te vagy a hibás mert neked van h?fogjelz?s süt?d. De anyámnak a 30 éves süt?jén csak 3 pont van és annyi, a barátn?mék 3 éves süt?jén sincs h?fok jelzés. Akkor most azt kérdezem hogy honnan a f.... ból szopjam ki hogy hány fokos a süt? belseje? H?mér? nélkül.....

Törölt felhasználó

Szia! Ugyan nem t?lem kérded, de nekem is van egy kifogásom az ellen, amit írtál. Miért kellett ezt a kérdést ilyen alpári módon feltenni? Kérlek, moderáld magad máskor. Hidd el, te is jobban érzed magad t?le, ha nem találkozol többé megvetéssel. Üdv.: Edit

Törölt felhasználó

Én úgy vélem kedves Edit, hogy nem kell másokat meginteni, a saját elvárásunkat rájuk eröltetni. Mindenki úgy beszél és kérdez, ahogy tud. Talán te sem vagy az élet nagy tanítómestere, vagy nem vagy birtokában az Univerzum titkának, tehát fogadjuk el egymást úgy, ahogy vagyunk. Üdv: LiarBoy

P.

Buddha is elfogadja a hülyéket, de próbálja ?ket terelgetni is.

Törölt felhasználó

Eszter! Lájkollak!:))) Mrs Smith

Törölt felhasználó

Glaser! Az éleszt?s lisztb?l készült tésztát nem kovászosnak hivják. A kovászt rozs v. teljeskiörlés? lisztb?l készítik, kovászolják. Az elkészítése elég hosszadalmas, de nem ördöng?s. Semmi köze nincsen az itt leírt kenyértésztához.

RSunny

Kedves Imola Teljesen igaz, amit írtál. Sajnos az egész webszakácskönyvben egyetlen "igazi" kovászos kenyér receptet találtam, bár az egész napos kelesztésb?l áll. Én megcsináltam a 2 hetes kovász készítést, és utána a fent említett kenyeret, de nekem nem kelt meg egész nap sem. Lehet, hogy valamit még kellene hozzárakni? Írót, vagy ne adj Isten süt?port? Éleszt?t nem akarok... Sunny

Törölt felhasználó

Jogos. Amiben éleszt? van azt ne nevezzük már igazi kovászosnak. Az igaziról én sem találtam tökéletes leírást, ezért sokat kellett vele kísérletezni, de megéri, mert nem ég t?le úgy a gyomor. Ahogy én készítem: - Kovász: hétf?n kell kezdeni (ne kérdezd miért). 10dkg teljes rozsliszt+1.5dl víz (SEMMI MÁS!). Kedden megkavarva felhízlalni 10dkg teljes rozsliszt+1dl vízzel, szerdán 20dkg+2dl. Csütörtökre kész, majd jön az els? dagasztás: - Kelesztés: pénteken beleteszem az 1kg rozslisztet+érzésre vizet hogy formázható legyen (bocs ezt tényleg ki kell tapasztalni, mert egész más a vízfelvétele mint a finomlisztnek) +kömény+pici szerecsendió+ek. só . Kel 1 teljes napot. Szombaton ha nagyon megszikkadt és keményedett a külseje akkor kis vizet kell hozzá tenni és újra jól átgyúrni. Kel még legalább egy fél napot. Szombat este vagy vasárnap reggel sütöm tepsiben. Kezdeni maximumra (230-250) el?melegített süt?ben kell 10 percig, majd 180-on (légkeverésest használok) még 50 percig. Legalább 1 hétig simán eláll de szerintem tovább is. A hosszúnak t?n? elkészítési id?t?l ne ijedj meg, napi 1-2 percet kell vele foglalkozni (kivéve a dagasztást). A sütést is csak megvárod. :-) Összességében kevesebb energia egy ilyen _él? és életet támogató_ kenyér elkészítése mint lemenni érte a boltba!

baliz

Sidha, nagyon megtetszett a recepted. Valamikor, talán 15 éve kaptam kovászt, de abból "amerikai békekalácsot" kellett sütni és édesen, cukorral csináltuk. Imádtam, több héten át csináltam, (mindig hagytam magamnak is egy rész kovászt, 2-3 adag kovászt pedig tovább kellett adni). A kovászhoz mellékelve volt a leírás minden napra, így ahogy te is leírtad. Megszeretném csinálni a te recepted alapján, de annyit segíts, hogy ha nem légkeverésesben sütöm, akkor hány fokon kell? Köszönöm a receptet!

Törölt felhasználó

Még eszembe jutott valami: A kelesztésnél soha nem fog akkorára dagadni mint a megszokott fehérliszt+éleszt?. Ez nem baj, csak az id?ket kell tartani. Sokan csinálják hogy sütés el?tt 50 fokos sütöben még fél órát gyorskelesztik. Másik módszer (ezt én is szoktam alkalmazni, mert a villanysüt?m nem tud 50 fokot) hogy hideg süt?ben kezded és mire felmegy 230-ra addig nagyon sokat tud dagadni pluszban. Mindenesetre ez egy tömör, nehéz, hihetetlenül laktató kenyér, nem dagad úgy meg. A rozslisztet amúgy "kezd?" koromban használtam mert durvább, nekem egyszer?bb volt vele az egész folyamat. Természetesen a lisztek királyával, a hihetetlen mennyiség? _hasznosítható_ anyagot tartalmazó tönkölyliszttel is teljesen ugyanez a folyamat.

Törölt felhasználó

Sajnálom azt látni,hogy egymásnak esnek emberek,mint sem segítenénk együttesen ?si receptet össze állítani,mint nagyanyáink mikor a kemencébe sütöttek,amit egy hét vagy két hét múlva is meglehetett enni.Ilyen receptet keresek,de sajnos csak vitás válaszolások vannak rögzítve.

japi

Hát? Ennyi melóval ilyen s?r?, nehéz, nem foszlós kenyeret sütni nem túl sikeres ötlet. Meg sem próbálom, a látvány kép elrettent.

gyorgyschmidt66

kovászt nem éleszt?böl készitjük

Hozzávalók

A kovászhoz

A kenyértésztához

Címlapról ajánljuk

További cikkek