Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyömbéres almás pite - Almás pite 6.

Gyömbéres almás pite - Almás pite 6.
Gyömbéres almás pite - Almás pite 6.
45 perc / előkészület: 25 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nemrég egy céges születésnapi rendezvényre voltunk hivatalosak, ahol kezembe került egy az egészségesebb életmóddal foglalkozó kiadvány. Beleolvasva kellemes meglepetés ért, nemcsak testünk, hanem lelkünk táplálásával is foglalkozott.
Az élelmiszerek közül egyik fő téma az alma volt és ennek keretében néhány receptet is megosztottak az olvasókkal. Azon gondolkodtam, miért irtóznak oly sokan a reform, vagy egészséges étel hallatán, amikor sok esetben ízletesebben, vagy hagyományos ízzel el lehet készíteni az ételeket, ráadásul jellemzően még meg sem kóstolták eképp.
A recept, amelyen megakadt a szemem az almás pite volt, igaz picit átalakítottam...

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Gyömbér nélkül is finom.
Óvatosan formázzuk a felső réteget kivágott mintákkal, mert könnyebben törik a tészta.
A képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly lisztből készült.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Héjától, magházától megtisztítjuk az almát és lereszeljük.
  2. A reszelt almát kinyomkodjuk, majd a 1/2 citrom levével, 7 dkg cukorral, fahéjjal, gyömbérrel és csipet sóval alacsony lángon főzzük, amíg picit megpuhul az alma (amíg meggyúrjuk a tésztát).
  3. Begyújtjuk a sütőt 180 fokra (4-es fokozat) és kivajazunk egy hőálló tálat.
  4. A lisztet, 8 dkg cukrot, sütőport, csipet sót összekeverjük 1 tojással és az olvadt vajjal.
  5. A tésztát két, közel azonos részre osztjuk (a fedő réteg picit kisebb) és mindkettőt kinyújtjuk.
  6. A kicsit nagyobb darabbal kibéleljük a hőálló tálat (pereme is legyen).
  7. A tölteléket egyenletesen elosztjuk az alsó tészta rétegen.
  8. Lefedjük a felső réteggel, óvatosan összenyomjuk a két tésztaréteg találkozásánál, és megkenjük egy felvert tojással a tetejét (ha nem formázunk a felső rétegbe mintát, akkor szurkáljuk meg villával).
  9. A 3. pontban írt hőfokon 20 percig aranybarnára sütjük (tűpróba!).
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 18 719
elküldve: 9
receptkönyvben: 395
elkészítve: 28/36
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás pite gyömbérrel

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Shanna21
Shanna21 Fri, 2015-10-23 23:27

Én is elkészítettem, tényleg finom, bár akadt néhány kis probléma vele. A gyömbér és a fahéj együtt túl csípős volt a gyerekeknek, nem ettek túl sokat belőle, pedig egyébként ízlett nekik. Javaslom, hogy aki hozzám hasonlóan kicsi kölköknek is szánja, csak fahéjjal ízesítse. A tésztát könnyen tudtam nyújtani, de még erősebben lisztezett deszkára is ragadt, nem bírtam felszedni. Végül a forma aljába nyomkodtam, a tetejére pedig ráreszeltem, így is szuper lett, szépen feljött, pont olyan, mint a képen. Összegészében nagyon klassz recept, én biztosan megsütöm még ezután is. Köszi!

Shekire
Shekire Fri, 2015-09-18 11:57

Szia!

Újonc konyhaművészként vágtam bele a receptbe de csodás!
Én ugyan frissen reszelt gyömbért használtam, így intenzívebb lett a gyömbéres ízhatás, és egy kicsit több cukrot raktam az almához, de tényleg tökéletes a recept.
Köszönöm, hogy különlegessé tetted életem első almás pitéjét :)

Lallie
Lallie Sat, 2014-11-22 12:35

A szivecske formát sütés előtt vagy után szúrtad ki?

Zsofiaklara
Zsofiaklara Fri, 2014-01-17 21:43

Kedves Receptműves! Tényleg 60g sütőpor kell 30 deka liszthez? 6 csomag...? Elég soknak tűnik, de ha megerősíted, kipróbálom :)

Zebrabara
Zebrabara Fri, 2013-10-25 12:52

Kedves Receptműves! Az almás pitédet már kétszer megcsináltam az elmúlt két hétben. Nagyon fincsi. Igaz, változtattam rajta, de az alapot mégis a Te recepted képezi. Az az ötlet pedig, hogy kiszúróformával díszítetted, hatalmas!

20 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet és 10 dkg őrölt zabpelyhet tettem a tésztába, sütőpor helyett egy kk szódabikarbónát. A cukrot nem mértem súlyra, az almába 2 evőkanállal, a tésztába 4 evőkanállal tettem. A töltelék alá is szórtam két marék zabpelyhet, mert épp nem volt kedvem diót törni. A fűszerekkel bátrabban bántam, 1 púpos kiskanál gyömbér ment bele és még mozsárban összetörtem pár szegfűszeget is. A tetejét tojás helyett tejföllel kentem meg. Másnap még finomabb, akkor a töltelék nedvességének egy részét átveszi az amúgy kicsit morzsalékosabb tészta. Amúgy nyersen nekem nem volt törékeny, szépen hagyta magát feltekerni a sodrófára.

Jazzman
Jazzman Mon, 2011-12-12 17:36

Sokfajta pitet készítettem mar de mind közül ez volt a legjobb!!
Köszönet a receptért! :)

Lina01
Lina01 Fri, 2011-10-07 14:28

Megcsináltam... isteni lett... én tönköly réteslisztből csináltam - mert nem volt itthon sima tönköly - ezért annyira tört a tészta, hogy alig bírtam rátenni a tetejére, és az aljára, és tettem is bele egy kis sima lisztet is, mert túl vajas lett, de jó volt az eredmény, mert nem látszott annyira, hogy darabos a teteje. Mindenkinek ízlett. A gyömbért én belereszeltem, ami sokkal töményebb, így azzal csak óvatosan.

Köszönöm
ma is megcsinálom:)

843
alma 1 kg
finomliszt 30 dkg
cukor 15 dkg
vaj 15 dkg
sütőpor 6 g
tojás 2 db
1 csipet
fahéj 2 kk
gyömbér 0.5 kk
citrom 0.5 db