adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
335
Kalória
11g
Fehérje
3.7g
Szénhidrát
31.2g
Zsír
103.1g
Víz
30g
Koleszterin
1g
Élelmi rost
2g
Cukor
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 21% Zsír
-
107g gomba23 kcal
-
33g juhtúró94 kcal
-
33g erdélyi szalonna218 kcal
Összesen
335
kcal
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 21% Zsír
-
320g gomba68 kcal
-
100g juhtúró283 kcal
-
100g erdélyi szalonna655 kcal
Összesen
1006
kcal
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 21% Zsír
-
61.5g gomba13 kcal
-
19.2g juhtúró54 kcal
-
19.2g erdélyi szalonna126 kcal
Összesen
193
kcal
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 31.2 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 157.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 4 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 118 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 3.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 103.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
335
kcal
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33 g
Zsír
-
Összesen 93.7 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 473.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 353 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 11.1 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 309.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
1006
kcal
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 18 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 91.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 3 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 2.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 59.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
193
kcal
Elkészítés
- Vágjuk le a gomba szárát.
- A szalonnát felaprózva pirítsuk meg, majd tegyük egy tálba a kisült zsírjával vagy anélkül.
- Sütőben/parázson/serpenyőben szárazon, zsiradékkal vagy anélkül süssük pár percig mindkét oldalukat a gombáknak, majd helyezzük kalappal lefele, és tegyünk a lemezekre egy adagnyi juhtúrót. Süssük addig, ameddig a kalapja kellemesen odakap és a túró elolvadt.
- Jól áll neki a zakuszka és a lila/újhagyma is. Tálaljuk pirítóssal vagy puliszkával.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 p
- Sütés ideje: 10 p
Erdélyben jobban ismert ez a különleges erdei fogás, melyet általában előételként fogyasztanak pirítóssal/puliszkával. Hivatalos nevén a fehértejű keserűgombáról van szó, mely pár éve az árusítható és a feltételesen fogyasztható kategóriába került. Nyersen gyógyszer, keserű és erősen csípős. Főzés/sütés hatására enyhül az előbb említett ízkombináció. Minden esetben mutassuk be a szedett gombákat gomba szakellenőröknek! Nagyon hasonlít ez a faj a nem ehető pelyhes keserűgombára.