Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gravlax

Gravlax
Gravlax
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tradicionális svéd étel: a friss lazacot sóban-cukorban érlelik néhány napon át, mikor tálalásra kész, mustáros szósszal kínálják a hajszálvékonyra szelt nyers halat. Isteni. Elsősorban vendégváró falatként, vagy előételként tudom elképzelni, de férjem bizonyította, hogy vacsoraként is be lehet belőle lakmározni.

hozzávalók / 8 adag

A lazachoz

A dresszinghez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fűszereket egy tálban összekeverjük. A lazac filét kettévágjuk.
  2. A fűszerkeverék negyedét egy akkora tál aljára szórjuk, melybe pont belefér a lazac filé fele. Ezt bőrével lefelé helyezzük a tálba. A megmaradt fűszerkeverék kb. felét rászórjuk a halra, majd ráfektetjük a másik filét (bőrével felfelé), melyet a maradék fűszerrel borítunk. Fóliával letakarjuk a tálat, és nehezékként konzervet teszünk rá. Hűtőben marináljuk minimum 24, maximum 48 órát, tizenkét óránként forgatva a szeleteket. (Esetemben 40 órát érlelődött a hal.)
  3. A marinálási idő leteltével, szárazra töröljük a lazacot, és vékony szeletekre vágjuk. Rozskenyérrel és mustáros dresszinggel kínáljuk.
  4. Dresszing készítése: az összetevőket addig keverjük, míg mindegyik elvegyül a olajjal.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 39 304
elküldve: 2
receptkönyvben: 290
elkészítve: 6/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
fogás: amuse-bouche
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: halételek
konyhatechnológia: hidegkonyha
alkalom: karácsonyi receptek, szilveszter
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
mikor: ebéd, vacsora
konyha: skandináv
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Gravadlax, pácolt lazac, pácolt-érlelt lazac, marinált lazac

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pintyöke72
pintyöke72 Sun, 2015-12-20 23:36

Isteni finom, én egészben készítem, kb. 1,5 kg-ot. Minden karácsonykor van nálunk, előételként. Mautner Zsófi receptjét alkalmazom. Nagyon bevált.

JucusH
Jucush / JucusH Sun, 2015-05-10 11:59

A fagyasztás fontosságát szeretném én is hangsúlyozni mindenkinek!
A párom svéd és Ő is hasonlóan készíti kicsit intenzívebb fűszerezéssel és friss kaporral de a fagyasztás elengedhetetlen! Néhány napig fagyasszátok a lazacot a pácolás megkezdése előtt. Amúgy nagyon finom, a karácsonyi asztal éke nálunk.

2B
2B Sat, 2014-02-01 15:10

Nem lazaccal, hanem valami más tengeri hallal csináltam, de finom lett. Egy hétig ért, és úgy is nagyon finom lett:-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-04-14 20:04

A friss lazacot először 24 órán át FAGYASZTANI KELL! Csak azután felengedni és nekilátni az elkészítésnek. A lazacban van ugyanis egy élősködő, amely csak fagyasztva vagy főzve pusztul el. Valamennyi (eredeti) svéd receptben erre felhívják a figyelmet.

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-04-14 20:44

Ez igy van. Nem csak svédeknél, hanem japánoknál is fontos a sushi miatt!

219
lazac 500 g
75 g
cukor 50 g
kapor 1 ek
fekete bors 1 ek
vodka 10 ml
dijoni mustár 1 ek
porcukor 1 teáskanál
fehérborecet 2 ek
kapor 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 100 ml