Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gránátalmás mákosguba-kráterek

Gránátalmás mákosguba-kráterek
Gránátalmás mákosguba-kráterek
90 perc / előkészület: 45 perc főzés: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mákos guba mindig jöhet nálunk, minden mennyiségben. Szerintem a legmagyarabb desszert. S külön öröm, ha a mákos gubán felül még ott van a desszertben a jó kis lágy vaníliakrém is. Szokatlan formában tálaltam most a gubánkat, piros gránátalmamagokkal és krátert formázva. Egyszerű, mutatós desszert, a gránátalma még pluszban feldobja a vaníliás-mákos párost.

hozzávalók / 4 adag

Mákos guba

Vaníliakrém

Gyümölcsréteg

Összeállítás

Szólj hozzá!

elkészítés

Mákos guba

  1. A tejet a cukorral, vaníliával és a citromhéjjal felforraljuk.
  2. A kifliket felkarikázzuk, hozzáöntjük a darált mákot, és leöntjük a meleg, cukros tejjel. Elkeverjük, hogy a kifliket mindenhol átjárhassa a tej.
  3. Ekkor hozzáadjuk az előzőleg kissé felvert egész tojást, ezzel is jól elkeverjük, és vajjal kikent tepsinkbe töltjük. 170 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Vaníliakrém

  1. A tojások sárgáját a keményítővel, cukorral simára keverjük 1 dl tejben, majd hozzáöntjük a további 4 dl tejet is, beletesszük a vaníliaőrleményt, és állandó kevergetés mellett felfőzzük. Amikor besűrűsödött, hozzáadjuk a felkockázott vajat, s gyorsan elkeverjük.
  2. A 2 zselatinlapot hideg 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, s a vaníliás krémbe belekeverjük. A krémet hagyjuk szobahőmérsékletűre lehűlni.

Gyümölcsréteg

  1. A tavaly nyáron eltett savanykás, piros lekvárunkat (ami bármi lehet, eper, málna, ribizli, meggy, stb.) újraforraljuk, s belekeverünk 5 g pektint. Jól elkeverjük (akár össze is turmixolhatjuk), s 3 percig összeforraljuk.

Összeállítás

  1. 4 darab, kb.10-12 cm átmérőjű mélyebb, kerek tálkát, (kb. félgömb alakút) készítsünk elő, béleljünk ki nejlonzacskóval, hogy a szélei túlnyúljanak az edényen. A tálka közepére állítsunk be egy hosszú, kb. 5 cm átmérőjű üdítős üvegpoharat.
  2. A pohár köré rétegenként rakjuk le majd az összetevőket. Először a a kihűlt zselatinos vaníliakrémet 1,5-2 cm magasan. Majd kenjük meg vékonyan a pektines sűrű lekvárral. Végül a sült mákos gubát kanalazzuk a lekvár tetejére, s kézzel nyomogassuk bele, egyengessük el, hogy a tálkát teljesen kitöltse.
  3. A rétegezett, teljesen megtöltött tálakat tegyük a hűtőbe minimum egy órára. Majd a tálkákban lévő nejlon segítségével borítsuk ki a rétegezett gubakrátereinket lapos tányérkákra.
  4. Kenjük be a kráterek külső oldalát a pektines lekvárral, majd díszítésként nyomkodjuk rá a gránátalmamagokat.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30*20*6 cm
  • költség: 1600 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 269
elküldve: 0
receptkönyvben: 3
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

kovaeszti

Mióta szakács: 2019.04.15.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
receptverseny: Piros Sütis Receptverseny
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos guba újragondolva

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1318
kifli 6 db
tojás 2 db
tej 7 dl
cukor 10 dkg
mák 15 dkg
vanília 1 késhegynyi
citromhéj 1 teáskanál
vaj 2 dkg
tojássárgája 6 db
cukor 4 dkg
tej 5 dl
vanília 1 késhegynyi
kukoricakeményítő 5 dkg
vaj 2 dkg
lapzselatin 2 db
lekvár/ dzsem 40 dkg
pektin 5 g
gránátalma 2 db