r
Nosalty Logó

Mákos guba vaníliásan-mézesen

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Mákos guba vaníliásan-mézesen
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 861 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 3443 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 221 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.4 g

Zsír

  • Összesen
    29.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2212.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    918 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    176 mg
  • Foszfor
    520 mg
  • Nátrium
    544 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    129.8 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    131 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 861 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    93.8 g

Zsír

  • Összesen
    117 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    59 g
  • Koleszterin
    390 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8851.6 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    151 mg
  • Kálcium
    3672 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    706 mg
  • Foszfor
    2082 mg
  • Nátrium
    2174 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    519.3 g
  • Cukor
    307 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    254.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    352 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    524 micro
  • Kolin:
    360 mg
  • Retinol - A vitamin:
    350 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    509 micro
Összesen 3443 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    569.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    236 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    140 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.4 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 221 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Karikázzuk fel a száraz kifliket, teregessük szét őket egy tálon, hadd szikkadjanak tovább.
  2. Addig tegyünk fel forrni fél liter tejet.
  3. Két tojás sárgáját keverjük ki 5 dkg cukorral, és adjuk a tejhez. A fehérjére később szükségünk lesz.
  4. A vaníliarudat egyik szélén vágjuk meg hosszanti irányban, és a kés hegyével kaparjuk ki a magokat, majd adjuk a tejhez. Ha szeretnénk a gubánkat igazán vaníliás ízűvé varázsolni, nyugodtan dobjuk bele a héját is, csak a végén ne felejtsük el kiszedni.
  5. Ha a tej felforrt, hagyjuk kissé kihűlni.
  6. Addig enyhén vajazzunk ki egy üvegtálat, amelyben jól mutat majd a réteges mákos guba. Készítsük elő a mákot és a mézet is. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  7. Következik a mártogatás. A kiflikarikákat épphogy csak merítsük el a vaníliás tejben, majd rakjuk ki velük a tál alját. Egy-két evőkanállal meglocsolhatjuk még a tetejét, aszerint, hogy mennyire szeretjük szárazan vagy szaftosan a gubát.
  8. Szórjuk meg bőven mákkal, hogy ellepje a kiflik felületét. Csurgassunk rá két-három evőkanál mézet, hogy mindenhova jusson.
  9. Jöhet a következő áztatott kifliréteg, a mák és a méz. Ha szeretjük, megszórhatjuk a középső réteget néhány meggyszemmel, ugyanis jól harmonizál a mák ízével. Minimum három emeletet érdemes készíteni, a lényeg, hogy mákkal és mézzel zárjuk a sort.
  10. Alufóliával fedjük be a mákos gubát, és tegyük 15 percre az előmelegített sütőbe.
  11. Verjük fel a meghagyott, két tojásfehérjét, és a habot oszlassuk el ízlésesen a guba tetején, és tegyük vissza sülni. Az alufóliára már nem lesz szükségünk. Öt perc alatt szép világosbarnára sül a hab, és kész a mákos guba.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 323
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 22
  • Össznézettség: 49055
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 28.

Ajánló

  Érdemes kissé megszáradt kiflit használni, ugyanis a nedvesebb, puhább pékáruk a tejes mártogatás során összeesnek, szétmállanak. Aki kalácsból készíti, húsvét alkalmával tehet félre egy keveset a gubához, de a régebbi száraz kalácsok is meghálálják az újrafelhasználást. A mákos gubát megbolondíthatjuk fűszerekkel, vaníliasodóval, gyümölcsökkel vagy tojáshabbal. A mákot helyettesíthetjük akár dióval, fahéjjal, túróval, gyümölccsel is. Az elkészítés ilyenkor  az alaphozzávaló szerint módosul!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A méz, a mák és a vanília csodálatos ízei adják ennek a rendkívül egyszerű édességnek a különlegességét. Annyiféleképpen készülhet, az egyszerű tojás nélküli változattal kezdtem egészen kislányként. Minél többször készítem el, azon gondolkodom, hogyan lehetne még feldobni. Mégis, ez az édesség úgy jó, ahogy van! Felesleges kombinálni! Ez a változat a finom újragondolás eredménye. Az igazi vaníliát ne váltsuk fel vaníliás cukorral vagy aromával, anélkül ugyanis elveszítjük ennek a remek fűszernek a valódi ízét.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!