r
Nosalty Logó

Mákos guba HK konyhájából

Mi van itthon
Mákos guba HK konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

929
Kalória
32.5g
Fehérje
110.3g
Szénhidrát
35.3g
Zsír
49.9g
Víz
232.1g
Koleszterin
7g
Élelmi rost
60.2g
Cukor
  • 14% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 929 kcal
  • 14% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 1860 kcal
  • 14% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 135 kcal
  • 14% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.5 g

Zsír

  • Összesen
    35.3 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    232 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2431 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    1105 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    111 mg
  • Foszfor
    399 mg
  • Nátrium
    761 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    110.3 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    49.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    153 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    144 micro
  • Kolin:
    182 mg
  • Retinol - A vitamin:
    150 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    225 micro
Összesen 929 kcal
  • 14% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.1 g

Zsír

  • Összesen
    70.6 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    464 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4862 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    2211 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    223 mg
  • Foszfor
    797 mg
  • Nátrium
    1523 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    220.7 g
  • Cukor
    120 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    99.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    306 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    289 micro
  • Kolin:
    365 mg
  • Retinol - A vitamin:
    300 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    72 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    451 micro
Összesen 1860 kcal
  • 14% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    353.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    161 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    111 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    16.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    7.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 135 kcal

Elkészítés

  1. Egy jénait kivajazunk, a sütőt előmelegítjük 160 fokra, és a mákot összekeverjük a porcukorral.
  2. A tejet feltesszük melegedni, közben a tojássárgákat kikeverjük a kristály- és a vaníliás cukorral, beletesszük a citrom reszelt héját is, teszünk hozzá néhány kanál melegedő tejet, elkeverjük, és beleöntjük a tejes fazékba. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a tejet, amíg kicsit besűrűsödik.
  3. Ha a sodó kész, akkor a kivajazott jénai aljára egy sor kiflit teszünk, meglocsoljuk a sodóval, és megszórjuk a porcukros mákkal. Majd jöhet egy újabb réteg kifli, rá a sodó és a mák. Ezt addig folytatjuk, amíg van kifli.
  4. A tetejére egy kevés sodót teszünk, és mehet a jénai a sütőbe kb. 20 percre. A maradék sodóval kínáljuk.
  5. Jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Ezer éve ettem utoljára, és őszintén szólva, nem is tudom, miért hanyagoltam el ennyire, hisz imádom, mint oly sok minden mást is. ;) Gubát a bátyámmal készítettünk sokszor, amikor még gimisek voltunk. Az egyikőnk karikázta a kiflit, a másik melegítette a tejet a cukorral, és keverte össze a mákot a cukorral, pillanatok alatt összedobtuk. Ha jól emlékszem, 10 db kifli alatt neki se álltunk... Jó evő gyerekek voltunk, és ezt a jó szokásunkat a mai napig tartjuk... :) Ha hirtelen vezérel bennünket a vágy, hogy most azonnal mákos gubát kell ennünk, és a kifli, amit sikerül beszerezni nem elég szikkadt, ötlet: karikázzuk fel, rendezzük el szépen egy tepsiben, és amíg felmelegszik a sütőnk a kívánt 160 fokra, addig tegyük be, az az idő pont elég a kiflikarikáknak, hogy száradjanak kicsit... De azért figyeljünk oda rájuk, nehogy megégjenek.

Nosalty stories

További receptek

Legszaftosabb brownie

Íme egy brownie-recept, amit pont olyan, mint amilyennek lennie kell: masszív, kiadós, ragacsos, és nagyon csokis. Bárki használhatja alapnak! Az is, aki először készíti, és az is, aki ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...