Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gombás batyu

Gombás batyu
Gombás batyu
40 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Leveles tészta-elvonási tünetek, meg a mélyhűtőben elfogyasztásra váró hal adta az ihletet. Merthogy ezek a gombás batyuk eredetileg halas-gombásnak indultak. Úgy döntöttem azonban, hogy mivel a 8 elkészült batyuból egyértelműen az az egy volt a legeslegfinomabb, amelybe már nem jutott hal, ilyen formában teszem el a receptet. Hallal is lehet próbálkozni (persze, azt is együtt főztem előre a babérlevéllel a tejben...), de az én finnyás, friss angol halakhoz szokott szájízem már nem annyira lelkesedett a mélyhűtött verzióért.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

 
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet felforraljuk a babérlevéllel és egy kis sóval.
  2. A vajat megolvasztjuk, puhára pároljuk rajta a gombát. Közben hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel.
  3. Mikor a gomba puha, megszórjuk a keményítővel, felöntjük a tejjel. Addig főzzük kevergetve, míg a massza besűrűsödik.
  4. A leveles tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, 8-10 részre vágjuk. Mindegyikre arányos mennyiségű gombás krémet kanalazunk, majd ügyesen egymásra hajtjuk a csücsköket, nehogy a töltelék kifollyon.
  5. A batyuk tetejét megkenjük tojással, esetleg maradék tésztából kis mintát is vághatunk rá. Előmelegített sütőben megsütjük a batyukat, friss salátával tálaljuk.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 10 433
elküldve: 0
receptkönyvben: 227
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gombás táska, gombakrémes leveles tészta, gombakrémes leveles táska

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zafirov
zafirov Tue, 2012-07-17 10:37

Bocsi, hogy ezt mondom, de egy kis arány beli probléma van a recepttel. Ahogy írtad egy kiló gombából készítettem el a tölteléket, ami baromi sok lett, pedig egész csomag leveles tésztát használtam, és nem csak felet. Kénytelen voltam még beáldozni 2 csomaggal. Az ízek jók de egy csomag tésztához, bőven elég fél kiló gomba.

nasibandita
Berni / nasibandita Thu, 2012-02-09 14:38

Kedves Durcsó!

A fél csomag leveles tészta nálad hány dkg-ot jelent pontosan? Köszi előre is. :)

Üdv.:
Berni

durcs
Durcsó / durcs Thu, 2012-02-09 15:50

Kedves Berni, ha jól emlékszem, egy normális csomag leveles tészta kb. 40 dkg - úgyhogy akkor kb. 20 dkg lehet fél csomag. De igazából nem annyira számít, mert legfeljebb vastagabb vagy vékonyabb lesz a tészta, úgy csináld, ahogy te szereted :) (Az én mennyiségem elég vékony.)
Üdv, Durcsó

377
leveles tészta 0.5 csomag
csiperkegomba 1 kg
fokhagyma 2 gerezd
tej 6 dl
babérlevél 3 db
étkezési keményítő 3 evőkanál
kakukkfű 2 tk
vaj 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tojássárgája 1 db