Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gesztenyés nyuszik

Gesztenyés nyuszik
Gesztenyés nyuszik
95 perc / előkészület: 80 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A receptet egy japán "Usagi Wagashi"-nak nevezett sütemény ihlette, amit tradicionálisan édes babpürével szoktak megtölteni (aminek az alapja pedig a kínai hold ünnepen fogyasztott sütemény). Mivel nálunk igen drága és nehezen beszerezhető, így inkább a magyar ízvilághoz közelebb álló gesztenyepüréhez nyúltam. Természetesen egy kis fantáziával és ügyességgel bármilyen más töltelék is használható.

Maga a süti elkészítése nagyon pepecs munka, csak igazán elszánt konyhaharcosoknak ajánlom, de az eredmény mindenért kárpótol, húsvétra locsolóknak kitűnő ajándék (ilyet biztos nem kapnak mástól) vagy családi majszoláshoz a megszokott sütemények mellé, kicsiknek-nagyoknak nagy örömére.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához (16 db-hoz)

A töltelékhez

A díszítéshez

ajánlat

Húsvétra, kicsiknek, nagyoknak.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, szódát, sót, porcukrot keverjük össze, majd adjuk hozzá a zsiradékot, citromlevet. Dolgozzuk össze a tésztát, végeredményben egy jól gyúrható, fényes, de nem ragadós állagot kell, hogy elérjen. A használt zsiradéktól függően, lehet túl lágy lesz a tészta, ilyenkor evőkanalanként adagoljunk hozzá keményítőt, amennyiben nem áll össze, csak morzsolódik, akkor óvatosan adagoljunk hozzá egy kis vizet.
  2. A tésztát rakjuk celofánba, és 40 percig pihentessük.
  3. A gesztenyemasszát keverjük össze a sütő rummal, marcipánnal, cukorral/ édesítőszerrel, darált mandulával, marcipánnal, Nutellával/ zartbiterrel. Végeredményben egy kellemes gesztenyés, mogyorós ízű, puha, de könnyen formálható masszát kell kapnunk. Ha a tészta állaga nem megfelelő, darált mandulával, keményítővel sűríthetjük, vízzel lazíthatjuk. Kövessük a fokozatosság elvét. Ha kész, ez is kerüljön celofánba és rakjuk legalább 20 percre a hűtőbe.
  4. A süti tésztáját osszuk fel 20 g-os gombócokra, a gesztenyemasszát 35 g-os gombócokra. A tésztából a maradékot és egy 20 g-os gombóckát tegyünk félre díszítésnek.
  5. A kis gombócokat sodorjuk ki vékony kis koronggá, s ezzel vonjunk körbe egy gesztenyegombócot, s tojásdadra formázzuk. Ha van nyuszis kiszúrónk, a fül részét használva, szaggassunk fülecskéket a félretett tésztából, ha nincs, akkor sajnos kézzel kell tépegetni és formázni. Vékony szívószállal, spagetti tésztával, fogpiszkálóval (ami van épp kéznél) adjunk a nyusziknak szemet.
  6. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, a kész nyuszikat addig ecseteljük meg a felvert tojással, s díszítsük jégcukorral vagy kókuszreszelékkel. 
  7. A nyuszikat süssük 10-15 percig, a tetejének enyhe aranybarna színűnek kell lennie, a fülek kicsit barnábbak. Sütés után rakjuk félre hűlni, az elején úgy tűnhet, a tészta túl lágy, de ha kihűlt, megkeményedik.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 948
elküldve: 3
receptkönyvben: 26
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

K

Mióta szakács: 2011.05.15.
10 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja, buli receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: távol-keleti
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

geszti nyuszi, Usagi wagashi, wagashi, nyúl süti, húsvéti süti, újhold süti

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

prohanta
prohanta Sat, 2019-04-20 09:54

Koszonom a receptet! A vegeredmeny fincsi lett, de az az igazsag, hogy rendesen megszenvedtem vele. Nem volt konnyu a vekony toltelekes tesztacskakat megformazni, sok idobe kerult. A tesztabol nekem sok megmaradt, pedig grammra kimeregettem mind a tesztagolyocskakat, mind a tolteleket. Ket oras kemeny kuzdelem utan viszont eleg aranyos nyuszikat kaptam, amik igazi diszei lesznek a husveti asztalnak. :-)

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2013-03-30 01:45

Kedves K! Nagyon cukik a nyuszikak! Koszonom szepen! Volna meg egy keresem, ha megtudnad nekem mondani az eredeti edes babos tolteleknek a receptjet. Egyszer egy kinai ismerosom altal meg lettem kinalva valamilyen edes-babos-toltelekes sutivel es azota is azt az izt keresem:) annyira finom volt! Azt hiszem fekete babbol keszult. Elore is koszonom!:) Veronika

KWilde
K / KWilde Sat, 2013-03-30 11:23

Szia,

az édes bab töltelék hivatalos neve Anko. Adzuki babból készül, itthon is lehet kapni pl Ázsia boltban, láttam már Holland & Barret-ben (nem tudom ők még vannak-e Magyarországon) és Aldiban is szokták néha adni. Elkészítési módja:

1 bögre babhoz kell 1-1,5 bögre cukor.

Az előző este beáztatott babot feltesszük főzni 2 bögre vízzel. Magas lángon felforraljuk, s hagyjuk 5 percig forrni. Majd leöntjük róla a vizet, és friss vizet rakunk a lábosba. Ezt még 2x meg kell ismételni, ez segít a nem kívánt ízek eltüntetésében. Negyedjére a víz felforrása után hagyjuk főni a babot alacsony lángon, míg puha nem lesz. Ha túlzottan elpárolgott a víz alóla, azt pótoljuk.

Ha finom puhára főtt a bab, adjuk hozzá a cukrot, alacsony lángon addig kevergessük, amíg a cukor be nem sűríti magát, illetve szép fényesen csillog benne a bab. Ezután vegyük le a tűzről, ha pürésebben szereted akkor krumplinyomóval, v botmixerrel még dolgozzuk meg :)
Hűtőben tárold.

Itt egy videórecept is hozzá, itt száraz babból készítik:
http://www.youtube.com/watch?v=dqfpoPd8QN8

Kellemes Húsvétot!

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2013-03-30 11:34

Igazan nagyon koszonom a reszletes es gyors valaszt! En Ausztraliaban elek, de itt is vannak azsiai boltok ahol biztosan megtalalom. Koszi a videot is! Udv. Veronika
Neked is kellemes Husvetot kivanok!

KWilde
K / KWilde Sat, 2013-03-30 12:06

Ausztráliában biztos nem lesz kihívás megtalálni, Adzukinak és Azukinak is szokták írni :), Angliában is tele volt vele a tesco meg a wait rose :)
Ha esetleg a nyuszikat is elkészítenéd szóda helyett ott biztosan lehet venni "Lye water"-t, kifejezetten sütéshez. Ebből 1 teáskanálnyit hozzá lehet adni, illetve cukor helyett használj nyugodtan Golden Syrupot.

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2013-03-30 14:06

Koszi, igazad van, a nyuszikat is meg fogom csinalni, majd megirom, hogy sikerultek!

392
finomliszt 200 g
porcukor 120 g
kókuszzsír 56 g
szódavíz 1 ek
1 csipet
citromlé 3 ek
gesztenyemassza 25 dkg
sütő rum 10 ml
vaníliás cukor 1 csomag
nutella 1 ek
marcipán 50 g
mandula 75 g
tojás 1 db
jégcukor 1 ek