Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gesztenyemousse alagút

Gesztenyemousse alagút
Gesztenyemousse alagút
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ennek a desszertnek az eredeti receptje a Nők Lapja Konyha magazin októberi számában található. Múlt hétvégén Márton napi búcsú volt a kis falunkban, arra készítettem ezt az édességet, de picit módosítani kellet a recepten, mert akik ettek belőle, több dologra (pl.: alkohol, gyümölcs, tej) is allergiásak, ezért azokat ki kellett hagynom.
Az eredeti recept szerint a gesztenyemassza felét meggylikőrrel, baracklekvárral kell összekeverni, míg a másik felét rummal. Mindezt én sziruppal helyettesítettem. Továbbá növeltem a gesztenye mennyiséget, növényi tejszínt használtam (az eredeti recept is ezt tartalmazza). A tejszínt először soknak találtam, de aztán mégis szükség volt a 3dl-ből felvert mennyiségre, nálam ebből adódik a tejszínes csík.

hozzávalók / 4 adag

A piskóta alaphoz

A krémhez

A sziruphoz

Az alsó réteg babapiskóta mártogatásához

  • 1.5 dl tej (a szirup egy részével elkeverve)

A csokoládéforgácshoz

ajánlat

A receptet tejszínréteg nélkül írtam, de aki szeretne tejszínréteget, az hagyja meg a tejszín 1/3 részét - ne keverje össze a gesztenyével - és abból készítse a rétegzéskor a tejszínes csíkot. (További képek itt láthatóak.)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy hosszúkás, szögletes püspökkenyér- vagy kenyérformát folpack-kal kibélelünk, és kipróbáljuk hány darab babapiskótára lesz szükségünk két oldalt. (Én egy 11 x 25 x 7 cm nagyságú formát használtam, és 16 db babapiskóta kellet az oldalához, amit csokiba kellet kimártani.)
  2. A babapiskóták mártogatásához a csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk, és ferdén kimártjuk benne a szükséges mennyiségű babapiskótát, majd rácsra helyezzük, és hűtőben megdermesztjük.
  3. Elkészítjük a szirupot, amelynek 2/3-ával elkeverjük a gesztenyemasszát.
  4. A tejszínt habbá verjük, és óvatosan összekeverjük 37,5 dkg szirupos gesztenyével.
  5. Amikor a babapiskótán a csokoládé megdermedt, a folpack-kal bélelt formába szorosan egymás mellé állítjuk a babapiskótákat, a forma két hosszanti oldalához támasztva.
  6. A babapiskóták közé a formába simítjuk a gesztenyés krémet.
  7. A maradék szirupos gesztenyemasszából akkora téglalapot formázunk, hogy a krémet be tudjuk fedni vele.
  8. A maradék szirupot a tejjel elkeverjük, belemártjuk a megmaradt babapiskótákat, és élére állítva befedjük az alagutat. Folpackkal letakarjuk a desszertet, és legalább 2 órát hűtjük. (Én egy éjszakát hűtöttem.)
  9. Tálaláskor egy tálra borítjuk, lehúzzuk a folpackot, és megszórjuk csokoládéforgáccsal.
  10. A csokoládéforgácsot magunk is könnyen elkészíthetjük, amelyhez felolvasztjuk a csokoládét az olajjal vízgőz felett, majd egy műanyag deszkára borítjuk. 1-2 mm vastagságban elsimítjuk, és hűtőben megdermesztjük.
  11. Egy fém spatula vagy akár pizzalapát segítségével csokoládéforgácsokat tolunk le a megdermedt csokoládérétegből.

  • tepsi mérete: 11x25x7 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 788
elküldve: 0
receptkönyvben: 155
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gesztenyés alagút, gesztenyemousse őzgerincformában

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Tue, 2010-12-07 08:53

Jaj, most látom, hogy nem válaszoltam...Éva-Anyóca!Örülök, hogy tetszik! Remélem ízlett a családnak!
Fiadat Isten éltesse!Neked is jó készülődést!
Tündér

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2010-12-03 13:03

Tündér!Ez csodaszép varázslat,nagyon köszi :-)) Az is biztos, hogy nagyon finom,elmentve, és még vasárnap elkészítem, a fiam szülinapját ünnepeljük,a torta is megvan, persze innen a No Saltyról!!:-)) Feketeerdő torta,hm....Hiába, a 16. évet meg kell ünnepelni, nem is akárhogyan. :-)
Szép napot, és jó készülődést az ünnepekre! Éva-Anyóca

1110
babapiskóta 30 db
csokoládé 10 dkg
napraforgó olaj 2 ek
gesztenyemassza 62.5 dkg
növényi tejszín 3 dl
cukor 10 dkg
víz 2 dl
tej 1.5 dl
napraforgó olaj 1 ek
csokoládé 10 dkg