Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöld olaj

Zöld olaj
Zöld olaj
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta használom az ízesített olajokat; fokhagymásat, chiliset. Gondoltam, a zöldfűszer többletemből is lehetne egy finomat összedobni. A neten találtam egy jónak látszót, mert ez a recept jól " megtömi" az olajat a zöldfűszerrel, pontosan, ahogy terveztem.

Mivel gyakran változtatom az eredeti recepteket a tetszésem szerint, ez is más lett az eredetinél. Többféle, jól megtömött  bögrényi zöldfűszerrel készítettem, és a végén picit sóztam, borsoztam, chiliztem. És nem szűrtem át, mert nem akartam azt a sok jó finomságot kivenni belőle. Különben is szeretem a textúrát az ételekben. A biztonság kedvéért az eredeti receptet írtam le, de akinek az én variációm tetszik, vagy valami más, akkor természetesen lehet változtatni!

hozzávalók / 12 adag

  • 10 dkg zöldfűszer (friss, tetszés szerint egyfajta vagy vegyes)
  • 2.5 dl olívaolaj (vagy napraforgó olaj, szőlőmagolaj stb.)

ajánlat

Mártogatósnak is elképzelem, ha jó minőségű olívaolajjal készítjük. Ekkor ízesítjük sóval, borssal, esetleg fokhagymával. Friss, ropogós kenyérrel... Családi összejövetelekre, partikra jó sör vagy bor-korcsolya is lehet.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldfűszereket jól megmossuk, apróra tépkedjük, fás szárakat eltávolitjuk.
  2. Tiszta konyharuhára fektetjük, és alaposan leitatjuk róla a vizet.
  3. Ezután robotgépbe tesszük az olajjal, és teljesen finomra pörgetjük.
  4. Finom szűrőn vagy négyszeres géz anyagon átszűrjük.
  5. Hűtőben tarthatjuk kb. 2 hétig. Használat előtt fél órával vegyük ki a hűtőből, hogy elég folyékony legyen.
  6. Saláták ízesítéséhez, levesekhez, ragukhoz, tésztákhoz használjuk.


 

  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 5 360
elküldve: 1
receptkönyvben: 48
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: befőttek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
fogás: köret
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: fűszerek házilag
hasonló kategóriák: befőtt, kompót, télire

egyéb elnevezések

ízesitett olaj, fűszeres olaj, zöldfűszeres olaj

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szetty12
Szetty12 Fri, 2013-04-26 15:34

Lehet snidlinggel is? Most kellene vágnom szegényt, mert már nagyon nagy, de most nem kell semmihez, és szeretném a lehető legjobb módon tartósítani :)

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-04-27 05:06

Persze, szerintem igen!!! Mi hamar felfaljuk a snidlinget (hagymas/fokhagymas); eddig nem tettem olajba, de probald ki!! Lehet, hogy jobb is, mert a snidling kisebb viztartalmu....udv, T:)

Torma
Torma / Torma Sat, 2012-11-10 02:23

Nagyon tudom ajánlani! En mar mindenben használom; salataban, múltkor a tésztamra tettem belőle, de mindenbe jo :) T :)

157
zöldfűszer 10 dkg
olívaolaj 2.5 dl