Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Friss házi sajt zöldborssal és snidlinggel

Friss házi sajt zöldborssal és snidlinggel
Friss házi sajt zöldborssal és snidlinggel
25 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Megérkezett az első adag házi tej. :) Egy liter kivételével, ami most a hűtőben pihen, a többiből sajtot csináltam. Ezt és egy lilahagymásat. :) Le is meóztuk mindkettőt magos kovászos kiflivel. Hűtőben 3-4 napig eltartható... Már ha bírja addig.

A bors az áztatástól megpuhult és vesztett is az erejéből, így nem lett nagyon "vad" a sajt. A csepegtető edényről bővebben a lilahagymás sajtnál írtam. Ebből az adagból egy 33 dkg-os sajt lett. A készítésről találtok képeket a blogomon: http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2013/02/friss-hazi-sajt-lilahagymas-es.html

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző este a zöldborsot kevés vízbe tesszük, hogy megpuhuljon. Másnap (8-10 óra áztatás után) leöntjük róla a vizet.
  2. A tejet fazékba tesszük, felforrósítjuk. Nem kell sokáig forralni, nagyjából fél perc elég is (közben vigyázzunk, hogy ki ne fusson).
  3. Levesszük a tűzről, beletesszük az ecetet, egyet keverünk rajta, majd 20 percig állni hagyjuk. Ezalatt az ecet hatására a savó elválik a tej azon részétől, amiből majd a sajtot készítjük. A savónak opálos zöldes-sárga színűnek kell lennie.
  4. Egy szitába sűrű szövésű anyagot (organza) terítünk, és beleöntjük a fazék tartalmát. 15 percig hagyjuk lecsepegni.
  5. A metélőhagymát finomra vágjuk, majd a készülő sajthoz adjuk a borssal és a sóval együtt. Egy kanál segítségével összekeverjük.
  6. Az anyagból -benne a sajttal- batyut formázunk, és fellógatjuk; 15 percig pihentetjük.
  7. Ezután vagy így, a batyuban fellógatva hagyjuk tovább csepegni és szilárdulni, vagy egy lyukacsos edénybe tesszük, kézzel lelapogatjuk, tömörítjük, esetleg lesúlyozzuk, és abban hagyjuk tovább csepegni. 3-4 óra múlva lágy, de szelhető sajtunk lesz.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 129
elküldve: 7
receptkönyvben: 274
elkészítve: 6/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan nyitó, Dukan lépegető, Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi hidegtálak
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós krémek
elkészítési idő: 15-30 perc
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

zöldborsos házi sajt, snidlinges-zöldborsos házi sajt, házi sajt snidlinggel és zöldborssal

Hozzászólások (32)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fonott Kalács
Fonott Kalács / Fonott Kalács Tue, 2015-05-26 08:45

Megcsináltam, de a legnevetségesebb résznél rontottam el: odakozmáltam a tejet. Sose veszek házi tejet mert nincs időm vele foglalkozni, így fogalmam se volt róla hogy a tej oda tud kozmálni, volt nagy meglepetés! Pedig falusi gyerek vagyok, de ezt nem tudtam.
A kozmás ízétől eltekintve viszont sajt ügyileg sikerült, állagra jó lett, szóval nem adom fel! Csak azt bánom hogy ennyi sok tejből ilyen kevés lesz, már értem miért ilyen drága a piacon. A só adagot viszont sokallom hozzá, amit írtál, nekem túl sós lett.
Ma újra veszek tejet és holnap megint megcsinálom másik lábosban, mostmár oda is fogok rá figyelni, mert nagyon nagyon tetszik ez a sajtkészítés! Nem gondoltam hogy ennyire könnyű, nagyon köszi a receptet.

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2015-05-26 08:52

Szia! :) De örülök, hogy neked is megtetszett! :) Igen, tényleg nagyon könnyű, bár ahogy te is írod, a tejre jól oda kell figyelni. (én is jártam már így, ráadásul nem is az első alkalommal :D) A só mennyisége változó lehet; biztos, hogy a tiéd sósabb. :) Úgy értem nincs két egyforma só sem. Örülök, hogy újra elkészíted! Sok sikert hozzá! Köszönöm, hogy megírtad! Üdv: Ági

Fonott Kalács
Fonott Kalács / Fonott Kalács Tue, 2015-05-26 10:20

Ja még egy dolog: a képen nem látszik hogy mekkora ez a sajt. Az enyém kb tenyérnyi lett, benne hagytam a konyharuhában, cuki labdácska lett, de nagyon kicsi. Lehet hogy a sok értékes anyag kozmált az aljára? A tied kb mekkora szokott lenni kilóra meg átmérőre?

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2015-05-26 10:59

Hát, annál azért kicsit nagyobb lesz. :) Nézd, itt részletesebb a leírás: http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2013/02/friss-hazi-sajt-lilahag...
De azért nem lesz óriási a sajt. :) A visszamaradt savóból viszont még tudsz csinálni zsendicét így: http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2013/08/zsendices-grizgomboc.html ha gondolod, próbáld ki, olyasmi, mint a túró, de sokkal lágyabb ízű. :)

Fonott Kalács
Fonott Kalács / Fonott Kalács Wed, 2015-05-27 22:06

Na sikerült! Pont erre vágytam! Fehér fröccs mellé ettük, mindenkinek ízlett! Még mindig nagyon keveslem az adagot. Lehet hogy vizes az a tej amit veszek, majd megpróbálom máshol venni.
Még egyszer köszi a receptet.

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Sat, 2013-02-16 17:06

Még sosem próbáltam, nem is értem, miért...a fűszerezése számomra éppen tökéletes :)

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-02-15 06:39

Melyiket szeressem???Csudaszepek! A kis preselo dobozod is lelemenyes!!! Kellemes hetveget, puszi, T :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2013-02-14 18:15

Ágicám, szuper ez a sajt. Szoktam én is készíteni, de csak úgy üresen. Ezután én is fűszerezem. Köszi, hogy feltetted. Puszi: Piroska

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Thu, 2013-02-14 16:38

Ahham. Csak azért kérdem, mert én olyan reszelt sajtos típus vagyok. :-D Szeretem a lágyabb sajtokat is, de a keményebbet jobban. Egyébként most én is házi sajtot eszem, mert Évicától kaptam, aki egy nénitől veszi. A néni is jó kis házi tejből készíti. Először kétkedve kezdtem reszelni, de csodák-csodájára jól vizsgázott a sajtocska, tegnap ezt tettem a ketchupos-tejszínes mártásba.
Pusszantás: Gabi

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-02-14 16:51

Áháááá... Értem. Tényleg nem tudom, hogy ezt a típusú sajtot meddig, vagy hogyan lehet érlelni. Elvileg amibe só van keverve, az nem érlelődik úgy, mint az, amit sófürdőben tartottak. De ezt még alaposan ki kell tanulmányoznom sajtológiailag. :D
Biztos finom lett a mártás! Küldfénypost?
Puszillak: Ági

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Thu, 2013-02-14 17:05

Ki kell művelődnöm sajt-ügyileg nekem is, bár nemrég a Gasztroangyalban sok okosságot hallottam róla. Az ember tényleg kedvet kap házilag elkészíteni sok ételt vagy alapanyagot, és az bizonyos, h. te ebben itt zászlóvivő vagy.
A fényposta bedöglött sajna, csak a recit tudom küldeni, evvót az é, ni :-D http://suniskanal.blogspot.hu/2012/08/csirkemell-sajtos-kolbaszos.html
Cupp: Gabi

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-02-14 19:41

:D A Gasztroangyalt mi is csípjük nagyon!
Jáhhh... pedig még az ablak is nyitva volt! Megnéztem az étket... mmmmmm...
Francos fényposta... :( De elkészítem, az tuti, mert nagyon teccik! :)
Puszka: Ági

impuka
impuka / impuka Thu, 2013-02-14 16:31

Szia!
Engem a forma érdekelne.
Házi készítésű, vagy lehet ilyen előre lyuggatott tálat kapni?
Köszi
Erika

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-02-14 16:42

Szia Erika! :) Ez itt házi készítésű formában készült. Egy tejfölös vödör alja lett kilyuggatva. Ha esetleg gondolod, azt hiszem a másik sajt délután lesz aktív, ott el tudod olvasni, hogy is csináltam. Eredetileg azt töltöttem fel először, nem tudom, hogy miért ezt aktiválták hamarabb.
Lehet kapni is ilyen tálakat: http://hazisajtkeszites.hu/sajtbolt
Remélem tudtam segíteni! Üdv: Ági

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2013-02-14 13:35

Pontos, hibátlan, érthető recept. És a végeredmény egy naggggggggyon finom sajt:) Szép hétvégét: (a másik) Gabi :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-02-14 14:11

Szia Gabi! De aranyos vagy! Köszönöm szépen! Örülök, hogy te is így csinálod, nálunk nagyon bejött. Alig várom az újabb adag tejet. :) Szép hétvégét neked is: Ági :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2013-02-14 12:04

De kar, hogy en itt nem kapok friss hazi tejet!!! De meg fogom probalni, a UHT tejjel. Koszi a receptet!Puszi, Veronika:))

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2013-02-14 13:32

Szia:)
Ági receptje hibátlan, tökéletes! én is így csinálom. Lehet az ízesítéssel is kisérletezni. Más és más isteni finom sajt lesz belőle. Én sem kapok házi tejet (ill. azt tapasztalom felvizezik) így bolti tejből is megcsinálom. Arra figyelj hogy a tej magas zsírtartalmú legyen. Nyugodtan állj neki Ági receptjének, mert isteni finom:) Puszi: G

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2013-02-14 14:02

Szia Gabi! Az a helyzet, hogy a bolti tej, ami nem hokezelt, az viszont tele van tartositoval, de azert meg fogom probalni. Koszi a biztatast! Puszi:Veronika

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2013-02-14 13:56

Szia! Az az igazsag, hogy en mar abbol csinaltam, csak az ize nem volt az igazi. Lehet, hogy nekiugrok megint, mas izesitessel, pl. igy a te recid szerint. A masik dolog meg az, hogy en nem ecettel csinaltam, hanem citromlevel, mert nem tudtam, hogy az itteni ecettel hogyan fog viselkedni. Koszonom a jotanacsot, puszi, Veronika

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-02-14 14:27

Szia! Szerintem nyugodtan próbáld meg az ottani ecettel, biztos rajta van, hogy hány %-os. Adagold kanalanként, csak ne kevergesd, hogy ne törjön a massza. Gyorsan látod ám rajta, ahogy kezd elválni a savótól. Puszi: Ági

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Thu, 2013-02-14 11:20

Látom, megérkezett a kicsike... :-D Nagyon szép lett, guszta. Szted mennyi ideig kéne még érlelni, h. reszelhető legyen? Puszi: Gabi

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-02-15 06:37

Szia Gabi, reszelni nem probaltam, de nehezebb sullyal, hosszabb ideig csepegtetve kemenyebb lesz a sajt; akkor reszelheted...habar ez morzsolva a legszebb :) Udv, Torma

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-02-14 11:37

Köszi! :) Tyűha... Ez aztán a furmányos kérdés. Őszintén szólva nem tudom, mert mi javarészt befaltuk. Még van belőle egy kis darab, majd alávetem reszelőtesztnek ha lesz még belőle estére. :)
Bár így pár nap szikkadás után szét lehet "morzsolni"... Puszi: Ági

298
tej 2 l
ecet 4.5 ek
1 tk
snidling 1 csokor
zöldbors 1 ek