Nosalty Logó

Friss házi sajt zöldborssal és snidlinggel

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Ági78
Friss házi sajt zöldborssal és snidlinggel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 18% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 298 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 1188 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 53 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    16.6 g

Zsír

  • Összesen
    10.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1597.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    617 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    930 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.6 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    98 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    97 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1179 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    150 micro
Összesen 298 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    66.3 g

Zsír

  • Összesen
    41.4 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6388.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    2466 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    3720 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    90.4 g
  • Cukor
    83 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    185 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    393 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    105 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    389 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    190 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4714 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    600 micro
Összesen 1188 Kcal
  • 18% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    288.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    5 mg
  • Nátrium
    168 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    8.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    213 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 53 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előző este a zöldborsot kevés vízbe tesszük, hogy megpuhuljon. Másnap (8-10 óra áztatás után) leöntjük róla a vizet.
  2. A tejet fazékba tesszük, felforrósítjuk. Nem kell sokáig forralni, nagyjából fél perc elég is (közben vigyázzunk, hogy ki ne fusson).
  3. Levesszük a tűzről, beletesszük az ecetet, egyet keverünk rajta, majd 20 percig állni hagyjuk. Ezalatt az ecet hatására a savó elválik a tej azon részétől, amiből majd a sajtot készítjük. A savónak opálos zöldes-sárga színűnek kell lennie.
  4. Egy szitába sűrű szövésű anyagot (organza) terítünk, és beleöntjük a fazék tartalmát. 15 percig hagyjuk lecsepegni.
  5. A metélőhagymát finomra vágjuk, majd a készülő sajthoz adjuk a borssal és a sóval együtt. Egy kanál segítségével összekeverjük.
  6. Az anyagból -benne a sajttal- batyut formázunk, és fellógatjuk; 15 percig pihentetjük.
  7. Ezután vagy így, a batyuban fellógatva hagyjuk tovább csepegni és szilárdulni, vagy egy lyukacsos edénybe tesszük, kézzel lelapogatjuk, tömörítjük, esetleg lesúlyozzuk, és abban hagyjuk tovább csepegni. 3-4 óra múlva lágy, de szelhető sajtunk lesz.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 8659
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 14.

Receptkategóriák

Megérkezett az első adag házi tej. :) Egy liter kivételével, ami most a hűtőben pihen, a többiből sajtot csináltam. Ezt és egy lilahagymásat. :) Le is meóztuk mindkettőt magos kovászos kiflivel. Hűtőben 3-4 napig eltartható... Már ha bírja addig. A bors az áztatástól megpuhult és vesztett is az erejéből, így nem lett nagyon "vad" a sajt. A csepegtető edényről bővebben a lilahagymás sajtnál írtam. Ebből az adagból egy 33 dkg-os sajt lett. A készítésről találtok képeket a blogomon: http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2013/02/friss-hazi-sajt-lilahagymas-es.html

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Látom, megérkezett a kicsike... :-D Nagyon szép lett, guszta. Szted mennyi ideig kéne még érlelni, h. reszelhet? legyen? Puszi: Gabi

Ági78

Köszi! :) Ty?ha... Ez aztán a furmányos kérdés. ?szintén szólva nem tudom, mert mi javarészt befaltuk. Még van bel?le egy kis darab, majd alávetem reszel?tesztnek ha lesz még bel?le estére. :) Bár így pár nap szikkadás után szét lehet "morzsolni"... Puszi: Ági

Torma

Szia Gabi, reszelni nem probaltam, de nehezebb sullyal, hosszabb ideig csepegtetve kemenyebb lesz a sajt; akkor reszelheted...habar ez morzsolva a legszebb :) Udv, Torma

pussycat

De kar, hogy en itt nem kapok friss hazi tejet!!! De meg fogom probalni, a UHT tejjel. Koszi a receptet!Puszi, Veronika:))

Ági78

Szia! Nem tudom, hogy h?kezelt tejb?l milyen lesz... ez az oldal talán segít: http://hazisajtkeszites.hu/ Puszi: Ági :)

pussycat

Szia! Az az igazsag, hogy en mar abbol csinaltam, csak az ize nem volt az igazi. Lehet, hogy nekiugrok megint, mas izesitessel, pl. igy a te recid szerint. A masik dolog meg az, hogy en nem ecettel csinaltam, hanem citromlevel, mert nem tudtam, hogy az itteni ecettel hogyan fog viselkedni. Koszonom a jotanacsot, puszi, Veronika

Ági78

Szia! Szerintem nyugodtan próbáld meg az ottani ecettel, biztos rajta van, hogy hány %-os. Adagold kanalanként, csak ne kevergesd, hogy ne törjön a massza. Gyorsan látod ám rajta, ahogy kezd elválni a savótól. Puszi: Ági

Gabys

Szia:) Ági receptje hibátlan, tökéletes! én is így csinálom. Lehet az ízesítéssel is kisérletezni. Más és más isteni finom sajt lesz bel?le. Én sem kapok házi tejet (ill. azt tapasztalom felvizezik) így bolti tejb?l is megcsinálom. Arra figyelj hogy a tej magas zsírtartalmú legyen. Nyugodtan állj neki Ági receptjének, mert isteni finom:) Puszi: G

pussycat

Szia Gabi! Az a helyzet, hogy a bolti tej, ami nem hokezelt, az viszont tele van tartositoval, de azert meg fogom probalni. Koszi a biztatast! Puszi:Veronika

Gabys

Pontos, hibátlan, érthet? recept. És a végeredmény egy naggggggggyon finom sajt:) Szép hétvégét: (a másik) Gabi :)

Ági78

Szia Gabi! De aranyos vagy! Köszönöm szépen! Örülök, hogy te is így csinálod, nálunk nagyon bejött. Alig várom az újabb adag tejet. :) Szép hétvégét neked is: Ági :)

Törölt felhasználó

Szia! Engem a forma érdekelne. Házi készítés?, vagy lehet ilyen el?re lyuggatott tálat kapni? Köszi Erika

Ági78

Szia Erika! :) Ez itt házi készítés? formában készült. Egy tejfölös vödör alja lett kilyuggatva. Ha esetleg gondolod, azt hiszem a másik sajt délután lesz aktív, ott el tudod olvasni, hogy is csináltam. Eredetileg azt töltöttem fel el?ször, nem tudom, hogy miért ezt aktiválták hamarabb. Lehet kapni is ilyen tálakat: http://hazisajtkeszites.hu/sajtbolt Remélem tudtam segíteni! Üdv: Ági

Törölt felhasználó

Ahham. Csak azért kérdem, mert én olyan reszelt sajtos típus vagyok. :-D Szeretem a lágyabb sajtokat is, de a keményebbet jobban. Egyébként most én is házi sajtot eszem, mert Évicától kaptam, aki egy nénit?l veszi. A néni is jó kis házi tejb?l készíti. El?ször kétkedve kezdtem reszelni, de csodák-csodájára jól vizsgázott a sajtocska, tegnap ezt tettem a ketchupos-tejszínes mártásba. Pusszantás: Gabi

Ági78

Áháááá... Értem. Tényleg nem tudom, hogy ezt a típusú sajtot meddig, vagy hogyan lehet érlelni. Elvileg amibe só van keverve, az nem érlel?dik úgy, mint az, amit sófürd?ben tartottak. De ezt még alaposan ki kell tanulmányoznom sajtológiailag. :D Biztos finom lett a mártás! Küldfénypost? Puszillak: Ági

Törölt felhasználó

Ki kell m?vel?dnöm sajt-ügyileg nekem is, bár nemrég a Gasztroangyalban sok okosságot hallottam róla. Az ember tényleg kedvet kap házilag elkészíteni sok ételt vagy alapanyagot, és az bizonyos, h. te ebben itt zászlóviv? vagy. A fényposta bedöglött sajna, csak a recit tudom küldeni, evvót az é, ni :-D http://suniskanal.blogspot.hu/2012/08/csirkemell-sajtos-kolbaszos.html Cupp: Gabi

Ági78

:D A Gasztroangyalt mi is csípjük nagyon! Jáhhh... pedig még az ablak is nyitva volt! Megnéztem az étket... mmmmmm... Francos fényposta... :( De elkészítem, az tuti, mert nagyon teccik! :) Puszka: Ági

Csiki Piroska

Ágicám, szuper ez a sajt. Szoktam én is készíteni, de csak úgy üresen. Ezután én is f?szerezem. Köszi, hogy feltetted. Puszi: Piroska

Ági78

Szia Piroska! Köszönöm, aranyos vagy! De jó, hogy te is szoktál csinálni! Puszi: Ági

Torma

Melyiket szeressem???Csudaszepek! A kis preselo dobozod is lelemenyes!!! Kellemes hetveget, puszi, T :)

Ági78

Köszönöm! :) Kellemes hétvégét neked is! Puszi: Ági

ZilkaZil

Még sosem próbáltam, nem is értem, miért...a f?szerezése számomra éppen tökéletes :)

Ági78

Klassz! :) Ha kipróbálod, remélem ízleni fog! :)

Győre Ottília

Szerintetek kecsketejb?l is el lehet készíteni? köszönöm!Oti

Ági78

Szia Oti! Én még ugyan nem próbáltam, de sok helyen olvastam, hogy kecsketejb?l is csinálnak így házi sajtot. Biztos abból is finom lesz. Üdv: Ági

Fonott Kalács

Megcsináltam, de a legnevetségesebb résznél rontottam el: odakozmáltam a tejet. Sose veszek házi tejet mert nincs id?m vele foglalkozni, így fogalmam se volt róla hogy a tej oda tud kozmálni, volt nagy meglepetés! Pedig falusi gyerek vagyok, de ezt nem tudtam. A kozmás ízét?l eltekintve viszont sajt ügyileg sikerült, állagra jó lett, szóval nem adom fel! Csak azt bánom hogy ennyi sok tejb?l ilyen kevés lesz, már értem miért ilyen drága a piacon. A só adagot viszont sokallom hozzá, amit írtál, nekem túl sós lett. Ma újra veszek tejet és holnap megint megcsinálom másik lábosban, mostmár oda is fogok rá figyelni, mert nagyon nagyon tetszik ez a sajtkészítés! Nem gondoltam hogy ennyire könny?, nagyon köszi a receptet.

Ági78

Szia! :) De örülök, hogy neked is megtetszett! :) Igen, tényleg nagyon könny?, bár ahogy te is írod, a tejre jól oda kell figyelni. (én is jártam már így, ráadásul nem is az els? alkalommal :D) A só mennyisége változó lehet; biztos, hogy a tiéd sósabb. :) Úgy értem nincs két egyforma só sem. Örülök, hogy újra elkészíted! Sok sikert hozzá! Köszönöm, hogy megírtad! Üdv: Ági

Fonott Kalács

Ja még egy dolog: a képen nem látszik hogy mekkora ez a sajt. Az enyém kb tenyérnyi lett, benne hagytam a konyharuhában, cuki labdácska lett, de nagyon kicsi. Lehet hogy a sok értékes anyag kozmált az aljára? A tied kb mekkora szokott lenni kilóra meg átmér?re?

Ági78

Hát, annál azért kicsit nagyobb lesz. :) Nézd, itt részletesebb a leírás: http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2013/02/friss-hazi-sajt-lilahagymas-es.html De azért nem lesz óriási a sajt. :) A visszamaradt savóból viszont még tudsz csinálni zsendicét így: http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2013/08/zsendices-grizgomboc.html ha gondolod, próbáld ki, olyasmi, mint a túró, de sokkal lágyabb íz?. :)

Fonott Kalács

Na sikerült! Pont erre vágytam! Fehér fröccs mellé ettük, mindenkinek ízlett! Még mindig nagyon keveslem az adagot. Lehet hogy vizes az a tej amit veszek, majd megpróbálom máshol venni. Még egyszer köszi a receptet.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

A szívednek sem jó, ha túl sokat, vagy túl keveset...

Sokszor hallunk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hatásairól: a pihenés kell az agynak, a mentális egészségnek, az izmoknak, gyakorlatilag minden egyes szervnek a szervezetünkben. Ez alól a szív sem kivétel: egy friss kutatás szerint a 6-7 óránál kevesebb vagy több alvás komolyan megterhelheti az egyik legfontosabb szervünket.

Stuth-Nagy Niki

További cikkek