r
Nosalty Logó

Frankfurti zöldborsó

tenger
Frankfurti zöldborsó
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

397
Kalória
14.3g
Fehérje
34.5g
Szénhidrát
22.1g
Zsír
268.6g
Víz
60.1g
Koleszterin
10.4g
Élelmi rost
11.5g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 397 kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1590 kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 68 kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    14.3 g

Zsír

  • Összesen
    22.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1362.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    183 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    285 mg
  • Nátrium
    794 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34.5 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    268.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    311 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    73 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    112 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    165 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    132 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    2132 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4885 micro
Összesen 397 kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    57 g

Zsír

  • Összesen
    88.5 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    241 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5450.8 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    733 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    320 mg
  • Foszfor
    1139 mg
  • Nátrium
    3176 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    138.1 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

Víz

  • Összesen
    1074.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1245 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    292 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    448 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    660 micro
  • Kolin:
    254 mg
  • Retinol - A vitamin:
    529 micro
  • α-karotin
    126 micro
  • β-karotin
    8528 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19540 micro
Összesen 1590 kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    234.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    137 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    46.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    368 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    842 micro
Összesen 68 kcal

Elkészítés

  1. A póréhagymát vékonyra karikázzuk, a salátaszívetfelaprítjuk.
  2. Felmelegített vajon üvegesre pároljuk.
  3. Közben megtisztítjuk és felkockázzuk a burgonyát, felaprítjuk a petrezselymet, és 4-5 perc után a zöldborsóval együtt a hagymás alaphoz adjuk.
  4. Sózzuk, borsozzuk, kb. 0,5 l leveslével felöntjük, majdnem készre pároljuk (kb. 15perc a krumplitól függően).
  5. Most következik a pürésítés, ahogy szeretjük(sima, darabos), és további kb. 2 dl levest adunk hozzá a kellő állag eléréséig.
  6. Frissen aprított mentával, 4-6 kanál tejföllel/ tejszínnel (nekünk a tejföl jobban bejött a savanykásságával) összerottyantjuk.
  7. Sült/főtt virslikarikákkal tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 25 p

Nosztalgikus leves/ főzelék/ egytálétel. Kb. 20 évvel ezelőtt készítettem el először, Frankfurtban. És a recept szerint is ez a neve. :-) Pont az emlékek miatt itt pontosan betartom az előírásokat, mert jólesik. Persze elhagyható a "salátaszív", s akár a menta is, de az utóbbit kár lenne.

További receptek

Címlapról ajánljuk

3600 élelmiszer-csomagolásból származó vegyi anyagot találtak az emberekben

Július minden évben a műanyagmentesség hónapja, de míg kezdetben a teknősökről, szívószálakról és műanyag zacskókról szólt a mozgalom, ma már ennél nagyobb a tét: kiderült, nemcsak rengeteg felesleges hulladék keletkezik az egyszer használatos műanyag étel- és italcsomagolások révén, de ezekből akár több ezer vegyi anyag is kioldódhat.

Íme a nyár 5 klasszikus fogása cseppet sem klasszikusan készítve:...

Egy évszakot nemcsak az időjárása teszi jellegzetessé, hanem azok a klasszikus fogások is, amelyet e kijelölt három hónap alatt fogyasztunk. Szerencsére a nyár csak úgy dúskál a legzamatosabb alapanyagokban és a belőlük főzött, isteni receptúrákban is, amelyeket szeretünk újra és újra megfőzni. Készítsük el őket idén is, sőt, ha kedvünk tartja csavarjunk is egyet rajtuk.

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...