Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Francia vörösboros csirkecombok

Francia vörösboros csirkecombok
Francia vörösboros csirkecombok
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt az ételt sütés előtt 2 nappal már elő kell készíteni. Ugyanis a vörösboros páclének ízt és színt kell kölcsönözni a csirkecombjainknak.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A pácléhez vegyünk elő egy nagyobb méretű tálat. Öntsük bele a vörösbort és dobáljunk bele néhány szem egész borsot, borókát, 2-3 babérlevelet, sót és 100 g cikkekre vágott hagymát, majd tegyük bele a megfelezett csirkecombokat. A napok során kb 2 szer forgassuk át a húsokat, természetesen tartsuk hűtve, és várjunk türelmesen.
  2. Amikor eljött az idő, húsainkat távolítsuk el a léből és a levet szűrjük le a hagymás fűszerektől, de ne dobjuk ki.
  3. A combokat helyezzük egy tepsibe, öntsünk rá 100 ml olajat. Kicsit forgassuk át, hogy az olaj mindenhová eljusson, majd végezetül dobjuk mellé a hagymás fűszereinket, aztán irány a sütő. 200 fok 10 perc.
  4. 10 perc után öntsük fel az egész leszűrt vörösborral, vegyük vissza a sütőt 140 fokra, és még pároljuk a húsokat további kb 20 percre. (A forrásponttól számított az idő)Vigyázzunk, hogy a húst ne főzzük le a csontról! Néha-néha ellenőrizzük.
  5. És már egy nyeles forralóban kezdhetjük is a mártásunk elkészítését. Öntsük bele a maradék olajat, felhevített állapotban dobjuk bele levétől leszűrt gyöngyhagymáinkat, a péppé tört fokhagymát és a paradicsompürét. Pirítsuk le, majd adjuk hozzá a szeletekre vágott gombát, további pirítás után szórjuk meg a liszttel. Az eközben megpárolt húsról szűrjük a gombás ragura a levet, pár percig forraljuk, míg a liszttől be nem sűrűsödik, ha kell, még ízesítsük. (Ha nem akarunk nagyon intenzív boros ízt a mártásunknak akkor a sütésnél a fele bort helyettesíthetjük alaplével!)
  6. A húsokat helyezzük egy mélyebb porcelán tálba és bőségesen vonjuk be a ragus mártással. Durvára vágott petrezselyemzölddel díszítsük.
  7. Jó étvágyat! (Hosszú volt, de megérte...)
     


 

  • sütési hőfok: 160°C
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 24 284
elküldve: 9
receptkönyvben: 421
elkészítve: 16/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Barny

Mióta szakács: 2013.01.19.
35 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: ősz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

coq au vin, pácolt csirkecombok, vörösboros pácos csirkecomb, két napig pácolt csirkecombok

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

divica
divica Thu, 2016-08-11 22:46

Elkészítettem, finom és különleges! Legközelebb fele mennyiségű borral fogom. Köszönöm a receptet!

rekalein
Rekalein / rekalein Sat, 2015-06-06 20:56

A recept megmentett egy üveg nem túl jó bort a kiöntéstől, néhány csirkemellet a lefagyasztástól, a maradék gombát a szemetestől, és ha már ételmentés, akkor felfőztem egy kis maradék tejszínnel a mártást. Nem ártott neki :) Nagyon finom volt, megvettük! Köszönjük!

gkriszti
gkriszti Mon, 2013-11-04 10:45

Kedves Barnabás!
Nagyon tetszik a recepted, már érzem is az illatát az orromban, köszönöm:-) Ki is próbálnám, viszont a vendégek közül, akiknek készíteném, van aki nem szereti a gombát. Te, aki már próbáltad, mit gondolsz, mennyire hiányzik az étel ízéből a gomba, elhagyható? Illetve nincs valami jó ötleted annak helyettesítésére?
Köszönöm a segítséget!
Üdv: Kriszti

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2013-01-28 17:21

Szia,
ez a recepted is nagyon nagyon tetszik:) De............engem egy kicsit megriasztott a 2 liter bor.
A pácolásnál még elfogadom, de a süléshez is kell ez a mennyiség? És mert elkészíteném, tovább érdeklődöm. Milyen bor kell hozzá? félédes, száraz, aromás stb...A 2 napig tartó boros pácolás ill. sütés során a bor mennyiben jelentkezík a hús ízében, mivel a családom az intenzív alkohol ízt az ételben elutasítja. (a vörösboros marha vagy vaddisznó pörköltnél nem zavarja őket) A sütési hőfok 140 fok nekem picit alacsonynak tűnik, illetve ennek tükrében rövidnek itélem a sütési időt.
köszönöm a választ, üdv: Gabi

barna39
Barny / barna39 Mon, 2013-01-28 17:43

Szia ! A bor mennyiség azért kell hogy minden hús darabot átjárjon az íze és sütéskor megkapja a sötét vörös majdnem fekete színt. Hagyományos asztali bor is megfelel a pácolásához.
A viszonylag nagy hőfokon való 10-15 perces elősütés után már csak párolódnia kell ezért elegendő a 140 fok, de a magasabb hőfok sem teszi tönkre. Az alacsony hőfokú sütésnél a forráspont elérésétől számítottam az időt. Ez gyenge fiatal csirkénél kb. elég kellene hogy legyen, de sajnos ez is sütő függő ,ellenőrizni kell. Mi erős sütővel dolgozunk ami hamar melegszik és az ételt egyenletesen éri a hő. Ha a család nem igazán boros, akkor a bor felét lehet helyettesíteni a sütésnél vízzel vagy húslével. És ezt ajánlom másoknak is akik nem szeretik az intenzív boros ételeket. (A bor alkohol tartalma elvileg a sütés ideje alatt elpárolog ! Üdvözlettel, Barnabás!

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-01-29 01:34

Bocs Barnabás, de beleolvastam ebbe a tanácsadásba; nagyon profi (nem véletlen)!!!
A receptet pedig mentettem, tetszik és a fotó is! üdv, Torma :)

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2013-01-28 17:51

Szió,

köszönöm a szupergyors választ. A sütési idő megértve, akkor a sütőmhöz igazítom a sütési időt. A bor mennyiségét pedig a sütés alkalmával csökkentem. Köszi a segítséget, mentettem és feltétlen kipróbálom. Szép hetet kívánok, Gabi

Kerti Mariann
Marina / Kerti Mariann Mon, 2013-01-28 16:48

Nagyon tetszenek a receptjeid! Ez is kiadós, finom, és nem túl bonyolult vendégváró. A fényképek is nagyon jók. :)

612
csirkecomb 10 db
vörösbor 2 l
vöröshagyma 100 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
borókabogyó 0 ízlés szerint
babérlevél 2 db
napraforgó olaj 150 ml
sűrített paradicsom 50 g
fokhagyma 2 gerezd
csiperkegomba 300 g
ecetes gyöngyhagyma 100 g
finomliszt 2 evőkanál