Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Francia rumos kuglóf

Francia rumos kuglóf
Francia rumos kuglóf
75 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Két legyet egy csapásra: ezzel a recepttel avattam fel az új kuglófformámat és az új F. Nagy Angéla szakácskönyvemet is. Nem mellesleg lett desszertünk, uzsonnánk, reggelink is.:) Az eredeti verziót egy picit megpiszkáltam, de csak éppen hogy. Nagyon finom, érdemes vele kísérletezni, mert bonyolultabbnak tűnik, mint amilyen valójában.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

Az öntethez

A csokimázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1.  A tejet 1 ek cukorral meglangyosítjuk, az élesztőt megfuttatjuk benne. A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverünk másfél ek cukrot és egy csipet sót.
  2. Közepébe ütjük a tojásokat, belecsurgatjuk az élesztős tejet, és kemény munkával szép fényesre dagasztjuk a tésztát. Ha kell, adunk még hozzá lisztet. A végén beledolgozzuk az olvasztott vajat is.
  3. Kizsírozott, morzsával meghintett kuglófformába tesszük, és langyos helyen a duplájára kelesztjük (1-1,5 óra).
  4. Ha megkelt, hideg sütőbe tesszük, bemelegítjük 200 fokra, pár percig így sütjük, majd mérsékeljük a hőmérsékletét 170 fokra. Ha nagyon pirul a teteje, fedjük le alufóliával. Tűpróbáig sütjük (kb. 40 percig). Kivesszük, és egy tányérra borítjuk.
  5. A sütés közben elkészítjük az öntetet: A vizet 5 percig forraljuk a cukorral, a citromhéjjal és a citromlével, majd levesszük a tűzről, és belekeverünk 1 tk rumaromát és 5 ek baracklekvárt. A megsült kuglófot nyakon öntjük vele, hagyjuk, hogy szikkadjon.
  6. Közben az öntethez a kakaóport összemelegítjük a cukorral és annyi vízzel, hogy összeálljon, sűrűre főzzük, végül levesszük a tűzről, beleolvasztjuk a vajat, és körben rálocsoljuk a kuglófra.
  7. Megvárjuk, míg valamennyire megdermed, és langyosan már szépen lehet szeletelni.
  • sütési hőfok: 170°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 071
elküldve: 0
receptkönyvben: 37
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Mandula

Mióta szakács: 2013.05.28.
35 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: kuglóf
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

baba au rhum, szirupos kuglóf, csokimázas mazsolás kuglóf sziruppal leöntve

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

540
rétesliszt 25 dkg
tej 2 dl
instant élesztő 0.5 tasak
cukor 2.5 ek
tojás 3 db
citromhéj 0.5 citromból nyert
vaj 5 ek
mazsola 1 marék
1 csipet
víz 1.5 dl
cukor 15 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
citromlé 0.5 citromból nyert
rumaroma 5 ml
sárgabaracklekvár 5 ek
cukrozatlan kakaópor 2 ek
cukor 2 ek
vaj 5 dkg
víz 5 ek