r
Nosalty Logó

Formatartó mézeskalács 19.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Formatartó mézeskalács 19.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

Az írókához

Összesen 1158 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

Az írókához

Összesen 4628 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

Az írókához

Összesen 358 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    17.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    657.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    194 mg
  • Nátrium
    316 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    238.3 g
  • Cukor
    139 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    103 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 1158 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69.1 g

Zsír

  • Összesen
    68.8 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2629 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    203 mg
  • Kálcium
    185 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    183 mg
  • Foszfor
    776 mg
  • Nátrium
    1263 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    953.3 g
  • Cukor
    557 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    185.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    419 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    175 micro
  • Kolin:
    222 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    336 micro
Összesen 4628 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    203.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    98 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.8 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 358 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

Az írókához

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta összeállításához a lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot tálba szitáljuk, ízlés szerint fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük, közepébe mélyedést alakítunk ki.
  2. A margarint és a mézet vízfürdő felett felolvasztjuk, a lisztes keverékhez öntjük, és el kezdjük összedolgozni.
  3. A tojást kissé felverjük, majd hozzáadjuk a masszához. Kézzel összegyúrjuk. Lisztezett deszkán kb. 3-5 mm vastagságúra nyútjuk. Ha kartonpapír sablonnal dolgozunk, mindig lisztezzünk alá. A kiszúró formákat mindig lisztezzük.
  4. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, fél óra elteltével visszamérsékeljük 150°C-ra.
  5. A tepsiket kiolajozzuk és kilisztezzük, vagy sütőpapírral béleljük ki. A mézesformákat egymástól kb. 1,5-2 cm távolságban helyezzük el, különben sütésnél összeérhetnek. Ha mandulával, szezámmaggal, stb.. szeretnénk díszíteni, még a nyers tésztára tegyük rá, és együtt süssük azzal.
  6. A mézeseket kb. 6-8 percig süssük, ez alatt az idő alatt ne nyitogassuk a sütőt, mert a tészta összeesik.
  7. Díszítésnél a fantáziánkra van bízva, hogy mivel díszítjük föl a mézeskalácsokat. Választhatunk cukorgyöngyöket vagy –virágokat, zselé/drazsécukrokat, mandulát, diót, szezámmagot, mákot, de egyszerűen írókával is megrajzolhatjuk a mintákat.
  8. Az Írókát kb. 20 dkg átdarált és -szitált porcukorból, 1 tojásfehérjéből készítjük. Ehhez a fehérjét kissé felverjük, a porcukrot fokozatosan adagoljuk hozzá. Teáskanálnyi citromlét vagy mandulaaromát adhatunk hozzá ízesítésként.
  9. A krém akkor jó, mikor már nehezen folyik le a habverőről. Ezután kisebb mennyiségben habzsákba vagy nejlonzacskóba töltjük.
  10. Színezéshez gél állagú ételfestéket használjunk, ez ugyanis nem hígitja fel a masszánkat.
  11. Tipp: A glazúrszálat óvatosan vezessük végig a mézeskalács körvonalán. Folyamatos, de kicsi nyomással adagoljuk a krémet.
  12. Az egyes fordulókban picit megállhatunk, de amennyire csak lehet, ne tegyük le a szálat! Hagyjuk száradni!
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x45
  • Sütés ideje: 8 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 26045
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 27.

Ajánló

Ajánlom mindenkinek, aki lelkes híve a mézeskalács készítésnek! Fontos: a lisztet tegyük egy éjszakára a mélyhűtőbe, hogy a lisztben élő, szemmel nem látható élősködők elpusztuljanak a hidegtől. Sajnos a sütéssel nem érjük ezt el, csak a fagypont alatti hőmérséklettel.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nagyon szeretek díszes mézeskalácsokat készíteni ajándékba, legyen szó karácsonyról, születés- vagy névnapról, esküvőről, karácsonyról. Ötleteimet évszaktól és szezontól függetlenül öntöm mézeskalácsba. Sokakat érdekel a formatartó mézeskalács receptje, s most ezt nyújtom át. Ezzel sikerülni fog. www.mivesmezes.hu

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Egyszer?en elképeszt?, milyen gyönyör?eket alkottál! Le a kalappal! Gratulálok! Ez már m?vészet. (Elkukkantottam az oldaladra is... Meseszépeket láttam... azóta nem is találom a szavakat. :)) Köszönet a receptért! :)

Csiki Piroska

Eredetileg azt akartam megkérdezni, hogy megpuhulnak-e ehet?k-e a mézeskalácsok, de miután megnéztem az oldaladat rájöttem, hogy ezeket a m?alkotásokat nem is szabad megenni. Gyönyörüek.Piroska

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen! :-) Voltaképpen ezek a mézeskalácsok ugyanúgy megpuhulnak, ha párás környezetben tartjuk. Pl. ha pléh dobozban tárolod, akkor egy kis mokkás pohárba tegyél vizes papírtörlöt, majd így zárd le a dobozt. A mézes megpuhul, fogyasztható lesz, igaz a dekoráció le fog potyogni.

Törölt felhasználó

Kedves Erna! El?ször is megköszönném, hogy életem legjobb mézeskalács receptjét megosztottad velem. Kérdésem az lenne, hogyha megpuhul, visszakeményíteni hogyan lehetne, vagy megel?zni, hogy megpuhuljon. El?re is köszi a választ! Üdv: Nóra

Törölt felhasználó

Kedves Nóra, én a következ? tippeket tudom javasolni ahhoz, hogy megmaradjon a kisült mézeskalács keménysége. Az egyik, hogy a szódabikarbóna tényleg csak 2 csapott mokkáskanálnyi legyen fél kg liszthez, ezzel nem fogja túlzottan "felfújni" a kalácsot sütés közben. Másik fontos dolog, hogy igazából a bekevert tésztát nem kell h?t?be tenni, még akkor sem ha csak másnap van id?d a felhasználására, inkább tedd a lakásnak egy h?v?sebb részére, ott pihentesed. A tészta ez id? alatt nem fog megromlani, mert a cukor és méz tartalma konzerválja a tojást és a vajat. Viszont nem fog megvizesedni, ami sajnos a h?t?be tétel miatt bekövetkezik. Harmadik javaslatom: átgyúrásnál használj bátran több lisztet a tészta alá, dolgozd bele, hagyd pihenni 20 percet, majd ez után szaggasd ki a formákat. A sütésnél inkább picit barnább színre törekedj, ezzel nem égeted meg, csak jobban átsütöd. Végezetül a kisült mézest hamar zárd el fém-, vagy m?anyag dobozba. A tészta visszakeményítése nagyon egyszer?, tedd be a süt?be a kalácsot kb. 1,5-2 percre, majd a fentiekhez leírt módon tárold felhasználásig. Igazából a liszttel és a sütési id? hosszabbításával, valamint a helyes tárolással lehet a mézeskalácsok keménységét elérni, meg?rizni. Remélem, tudtam segíteni! Üdv: Erna

Törölt felhasználó

Remélem ezzel a recepttel sikerülni fog, mert a tegnapi kísérletem szétfolyt a süt?ben egy másik recepttel..... :(

Törölt felhasználó

Sikerült, nagyon gyors volt és finom is lett....mézessüti f?szerrel készítettem. Köszi! :)

Törölt felhasználó

Karácsonyra sütöttem, nagyon finom lett, csak azt nem értem, nekem miért kellett a sütéshez 200 fok és tizenöt perc... Sajnos a 150 fokot nagyon kevésnek találtam, nyers maradt az egész, az els? tepsit kétszer kellett visszategyem további sütésre. Mindenesetre nagyon finom lett, köszönöm, hogy kipróbálhattam.

gulyasandi

Ez a legfinomabb mézeskalács, amit valaha ettem! Az elmúlt 3 év karácsonyán mindig ezt a receptet használtam

Hozzávalók

A tésztához

Az írókához

Címlapról ajánljuk

További cikkek