Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fondant formatorta rózsákkal

Fondant formatorta rózsákkal
Fondant formatorta rózsákkal
90 perc / előkészület: 45 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a tortát a Hugomnak készítettem, a belsejét kókuszos csokikrémmel töltöttem meg, és egy hűtőtáskában kb. 600 km-t utaztattam, ezért is tettem szögletes tálcára - ahogy az a fotón látható. :)

u.i.: Épségben kapta meg az ünnepelt!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A torta külső részéhez

  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj (vagy csoki ganache)

A torta borításához és díszítéséhez

A glazurkrémhez

ajánlat

Azoknak ajánlom, akik nagyon szeretnek hasonló tortákat maguk készíteni és ajándékozni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótához: a tojást szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet és az olajat.
  2. A kétféle lisztet a sütőporral elkeverjük, és szitálva hozzáadjuk a tojássárgájás masszához.
  3. A fehérjét is felverjük 2 ek porcukorral, majd a habot óvatosan apránként elkeverjük a masszával.
  4. A tepsit kivajazzuk, aljára megfelelő méretet vágunk ki sütőpapírból.
  5. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük a piskótát. (okos tipp: egy benedvesített konyharuhát tekerjünk a tortaforma koré, biztosítótűvel rögzítsük. A piskóta így egyenletesen fog átsülni.)
  6. Miután kihűlt, a piskóta tetejét levágjuk, keresztben 3 részre osztjuk. Megtöltjük szabadon választott krémmel (ez lehetőleg ne legyen túl lágy, mert kifolyik, inkább vajkrémes jellegű legyen). A tortát kívülről vékony rétegben megkenjük cukorral kikevert vajjal, vagy csoki ganache-sal, és betesszük a hűtőbe 2 óra hosszára dermedni.
  7. 2 óra elteltével a kezünket kókuszvajjal kenjük be, és így gyúrjuk át fondantunkat. Mérjük le, hány centiméter az átmérője a tortának (2x az oldal magasság+1x a teteje), és ügyeljünk arra, hogy a megfelelő méretűre nyújtsuk ki a cukormasszát, beburkoljuk vele a tortánkat, óvatosan lesimítjuk a kezünkkel, és simítólappal a fondantot, majd a felesleges részt egy pizzavágóval körben levágjuk.
  8. Ezután a tortát feldíszítjük a rózsákkal és a levélkékkel, amiket előzőleg már vagy elkészítettünk, vagy vásároltunk a cukrászdában. Esetleg még glazúrból-ahogyan az a fotón is látható- körben mintákat, íveket rajzolunk, az alját körben gyöngysorral díszítjük, vagy szintén glazúrból, vagy fondantból. A tortát átadásig/szállításig hűtőben tároljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 23 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 265
elküldve: 1
receptkönyvben: 66
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Tornyay Erna

Mióta szakács: 2010.12.15.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, Valentin-nap
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

szülinapi formatorta, fondant formatorta, marcipánburkolatú torta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nucko
Tornyay Erna / Nucko Thu, 2012-02-09 17:54

Marcipán helyettesítő massza UNIDEC néven szerezhető be az m-gel.hu-n, szerintem mennyiségben és árban is elfogadható, a minőségével meg voltam elégedve. Készítettem már én is magam fondantot, s ahogy az előttem szóló "Mamec" is írta, egy kissé macerás, de sok gyakorlással meg alapanyag felhasználásával valóban elkészíthető. Jómagam speciel nem vesződöm vele, inkább készen vásárolom. A pillecukorból készített fondanttal kapcsolatban is az a véleményem, hogy célnak megfelel, azonban nem mindegyik jó minőségű. A segédeszközök pedig a már említett oldalakon valóban megvásárolhatóak.

timea70
timea70 Sat, 2012-02-04 19:14

Gratulálok nagyon szép.
Honnan szerzed be a fondant.
Én egyszer csináltam porcukorból, de órákat kínlódtam vele. Aztán másodszor marsmallow-ból csináltam na az maga volt a katasztrófa.

mamec
mamec Thu, 2012-02-09 13:31

Kedves Tímea!
Ne add fel a fondan készítést, mert megéri. Elsőre lehet, hogy egy kicsit macerás de ha teheted próbáld meg újra. A marsmallow-ot is megcsinálhatod magad.Torta iskola a margit2.hu-n található, itt mindent megtalálsz.
Egyébként a fondan helyettesítők : formix és a plasztik csoki : formix.hu
vagy unidec az pedig m-gel.hu-n rendelhetőek. Valamint eszközök: soregi.hu, desszertmester.hu.
De ezek igen drágák mind! Remélem segítettem.

Nucko
Tornyay Erna / Nucko Thu, 2012-02-02 15:14

Ó, köszönöm szépen, pedig én "csak" háziasszonyként készítettem. Emlékszem a krémmel volt egy kis gondom, mert hígabbra sikerült, mint ahogy szerettem volna. Rájöttem, hogy valószínúleg a krémbe kevert vaj volt az oka, ugyanis vizesíti. Éppen ezért a vajat azóta tisztítom. Ez azt jelenti, hogy felolvasztom, leszedem a habját, majd leszűrőm egy üvegbe. Az eljárás következtében a savó elválik a vajtól. Hűtőben való dermedés után a savó leönthető. A tisztított vajat bármihez felhasználhatom, a tortakrémeket nem fogja vizesíteni már.

1103
finomliszt 20 dkg
rétesliszt 10 dkg
cukor 25 dkg
sütőpor 1 csomag
tojás 6 db
napraforgó olaj 1 dl
tej 1 dl
porcukor 2 ek
vaj 1 ek
cukor 5 dkg
vaj 5 dkg
cukorfondant 1 kg
cukorgyöngy 1 ek
kókuszzsír 1 ek
ételfesték 5 csepp
tojásfehérje 1 db
porcukor 30 dkg