Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Finom diós szelet

Finom diós szelet
Finom diós szelet
50 perc / előkészület: 25 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a sütit már ezer éve sütjük otthon. Még anyutól tanultam el az elkészítését, és a recept is tőle van. Mindig van itthon házi baracklekvár, és a nagyon öreg diófánk mindig megajándékoz rengeteg dióval. Így aztán nagyon sokszor készítünk diós sütit, köztük ezt a sütit is. Már elkészítettem mákos verzióban, diétásan is, úgy is isteni! Bátran ajánlom mindenkinek! Nem lehet elrontani, kiadós, gyors és mutatós sütemény.

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Diós krém

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta elkészítése

  1. Élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztbe beletesszük a sót, a sütőport, a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a 4 tojássárgáját és az élesztős tejet. Összegyúrjuk /nem kell keleszteni a tésztát/.
  2. Elkészítjük a habos krémet (addig a hűtőbe szoktam tenni a tésztát, de ez elmaradhat, akkor is tökéletes lesz).

Diós krém

  1. Diót ledaráljuk, hozzáadjuk a reszelt bio citrom héját.
  2. 4 tojásfehérjét a 15 dkg porcukorral habbá verjük. Ehhez hozzáadjuk óvatosan a darált diót, hogy a hab kevésbé törjön.

Összeállítás

  1. Összeállítjuk a sütit. Tepsit kivajazzuk, lisztezzük. Tepsi mérete 41 x 32 cm (a fennmaradó helyet zsírpapírral vagy alufóliával szoktam kitölteni, hogy ne terüljön el a süti).
  2. A tésztát 3 részre osztjuk, és téglalap alakúra, tepsi hosszúságúra kisodorjuk, vékonyra, mert sütéskor megnő. A kisodort tésztát megkenjük sárgabaracklekvárral, és a két szélén feltekerjük, de középen hagyunk helyet a tölteléknek. (kb. 3 cm) Beletesszük a tepsibe egymás mellé a rudacskákat, itt tesszük rá a habot. Tölteléket ráhalmozzuk a közepére, nem baj, ha túl sok a töltelék. (Ha marad töltelék, a szakács jutalma.:-) )
  3. Előmelegített sütőben, 180 C-on, 20- 25 perc alatt (alsó-felső sütés) megsütjük. Nagyon finom, és nem macerás elkészíteni (leírni bonyolultabb volt, mint elkészíteni:-) ).
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 41x32x6 cm
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 640
elküldve: 2
receptkönyvben: 59
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Kandi02

Mióta szakács: 2015.12.18.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós sütemény, lekváros-diós süti, töltött kalács

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kandi02
Kandi02 / kandi02 Tue, 2016-04-19 14:25

Szia! Igen, csak annyi kell bele amennyi az élesztőhöz szükséges /1 teáskanál, vagy 1 kockacukor/

1020
finomliszt 30 dkg
vaj 10 dkg
tojássárgája 4 db
friss élesztő 1 dkg
tej 1 dl
cukor 1 teáskanál
1 csipet
foszfátmentes sütőpor 1 késhegynyi
dió 15 dkg
porcukor 15 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
sárgabaracklekvár 5 ek
tojásfehérje 4 db