r
Nosalty Logó

Fellah köfte, a török vega bulgurgolyók

Rosanics Petra
Fellah köfte, a török vega bulgurgolyók
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

köfte

paradicsomszósz

451
Kalória
11.8g
Fehérje
71.8g
Szénhidrát
13.3g
Zsír
73g
Víz
-
Koleszterin
9.3g
Élelmi rost
4.2g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 8% Zsír

köfte

paradicsomszósz

Összesen 451 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 8% Zsír

köfte

paradicsomszósz

Összesen 1803 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 8% Zsír

köfte

paradicsomszósz

Összesen 125 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    964.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    226 mg
  • Nátrium
    579 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    71.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    73 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    65 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    877 micro
  • β-crypt
    231 micro
  • Likopin
    3452 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 451 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47 g

Zsír

  • Összesen
    53 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3858.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    155 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    435 mg
  • Foszfor
    903 mg
  • Nátrium
    2316 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    287.2 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

Víz

  • Összesen
    292.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    333 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    258 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    239 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    52 micro
  • β-karotin
    3506 micro
  • β-crypt
    924 micro
  • Likopin
    13807 micro
  • Lut-zea
    548 micro
Összesen 1803 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    269.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    162 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    20 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    20.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    245 micro
  • β-crypt
    64 micro
  • Likopin
    963 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 125 kcal

Elkészítés

köfte

  1. A bulgurt az alaplében puhára főzzük, majd durvára turmixoljuk. Akkor jó az állaga, ha krémes és ragacsos, de vannak benne nagyobb bulgurszemek is.
  2. Egy nagy tálban összegyúrjuk a főtt-turmixolt bulgurt a búzadarával, kevés liszttel, pici hasrissával (vagy másmilyen paprikakrémmel), sűrített paradicsommal, olívaolajjal és ízlés szerint fűszerezzük.
  3. A masszát hagyjuk legalább 15 percet pihenni, majd nedves kézzel diónyi golyókat formázunk belőle, a golyók közepét pedig egyesével benyomjuk a kisujjunkkal, így megadva a jellegzetes formáját neki.
  4. A bulgurgolyókat bő, forrásban lévő vízben 2-3 adagban kifőzzük, ügyelve rá, hogy a vízbe kerülés után már ne lobogjon a víz, mert attól széteshet. 5-10 perc alatt készre főzzük, akkor van készen, ha feljönnek a golyók a víz tetejére.
  5. A kész köftéket leszűrjük és a közben elkészített paradicsomos szószba tesszük.

paradicsomszósz

  1. A finomra aprított lilahagymát, fokhagymát és paprikát az olívaolajon alaposan lepirítjuk, majd megszórjuk a fűszerekkel és úgy is átpirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a harissapasztát és a sűrített paradicsomot, valamint a bulgurgolyók főzővizéből is öntünk bele egy csészével, így tökéletesítve a szósz állagát.
  3. A kifőtt bulgurgolyókat a paradicsomszószba tesszük és átforgatjuk benne, hogy a golyók közepén lévő mélyedésekbe is jusson a szaftból.
  4. Fűszeres joghurtra (fokhagyma, só, bors) kanalazva tálaljuk, petreszelyemmel megszórva és kevés olívaolajjal meglocsolva.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés ideje: 40 p

A köfte a Balkán, valamint a Közel- és Közép-Kelet húsgolyója, melynek elkészítése régiónként más és más, így számos féle-fajta köfterecepttel találkozhatunk utazásaink során, vagy épp az interneten kutakodva. Ahogyan mindennek, a köftének is van vegetáriánus verziója, ilyen a Törökországban is népszerű fellah köfte. Ennek hús helyett a főtt bulgur a fő alapanyaga, amihez búzadara, na meg némi paprikaszósz társul, mielőtt alábuknának a főzővíz hullámaiba. A kifőtt bulgurgolyókat fűszeres paradicsommártással forgatják össze és fokhagymás joghurton tálalják, így az ízek igazi kavalkádját nyújtja minden egyes falat!

Nosalty stories

További receptek

Egyszerű tojásfasírt

Nem feltétlenül kell hús a szaftos fasírthoz: erre kiváló példa az alábbi recept, amelyben tojás, zsemle és egy nagy csokor zöldfűszer alakul aranybarna és ízes pogácsákká. ...

Lakos Benedek

Rakott karfiol sajttal

A rakott karfiol egy igazán kiadós étel, hiszen van benne zöldség, hús, rizs, tejföl és sajt. Mindemellett nagyon finom és természetesen ízlés szerint még sok mást is csempészhetünk ...

Hankusz Sára

Házi falafel szendvics

Nem érdemes kiugrani a sarkon lévő török étterembe, ha egyszer otthon is elkészíthető az illusztris falafel. És így legalább azt is tudjuk, mi kerül pontosan a golyókba, arról nem is ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...