Hozzávalók
A piskótához
-
6 db tojás
-
6 ek cukor
-
4.5 evőkanál finomliszt
-
1.5 ek cukrozatlan kakaópor
-
0.5 csomag sütőpor
-
1 csipet só
A krémhez
-
500 g mascarpone
-
1 csomag vaníliás pudingpor
-
5.5 dl tej
-
7 ek porcukor
-
30 ml rum
A csokiöntethez
Az összeállításhoz
-
40 dkg meggybefőtt
-
1 kk fahéj
-
2 ek rum
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 27% Zsír
A piskótához
-
66g tojás83 kcal
-
12g cukor46 kcal
-
14g finomliszt49 kcal
-
7 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
100g mascarpone404 kcal
-
34 kcal
-
110g tej62 kcal
-
10g porcukor38 kcal
-
6g rum14 kcal
-
80g habtejszín234 kcal
A csokiöntethez
-
10g forrócsoki por12 kcal
-
70g tej39 kcal
-
3g rum7 kcal
-
3g porcukor11 kcal
Az összeállításhoz
-
80g meggybefőtt58 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
3g rum7 kcal
-
15 kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 27% Zsír
A piskótához
-
330g tojás415 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
68g finomliszt246 kcal
-
34 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
500g mascarpone2020 kcal
-
171 kcal
-
550g tej308 kcal
-
49g porcukor190 kcal
-
30g rum69 kcal
-
400g habtejszín1168 kcal
A csokiöntethez
-
50g forrócsoki por58 kcal
-
350g tej196 kcal
-
16g rum37 kcal
-
14g porcukor54 kcal
Az összeállításhoz
-
400g meggybefőtt288 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
16g rum37 kcal
-
14g csokoládéforgács76 kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 27% Zsír
A piskótához
-
11.3g tojás14 kcal
-
2.1g cukor8 kcal
-
2.3g finomliszt8 kcal
-
0.5g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
17.2g mascarpone69 kcal
-
1.5g vaníliás pudingpor6 kcal
-
18.9g tej11 kcal
-
1.7g porcukor7 kcal
-
1g rum2 kcal
-
13.7g habtejszín40 kcal
A csokiöntethez
-
1.7g forrócsoki por2 kcal
-
12g tej7 kcal
-
0.5g rum1 kcal
-
0.5g porcukor2 kcal
Az összeállításhoz
-
13.7g meggybefőtt10 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.5g rum1 kcal
-
0.5g csokoládéforgács3 kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.9 g
Zsír
-
Összesen 76.5 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 305 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1092.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 389 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 327 mg
-
Nátrium 313 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 72.4 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 105.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 316 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 66 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 186 mg
-
Retinol - A vitamin: 312 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 49 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 297 micro
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 119.4 g
Zsír
-
Összesen 382.4 g
-
Telített zsírsav 115 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1525 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5460.9 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 119 mg
-
Kálcium 1946 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 177 mg
-
Foszfor 1635 mg
-
Nátrium 1566 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 362.2 g
-
Cukor 187 mg
-
Élelmi rost 9 mg
Víz
-
Összesen 529.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1581 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 330 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 175 micro
-
Kolin: 929 mg
-
Retinol - A vitamin: 1561 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 244 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1483 micro
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 187.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 54 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 12.4 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 0 mg
Víz
-
Összesen 18.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 54 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 51 micro
Elkészítés
A piskótához
- A piskótát a hozzávalóiból szokásos módon megsütjük: a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd a liszttel, kakaóval és a sütőporral. A fehérjét a sóval kemény habbá verjük, és beleforgatjuk két részletben a masszába. Sütőpapírozott tepsibe öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük úgy, hogy amint betoljuk a sütőbe, rögtön levesszük a hőt 150 fokra.
A krémhez
- A krémhez megfőzzük a pudingot 3 ek porcukorral és a tejjel, hogy a szokásosnál egy árnyalattal hígabb legyen. Ehhez a 1-2 dl hideg tejben elkeverjük a porokat, a többi tejet pedig felhevítjük. Forráspontnál hozzáöntjük a keveréket, és folytonos keverés mellett készre főzzük. Ezzel a módszerrel nem lesz csomós. :)
A csokiöntethez
- Míg hűl a puding, megfőzzük a csokiöntetet is ugyanígy, és ezt is félretesszük hűlni. Akkor tesszük bele a rumot, ha már kézmeleg, hogy ne illanjon el az alkohol.
Az összeállításhoz
- A meggyet lecsöpögtetjük, és minden szemet kettévágunk (nem muszáj, de így szerintem jobb eloszlatni). Egy tálban beáztatjuk a rumos fahéjba, átkeverjük, és a felhasználásig állni hagyjuk.
- Addig a piskótát apró kis kockákra (2x2 cm) vágjuk, vagy széttépkedjük.
- Ha kihűlt a puding, egy keverőtálban összedolgozzuk a mascarponéval, a többi porcukorral (a mennyiség ízlés szerinti, a megadott szám irányadó), a rummal, és a kemény habbá felvert tejszínt is beleforgatjuk. Ha igényli, hígíthatjuk pici tejjel, de ne legyen folyós! Ha jól dolgoztunk, egy habkrémet kapunk.
- Egy nagy tálban (lehetőleg üvegben, mert úgy a legszebb) egymásra rétegezzük a részeket: legalulra krém kerül, rá piskótakockák, erre meggyet szórunk, majd meglocsoljuk csokival. Ezt kétszer-háromszor megismételjük a hozzávalók elfogyásáig. A tetejét krémmel zárjuk, és csokival vagy csokiforgáccsal díszítjük.
- 3-5 órára hűtőbe tesszük, és csak tálalás előtt vesszük ki.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 60 p
- Főzés ideje: 5 p
- Sütés ideje: 30 p
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 25x35
Imádom a csoki-meggy ízkombinációt, szerintem zseniális.:) Ezért nyilván a feketeerdő tortát is imádom, illetve imádnám, ha ettem volna igazán finomat egynél többször életemben. Még sosem csináltam, de mindig tervben volt, aztán jött az alkalom: a legjobb barátnőm jött hozzánk egész napos lányos őrületre, és a következő kéréssel állt elém előző nap: Csinálj valami kanállal evős, nagytálba-rakottas, nagyon-nagyon sok krémes, tébolyítóan isteni édességet, amit hányásig eszünk együtt! :D Mondtam, jó. És akkor jött az ötlet, hogy én a tortát módosítom rakottasnak, mert úgy sokkal több krémet tehetek bele. Megszületett Ő, és valóban rosszullétig ettük, mert nem bírtuk abbahagyni. :D Azóta kiemelt helyet kapott a szakácskönyvemben. Fogadjátok szeretettel, baromi finom! :D