r
Nosalty Logó

Feketeerdő rakott piskóta

Sütőtök89
Feketeerdő rakott piskóta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A csokiöntethez

Az összeállításhoz

1121
Kalória
23.9g
Fehérje
72.4g
Szénhidrát
76.5g
Zsír
105.8g
Víz
305.1g
Koleszterin
1.9g
Élelmi rost
37.5g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 27% Zsír

A piskótához

A krémhez

A csokiöntethez

Az összeállításhoz

Összesen 1121 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 27% Zsír

A piskótához

A krémhez

A csokiöntethez

Az összeállításhoz

Összesen 5602 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 27% Zsír

A piskótához

A krémhez

A csokiöntethez

Az összeállításhoz

Összesen 192 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.9 g

Zsír

  • Összesen
    76.5 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    305 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1092.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    389 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    327 mg
  • Nátrium
    313 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    72.4 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    105.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    316 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    66 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    186 mg
  • Retinol - A vitamin:
    312 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    297 micro
Összesen 1121 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    119.4 g

Zsír

  • Összesen
    382.4 g
  • Telített zsírsav
    115 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1525 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5460.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    119 mg
  • Kálcium
    1946 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    177 mg
  • Foszfor
    1635 mg
  • Nátrium
    1566 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    362.2 g
  • Cukor
    187 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    529.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1581 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    330 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    175 micro
  • Kolin:
    929 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1561 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    244 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1483 micro
Összesen 5602 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    13.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    187.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    67 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    54 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    12.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    18.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 192 kcal

Elkészítés

A piskótához

  1. A piskótát a hozzávalóiból szokásos módon megsütjük: a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd a liszttel, kakaóval és a sütőporral. A fehérjét a sóval kemény habbá verjük, és beleforgatjuk két részletben a masszába. Sütőpapírozott tepsibe öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük úgy, hogy amint betoljuk a sütőbe, rögtön levesszük a hőt 150 fokra.

A krémhez

  1. A krémhez megfőzzük a pudingot 3 ek porcukorral és a tejjel, hogy a szokásosnál egy árnyalattal hígabb legyen. Ehhez a 1-2 dl hideg tejben elkeverjük a porokat, a többi tejet pedig felhevítjük. Forráspontnál hozzáöntjük a keveréket, és folytonos keverés mellett készre főzzük. Ezzel a módszerrel nem lesz csomós. :)

A csokiöntethez

  1. Míg hűl a puding, megfőzzük a csokiöntetet is ugyanígy, és ezt is félretesszük hűlni. Akkor tesszük bele a rumot, ha már kézmeleg, hogy ne illanjon el az alkohol.

Az összeállításhoz

  1. A meggyet lecsöpögtetjük, és minden szemet kettévágunk (nem muszáj, de így szerintem jobb eloszlatni). Egy tálban beáztatjuk a rumos fahéjba, átkeverjük, és a felhasználásig állni hagyjuk.
  2. Addig a piskótát apró kis kockákra (2x2 cm) vágjuk, vagy széttépkedjük.
  3. Ha kihűlt a puding, egy keverőtálban összedolgozzuk a mascarponéval, a többi porcukorral (a mennyiség ízlés szerinti, a megadott szám irányadó), a rummal, és a kemény habbá felvert tejszínt is beleforgatjuk. Ha igényli, hígíthatjuk pici tejjel, de ne legyen folyós! Ha jól dolgoztunk, egy habkrémet kapunk.
  4. Egy nagy tálban (lehetőleg üvegben, mert úgy a legszebb) egymásra rétegezzük a részeket: legalulra krém kerül, rá piskótakockák, erre meggyet szórunk, majd meglocsoljuk csokival. Ezt kétszer-háromszor megismételjük a hozzávalók elfogyásáig. A tetejét krémmel zárjuk, és csokival vagy csokiforgáccsal díszítjük.
  5. 3-5 órára hűtőbe tesszük, és csak tálalás előtt vesszük ki.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25x35

Imádom a csoki-meggy ízkombinációt, szerintem zseniális.:) Ezért nyilván a feketeerdő tortát is imádom, illetve imádnám, ha ettem volna igazán finomat egynél többször életemben. Még sosem csináltam, de mindig tervben volt, aztán jött az alkalom: a legjobb barátnőm jött hozzánk egész napos lányos őrületre, és a következő kéréssel állt elém előző nap: Csinálj valami kanállal evős, nagytálba-rakottas, nagyon-nagyon sok krémes, tébolyítóan isteni édességet, amit hányásig eszünk együtt! :D Mondtam, jó. És akkor jött az ötlet, hogy én a tortát módosítom rakottasnak, mert úgy sokkal több krémet tehetek bele. Megszületett Ő, és valóban rosszullétig ettük, mert nem bírtuk abbahagyni. :D Azóta kiemelt helyet kapott a szakácskönyvemben. Fogadjátok szeretettel, baromi finom! :D

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek